Ingemaakte groene tomaten

Een beetje zoals augurken, maar dan anders!

We hebben niet alle tomaten gebruikt voor de chutney, de rest hebben we gebruikt om in te maken. De Turkse mevrouw van de markt vertelde ons dat ze de groene tomaten altijd in plakjes in een mengsel van azijn en water deed, met wat chilipeper en zout. Dat leek ons ook wel een idee, dus hebben we een mengsel gemaakt en de tomaten daar in laten staan. Na een paar dagen zijn ze dan prima op smaak en kun je ze eten zoals je augurken ook zou eten. Je kunt deze pittige tomaten 2 – 3 weken bewaren in de koelkast.

Probeer ook eens chutney van groene tomaten, mangochutney of cranberryjam.

Ingemaakte groene tomaten
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
3 potten

Ingrediënten

  • 1,5 kilo groene tomaten
  • 700 ml witte wijnazijn
  • 400 gram kristalsuiker
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gemengde peperkorrels
  • 3 groene chilipepers
  • 1 eetlepel zeezout

Bereidingswijze & foto's

  1. Zet drie grote potten (300 gram per stuk) klaar. Zorg dat ze gesteriliseerd zijn voordat je ze vult. Dit kun je doen door ze in de vaatwasser op de hoogste stand te wassen (raak de binnenkant niet aan als je ze uit de vaatwasser haalt) of door de potten in een grote pan met water te leggen, het water aan de kook te brengen en ze 5 minuten te laten koken (verwijder met een tang, zonder de binnenkant aan te raken). Ingemaakte groene tomaten - 001

  2. Was de tomaten, verwijder de steeltjes en snij ze in plakjes. Ingemaakte groene tomaten - 003 Ingemaakte groene tomaten - 004 Ingemaakte groene tomaten - 005

  3. Meng de azijn, de suiker en het zout in een pannetje (dat niet reageert op zuur). Roer door elkaar, breng aan de kook en laat 1 minuut koken (de suiker moet opgelost zijn). Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Ingemaakte groene tomaten - 006 Ingemaakte groene tomaten - 009

  4. Snij de chilipepers in dunne ringen (verwijder de zaadlijsten als je het niet te pittig wil). Pel de knoflook en snij de teentjes in dunne plakjes. Ingemaakte groene tomaten - 007

  5. Verdeel de peperkorrels over de onderkant van de potten. Vul de potten vervolgens met de plakjes tomaat, plakjes knoflook en plakjes chilipeper. Ingemaakte groene tomaten - 010 Ingemaakte groene tomaten - 013

  6. Verdeel het azijnmengsel over de potten (de tomaten moeten helemaal onder staan). Draai de deksels op de potten. Zet ze in de koelkast en laat een paar dagen intrekken voordat je ze gaat eten. Ingemaakte groene tomaten - 016

Ingemaakte groene tomaten - 023

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!