Tomatenchutney

Een lekkere, pittige chutney met groene tomaten.

Laatst vond ik op de markt groene tomaten, ik had ze eigenlijk nog nooit gegeten, dus kocht ik maar meteen twee kilo om wat uit te gaan proberen. Blijkbaar waren ze blij dat iemand ze kocht, want ik kreeg meteen de hele bak mee voor één euro (‘ze moeten weg’). Na wat gezocht te hebben op Google, kwam ik verschillende recepten tegen. Zo bakken ze ze met een korstje, maken ze er hartige taarten van, worden ze ingemaakt, verwerkt in een chutney of zelfs gebakken in een cake. Hierbij dus een recept voor een chutney met groene tomaten. Lekker en pittig, perfect voor bij bijvoorbeeld wat pappadums.

Probeer ook eens kerstchutney, mangochutney of appelchutney.

Tomatenchutney
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
3 jampotjes

Ingrediënten

  • 600 gram groene tomaten
  • 2 groene chilipepers
  • 1 ui
  • 200 gram rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 500 ml rode wijnazijn

Bereidingswijze & foto's

  1. Zet drie jampotjes klaar. Zorg dat ze gesteriliseerd zijn voordat je ze vult. Dit kun je doen door ze in de vaatwasser op de hoogste stand te wassen (raak de binnenkant niet aan als je ze uit de vaatwasser haalt) of door de potten in een grote pan met water te leggen, het water aan de kook te brengen en ze 5 minuten te laten koken (verwijder met een tang, zonder de binnenkant aan te raken). Chutney met groene tomaten - 023

  2. Was de tomaten, verwijder de steeltjes en snij ze in vieren. Stop ze in een grote pan (met anti-aanbaklaag). Chutney met groene tomaten - 001

  3. Pel de ui en snij in stukjes. Snij de pepers in ringen, verwijder de zaadlijsten als je het niet te scherp wil. Voeg de pepers en de ui samen met de rozijnen, krenten, kristalsuiker, cayennepeper, nootmuskaat en azijn toe aan de tomaten. Chutney met groene tomaten - 006 Chutney met groene tomaten - 009 Chutney met groene tomaten - 011

  4. Zet de pan op het vuur en breng het mengsel aan de kook. Laat het mengsel voor 60 – 90 minuten zachtjes koken. De chutney is klaar als je met een lepel een streep kunt trekken door het mengsel, zonder dat het zich vult met vocht. Is de chutney te dun, kook hem dan nog wat langer. Chutney met groene tomaten - 013 Chutney met groene tomaten - 016 Chutney met groene tomaten - 020 Chutney met groene tomaten - 021

  5. Schep de hete chutney in de potten. Draai de deksel erop en laat afkoelen. Je kunt de chutney meteen gebruiken of je kunt hem een paar maanden laten ‘rijpen’. Bewaar ze na opening in de koelkast. Chutney met groene tomaten - 028

Chutney met groene tomaten - 037

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!