Over bakken

5

Voordat je begint…

Sinds ik actief ben begonnen met bakken, heb ik al ontzettend veel geleerd. Omdat sommige dingen belangrijk zijn om te weten, heb ik besloten er een aparte post aan te wijden. Het is niet mijn bedoeling om je iets op te leggen tijdens het bakken, maar meer om dingen te delen die ik ontdekt heb door veel te lezen, in boeken en op internet, en die ik zelf heb ondervonden. Het kan dus geen kwaad dit even door te lezen voor je begint.

Over ovens

Ik heb eigenlijk altijd aangenomen dat alle ovens hetzelfde waren. Het was pas toen ik een nieuwe oven kocht, dat ik besefte dat het ding heel anders reageerde dan mijn vorige oven. Na wat aangebrande taarten e.d. hebben mijn oven en ik elkaar nu beter leren kennen en loopt het (meestal) van een leien dakje. Zorg dat je altijd goed controleert of je oven heet genoeg is (gebruik als het kan een aparte thermometer). Laat hem lang genoeg voorverwarmen en controleer tijdens het bakken of hij niet te hard of te zacht gaat (maar trek de deur tijdens het bakken het liefst niet open). Leg wat aluminiumfolie op de bovenkant als het te hard gaat. En blijf controleren, ook bijvoorbeeld bij cakes die anderhalf uur in de oven moeten.

Over bakken in het algemeen

Bij het maken van dingen uit de oven, is het belangrijk dat je het recept nauwkeurig volgt. Vaak kun je er natuurlijk je eigen draai aan geven (soorten fruit, chocola etc.) maar hou de basis van het recept aan (bloem, boter, eieren e.d.). Als je dingen kookt, heb je een grote mate van vrijheid. Of je nu 2 of 3 tomaten door een pastarecept gooit, het zal het eindresultaat niet verpesten. Bij bakken werkt dat niet zo, al is er met experimenteren natuurlijk niks mis, maar wij kunnen alleen een goed eindresultaat garanderen als je de recepten nauwkeurig opvolgt (zorg dus voor een goede keukenweegschaal).

Over je ingrediënten

Er zijn een aantal dingen belangrijk bij de keuze van je ingrediënten. Als je besluit om tijd te gaan investeren en iets te gaan bakken, maak dan alstublieft niet de beslissing om dit op een halfslachtige manier te doen. Voor een cake bijvoorbeeld, moet je goede boter gebruiken. Dit is helemaal belangrijk bij een cake die je naturel bakt. Alle smaak komt dan van de boter. Ik gebruik altijd roomboter, nooit margarine. Ook gebruik ik grote (vrije uitloop) eieren. Bij het maken van taarten, cake, cakejes, muffins en koekjes gebruik ik ‘bloem voor patisserie’, of ‘patent bloem’. Dit is een fijnere soort bloem dan standaard bloem en zorgt voor een lichtere structuur. Voor het maken van brood gebruik ik sterk, wit broodmeel, tenzij er iets anders in het recept staat. Over soorten chocola: gebruik de chocola die je zelf het lekkerst vindt. Ik vind de chocola van het huismerk van de AH een groot succes (zowel qua prijs als qua smaak). Maak, als het even kan, je vanille-extract zelf. Vanille-extract geeft veel meer smaak dan vanille essence en het is echt te simpel (en voordelig!) om zelf te maken. Sommige ingrediënten zijn niet heel erg makkelijk te krijgen (Golden syrup, black treacle, zuiveringszout, cream of tartar etc.). Je kunt ons altijd mailen als je het graag wilt bestellen.

Over het beslag en deeg

Bij verschillende ovengerechten, horen verschillende soorten deeg. Bij taarten, cake en cakejes heb je vaak een startpunt van boter die je romig klopt met suiker. Het is belangrijk dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, zodat het geheel goed mengt. Vroeger, toen ik als 12-jarig meisje zelf appeltaarten bakte met een kant-en-klaar-mix, stopte ik de boter altijd in de magnetron. Ik was veel te ongeduldig om te wachten tot de boter ein-de-lijk op kamertemperatuur was gekomen. Inmiddels ben ik verstandiger (?) en wacht ik braaf. Bij een kant-en-klaar-mix zul je het verschil niet merken, maar bij een zelfgemaakte cake kunnen de gevolgen desastreus zijn (dat klinkt wel erg verschrikkelijk, maar dat is het ook). Doe dus zoals ik, en wacht braaf af. Of gebruik een van de trucjes die ontwikkeld zijn voor ongeduldige mensen zoals wij: leg eieren in een bak met handwarm (niet heet!) water en snij de boter in stukjes, zodat ze sneller op kamertemperatuur komen.

Dan nog een verschil tussen deeg en beslag. Bij het maken van broden is het belangrijk om het deeg goed te kneden, totdat het de zogenaamde ‘raamtest’ kan doorstaan. Dit houdt in dat je een stukje deeg tussen twee vingers uit elkaar trekt en een mooi doorschijnend venstertje (dat niet breekt) moet overhouden. Bij het maken van beslag, voor taart, cake, cakejes, muffins en koekjes, is het vaak belangrijk om zo min mogelijk te mixen. Je ontwikkelt dan namelijk de gluten in de bloem, en dat kan je beslag (of taartdeeg) taai maken. Mix dus totdat je bloem opgenomen is, maar niet langer dan dat.

Over hoeveelheden

Soms staan er in onze recepten hoeveelheden aangeduid met eetlepels en theelepels. We houden hier de Engelse maten aan.

1 eetlepel = 15 ml 1 theelepel = 5 ml 1 eetlepel = 3 theelepels

Nog iets dat belangrijk is: gebruik een bakvorm zoals aangegeven in het recept. Soms gebruiken wij bakvormen van 18 cm, soms van 26 cm, spreekt voor zich dat je geen taart kunt bakken in een vorm van 26 cm met het taartbeslag van een taart van 18 cm. Een beetje een open deur, maar toch.

Ten slotte

Bakken is leuk en een dankbare taak. Er is niks leukers dan zelfgebakken lekkernijen ronddelen. En bovendien zijn zelfgebakken dingen gezonder (je weet precies wat erin zit) en verser dan dingen die je zo in de supermarkt koopt. Al zijn er natuurlijk altijd dingen die je misschien liever aan ‘professionals’ over laat. Zo kijk ik mijn ogen uit bij van die ongelooflijke, gigantische taarten (zoals bij Cake boss), en de mensen die het geduld (en het talent) hebben om die in elkaar te flansen. Maar goed, zij zijn vast ook ergens begonnen. Ik wed met een pakje kant-en-klare appeltaartmix, gemaakt met gesmolten boter, net zoals ik.