Oma’s bruinebonensoep

Een lekkere, winterse soep van bruine bonen.

Dit recept is van de oma van Arjan. Wij hebben het iets aangepast, omdat we niet alles in huis hadden (o.a. spekblokjes). Het is een lekkere, dikke soep, perfect als maaltijd in de winter. Deze soep kost wel even wat tijd, want je moet de bonen een nacht laten weken en vervolgens een bouillon maken van de schouderkarbonade, perfect dus voor het weekend.

Probeer ook eens Franse uiensoep, goedgevulde pompoensoep of deze erwtensoep.

Oma’s bruinebonensoep
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

Voor de bouillon

  • 400 gram schouder- karbonade
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 1 stengel bleekselderij

Voor de soep

  • 500 gram gedroogde bruine bonen
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 handvol verse selderij
  • Naar smaak zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Stop de bonen in een kom en giet er drie keer zoveel water bij. Laat een nacht staan (de bonen zuigen het water dan op).

  2. Maak de bouillon. Halveer de ui (pellen is niet nodig) en snij de bleekselderij in drie stukken. Stop ze in een pan met het water en de schouderkarbonades. Zet de pan twee uur op laag vuur (laat het niet koken!). Schep dan de ui, bleekselderij en het vlees eruit. De ui en de bleekselderij heb je niet meer nodig, bewaar het vlees wel. Oma's bruinebonensoep - 03 Oma's bruinebonensoep - 05

  3. Stop de bonen met het weekvocht in een flinke kookpan. Giet de bouillon erbij. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat 30 minuten koken en schep eventueel schuim met een schuimspaan van de soep af. Oma's bruinebonensoep - 07 Oma's bruinebonensoep - 13

  4. Halveer de prei, snij in dunne ringen en was ze. Voeg toe aan de soep. Rasp de schil van de wortel en snij vervolgens in ringen. Voeg ook toe aan de soep. Was de selderij en hak fijn. Voeg toe aan de soep. Oma's bruinebonensoep - 16 Oma's bruinebonensoep - 18 Oma's bruinebonensoep - 19 Oma's bruinebonensoep - 20

  5. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en verkruimel de bouillonblokjes erbij. Roer door elkaar. Oma's bruinebonensoep - 24

  6. Breng de soep aan de kook en laat 1,5 – 4 uur koken of totdat de bonen open springen. Bij oude bonen duurt dit langer dan bij verse bonen. Bij ons duurde het anderhalf uur. Oma's bruinebonensoep - 28

  7. Pureer de helft van de soep met een staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en peper. Oma's bruinebonensoep - 29

  8. Verwijder het bot van de schouderkarbonade en snij het vlees fijn. Voeg toe aan de soep en laat nog even goed heet worden. Serveer meteen met een lekker stuk brood. Oma's bruinebonensoep - 31 Oma's bruinebonensoep - 32 Oma's bruinebonensoep - 33

Oma's bruinebonensoep - 36

4 Reacties

  1. Lijkt me een lekker recept! En het is al weer -bijna- de tijd van het jaar :-) . Is het aan te raden om deze soep een dag voor consumptie te maken, net als met erwtensoep?

    WarZir op 19 September 2012

  2. @ WarZir Daar wordt de soep inderdaad nog lekkerder van, als de smaken goed hebben kunnen intrekken.

    Lisa op 19 September 2012

  3. Nou, ik heb deze soep zojuist gemaakt (alvast voor morgen) en hij smaakt nu al heerlijk! :-) Ik heb iets ‘gesmokkeld’ met de groenten, ik heb -naast een winterpeen- twee zakjes erwtensoep groente gebruikt, i.p.v. de genoemde groenten in het recept. Ook heb ik -naast de schouderkarbonade- nog een Hema rookworst toegevoegd :-) . Bedankt voor dit recept, we hebben er hier weer een soep recept bij voor de koude zondagen ;-)

    WarZir op 22 September 2012

  4. Wat leuk om te horen, WarZir! En alvast smakelijk eten voor morgen :).

    Lisa op 22 September 2012

Reactie achterlaten