Home Page › Feestdagen ›
Mincemeat
Een recept zonder reuzel voor dit Engelse mengsel met gedroogd fruit.
Ook weer echt een Engels recept. Mincemeat is een mengsel van gedroogd fruit met noten, specerijen, suiker en alcohol. Ik zeg het maar even, ik heb namelijk zelf heel lang gedacht dat het te maken had met gehakt (minced meat). Dat schijnt het vroeger ook geweest te zijn (vlees met gedroogd fruit), maar tegenwoordig zit er geen vlees meer in. De meeste recepten gebruiken niervet, maar dat wilde ik echt niet gebruiken. Na een lange zoektocht kwam ik uiteindelijk uit bij Nigella (en vroeg ik me meteen af waarom ik mijn zoektocht daar niet begonnen was, thank you Nigella!). In Hoe word ik een goddelijke huisvrouw staat namelijk een recept voor mincemeat zonder reuzel (van Hettie Potter). Dat recept heeft ze aangepast in Nigella’s Kerst, waar ze cranberries en port gebruikt. Het is een lekker, zoet, fruitig mengsel, eigenlijk een beetje zoals chutney. Ik heb het recept gehalveerd, omdat ik 2 kilo mincemeat wel een beetje veel vond, dit recept is dus voor de helft. De gemengde specerijen heten in Engeland ‘mixed spice’, je kunt het vervangen door een mengsel van gemalen kaneel, gemberpoeder, gemalen kruidnagels en wat nootmuskaat. Probeer ook eens kerstchutney, rozijnenscones of cranberryjam.
Ingrediënten
- 125 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 ml halfdroge cider
- 500 gram appels
- 1/4 theelepel gemengde specerijen
- 1/4 theelepel kaneel
- 125 gram krenten
- 125 gram rozijnen
- 40 gram geglaceerde kersen
- 40 gram geblancheerde amandelen
- 1/2 citroen
- 6 eetlepels rum
Bereidingswijze & foto's
-
Schil de appels en snij in kleine blokjes. Snij de geglaceerde kersen in stukjes. Hak de amandelen fijn.
-
Meng de cider en de suiker in een grote pan en laat warm worden. Blijf roeren totdat de suiker opgelost is.
-
Voeg de appels, gemengde specerijen, kaneel, krenten, rozijnen, geglaceerde kersen en amandelen toe. Rasp de schil van de halve citroen en pers het sap uit. Voeg het allebei toe aan het cidermengsel. Laat het mengsel 30 minuten zacht sudderen totdat alles zacht en pulpachtig eruit ziet.
-
Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Roer dan de rum erdoorheen. Schep het mengsel in gesteriliseerde potten.
Er zijn nog geen reacties.