Home Page › Zoetigheid › Glutenvrij ›
Karamelsnoepjes met zeezout
Heerlijke karamelsnoepjes, besprenkeld met fleur de sel.
Karamel maken is een precies karweitje, het is niet moeilijk, maar je moet wel bij de pan blijven staan. Deze karamelsnoepjes zijn erg lekker, perfect als cadeautje gewikkeld in vetvrij papier of om op een schaaltje te serveren. Het recept komt van deze website. Zorg dat je de karamel lang genoeg kookt, als hij te zacht is, stijft hij namelijk niet goed op, is hij te hard, dan is het niet prettig meer om te eten.
Probeer ook eens borstplaat, chocoladefudge of marshmallows.
Ingrediënten
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 125 ml honing
- 1 eetlepel vanille-extract
- 250 ml ongeslagen slagroom
- 100 gram roomboter
- naar smaak fleur de sel
Bereidingswijze & foto's
-
Beleg een bakplaat van ongeveer 20 x 30 cm met bakpapier.
-
Stop de suiker en de honing in een pan. Je kunt het bakje voor de honing even invetten met wat zonnebloemolie, dan glijdt het er makkelijk af. Zet de pan op laag vuur en laat het mengsel smelten.
-
Stop de slagroom in een andere pan, breng tegen de kook aan en zet dan het vuur laag.
-
Snij de boter in blokjes.
-
Wacht nu tot het suikermengsel een karamelachtige kleur heeft, ga ook af op de geur, omdat het misschien wat moeilijk te zien is door de honing. Als je de karamel aan laat branden, is het het beste om opnieuw te beginnen, want die smaak krijg je er niet meer uit.
-
Voeg de boter in blokjes toe aan de karamel. Klop met een garde totdat de boter is opgelost.
-
Schenk de hete room erbij (pas op, het kan spetteren) en klop opnieuw met een garde.
-
Kook het mengsel nu totdat een suikerthermometer 120°C aangeeft. Je kunt het ook testen door een druppel te laten vallen in ijskoud water. Je moet nu een stevig (maar niet helemaal hard) balletje hebben. Haal de pan van het vuur en roer de vanille er met een houten lepel doorheen.
-
Giet het karamelmengsel op de bakplaat en laat 10 minuten afkoelen. Bestrooi nu met wat fleur de sel. Laat helemaal hard worden.
-
Snij de karamel in stukken. Ik heb een plastic taartmes gebruikt van de Hema, die werkt echt het beste. Heb je geen plastic mes, gebruik dan een goed ingevet mes.
2 Reacties
• Nicolle op 1 December 2013 ∞
• Lisa op 2 December 2013 ∞