Ons weblog, zin en onzin over eten en meer.
Ons ukkie
Vandaag alweer 3 maanden oud, de tijd vliegt!
7 Reacties | Permalink
Pompoen
Het is weer het seizoen voor pompoenen! Pompoenen zijn ontzettend veelzijdig, bak ze, kook ze, rooster ze of stop ze in een cake. Je kunt natuurlijk een simpele puree maken of een iets uitgebreidere versie zoals pompoenpuree met aardappels en knoflook.
Naast puree is een soep van pompoen ook altijd lekker. Wij hebben al verschillende versies geprobeerd, een simpele versie, een goedgevulde versie, een Thaise versie of deze versie.
Roosteren kan ook, bijvoorbeeld in deze Marokkaanse schotel of in deze salade van geroosterde groenten.
Je kunt ze ook in een oosters gerecht stoppen, zoals in deze pompoencurry of in deze tajine met kip.
Maak er feestelijke gerechten mee, zoals deze gevulde koolrolletjes, pompoentaartjes met gorgonzola, deze heerlijke Marokkaanse taart of deze gevulde pompoen met linzen.
Meer zin om te bakken? Probeer dan eens deze heerlijke tulbandcake, voor een wat sneller recept deze pompoenrepen of een klassieke pompoentaart.
Laat een reactie achter | Permalink
Ze is er!
Ons kleine wondertje Ella.
27 Reacties | Permalink
It’s a girl!
Weer even een kleine update van ons. Nog heel erg bedankt voor al jullie lieve reacties op onze vorige post, was erg leuk om te lezen! Gelukkig ben ik ondertussen al een tijdje niet meer misselijk, al heb ik ook nog niet echt de drive gevonden om weer uitgebreid in de keuken te gaan staan (daarentegen heb ik wel een enorme drive om roze babyspulletjes in te slaan ;) ).
Dat betekent uiteraard niet dat we niet meer gekookt hebben, maar dat we vooral dingen koken die we al eens gemaakt hebben. Wel ben ik van plan binnenkort wat recepten uit Diana Henry’s Food from Plenty te publiceren. Het is het derde boek dat ik van haar aangeschaft heb en ik vind ze alledrie fantastisch! Verrassende smaakcombinaties en originele recepten, dus als je nog op zoek bent naar een leuk, nieuw kookboek…
We hebben o.a. haar tomatentaart en Italiaanse bloemkool gemaakt, echt een groot succes. Het recept van de tomatentaart kun je al vinden op bovenstaande link. De Italiaanse bloemkool nog niet, vandaar hier even alvast het recept, zonder foto’s, maar dat komt nog wel een keer.
Zuid-Italiaanse bloemkool met broodkruim, kappertjes en ansjovis
Voor 4 personen als bijgerecht
Ingrediënten: - 1 bloemkool - 30 gram oud brood (ciabatta) - 2 eetlepels olijfolie - 4 teentjes knoflook - 1 eetlepel kappertjes - 1/2 – 1 theelepel gedroogde chilivlokken - 8 ingelegde ansjovisjes - 40 gram rozijnen of krenten (of allebei) - 3 eetlepels versgehakte platte peterselie - 25 gram pijnboompitten - zout en peper - citroensap - 4 eetlepels extra vierge olijfolie
-
Zet de rozijnen of krenten 15 minuten in water dat net gekookt heeft. Was de bloemkool en breek in stukjes. Pel de knoflook en snij ze heel fijn. Was de kappertjes. Giet de ansjovis af en hak ze grof. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie. Hak de peterselie fijn.
-
Stop de bloemkool in een pan met kokend water (met wat zout) totdat de bloemkool net gaar is (7 – 8 minuten). Maak ondertussen de topping.
-
Maal het brood tot grof kruim (bijvoorbeeld met de keukenmachine). Verwarm de olie in een grote hapjespan en frituur het broodkruim totdat de stukjes goudbruin zijn. Voeg de knoflook toe en roerbak voor een minuut. Voeg dan de kappertjes, chili, ansjovis, rozijnen, peterselie en de pijnboompitten toe en roerbak voor een halve minuut.
-
Giet de bloemkool heel goed af (het water verpest anders de textuur van het brood) en voeg toe aan het broodkruimmengsel. Schep door elkaar, breng op smaak met zout en peper en serveer met wat citroensap en de extra vierge olijfolie.
Even iets anders in my tummy…
Deze kleine heeft me de afgelopen maanden al goed laten weten dat ie aan het groeien is, vandaar dat er niet zoveel nieuwe yummydingen zijn verschenen. Maar hopen dat die misselijkheid snel over is… Wij verwachten ons kleintje eind juli! :)
OKvlees!
Al eerder schreven wij over biologisch vlees. Wij gaan het af en toe halen bij een slager in Eindhoven, maar om nou elke keer voor wat vlees naar Eindhoven te rijden, dat vinden we ook weer een beetje overdreven. Vleespakketten van bijvoorbeeld Odin worden ook niet bij ons in de buurt bezorgd, dus kochten we het biologische vlees vaak maar gewoon in de supermarkt. Op een gegeven moment raak je daar wel een beetje op uitgekeken, omdat het assortiment niet heel groot is.
En toen…
Toen zat ik van de week weer eens te zoeken op Google en vond ik deze website: www.okvlees.nl. Een site waarop je biologisch vlees kunt bestellen, allerlei verschillende soorten en (nu komt het): ze bezorgen het thuis! Helemaal fantastisch!
De site is lekker overzichtelijk, de uitgangspunten duidelijk en de bezorging lekker vlot. Ik deed mijn bestelling afgelopen dinsdag en het is net bezorgd. Je moet wel minimaal 3 kilo vlees bestellen, maar het gaat toch allemaal meteen de vriezer in, dus dat is geen probleem. Natuurlijk betaal je verzendkosten (6 euro), maar dat scheelt dus weer een tripje naar een biologische slager. Het vlees wordt ingepakt met droogijs, dat ervoor zorgt dat het vlees bevroren blijft in de doos.
Op de website:
OKvlees.nl biedt een hoge kwaliteit diervriendelijk vlees voor een redelijke prijs. Scharrel en biologisch vlees, zonder onnatuurlijke toevoegingen. En: met een faire prijs voor de boer. Wij denken dat anoniem, fabrieksmatig geproduceerd vlees voor veel mensen niet meer voldoet. OKvlees.nl verbindt vleeseters met boeren en maakt inzichtelijk wat er gebeurt voordat ons vlees op uw bord ligt.
Het vlees zelf moeten we nog gaan proberen, maar ik heb er alle vertrouwen in is erg lekker! Vanaf nu bestellen wij ons vlees gewoon lekker online. Ik vind echt dat dit soort ondernemingen gestimuleerd moeten worden, dus klik hier en neem eens een kijkje!
Meringue (eiwitschuim)
Voor het maken van meringue (of schuim) zijn er verschillende handleidingen. Naar aanleiding van vragen bij dit recept, ben ik er eens dieper ingedoken. Het leek me handig om alles eens op een rijtje te zetten, misschien kunnen jullie er ook iets mee.
Het maken van schuim is allereerst een nauwkeurig karweitje. Het is belangrijk dat je kom en je menghaken schoon zijn. Er mag absoluut geen vet of water in de kom of aan de menghaken zitten. Na een tip van Nigella, smeer ik de kom en de menghaken altijd in met wat citroensap. Dit schijnt alle onregelmatigheden weg te halen. Meringue wordt vaak langzaam gebakken. Ik ben meestal niet zo geduldig, maar het beste is om de oven zo laag mogelijk te zetten en het echt 3 – 4 uur te laten staan. Het is namelijk niet de bedoeling dat ze bakken, maar dat ze uitdrogen. Op die manier behoud je de witte kleur van de meringue.
Aan het schuim kun je allerlei dingen toevoegen: amandelmeel om macarons te maken of bijvoorbeeld gemalen hazelnoten om een dacquoise te maken. Ook kun je ze in allerlei verschillende vormen bakken. Je kunt er pavlova’s van maken, koekjes, schuimzoenen en zelfs lagen voor een taart. Ook kun je eiwitschuim verwerken in botercrème om hem extra luchtig te maken of maak er een frosting van voor je taart.
Je kunt schuim op drie verschillende manieren maken. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen en het is het beste om per gerecht even te kijken wat het handigste is.
Franse meringue
Dit schuim is het meest geschikt voor simpele constructies. Je kunt er goed pavlova’s of schuimpjes mee maken. De methode die hier gebruikt wordt, is de meeste simpele. Je klopt de eiwitten stijf en voegt vervolgens de suiker langzaam toe terwijl je blijft kloppen. Het mengsel transformeert in een stijf en glanzend schuim. Deze methode gebruiken wij zelf het meeste, omdat het zo makkelijk is. Frans schuim is wel iets minder stabiel en het is belangrijk om de suiker echt langzaam toe te voegen. Als je dat niet doet, kan het namelijk zijn dat er suikerkorrels achterblijven in je schuim. Dan heb je in plaats van een zachte, marshmallowachtige binnenkant opeens een korrelige bedoeling.
Italiaanse meringue
Italiaans schuim zit qua moeilijkheidsgraad tussen het Franse schuim en het Zwitserse schuim in. Het wordt vaak gebruikt om vullingen lichter te maken of om decoraties te maken. In plaats van de suiker ‘rauw’ toe te voegen aan het eiwit, maak je er eerst een siroop van. Je lost de suiker op in wat water en brengt het aan de kook. Vervolgens kook je het tot 128°C (als je een druppel siroop in een glas ijskoud water laat vallen, moet het een hard balletje zijn als je het tussen je vingers rolt). Ondertussen klop je de eiwitten stijf. Dan giet je die hete siroop in een dun stroompje bij de eiwitten terwijl je mixt op de hoogste stand (dit gaat het beste met twee personen). Vervolgens blijf je kloppen totdat het mengsel koud is. Deze methode wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van de frosting voor deze chocoladetaart.
Zwitserse meringue
Dit is een erg dik en stijf mengsel, waardoor het goed geschikt is om uitgebreide vormen te spuiten (bijvoorbeeld om te decoreren). De methode die gebruikt wordt, is er een waarbij je de eiwitten met de suiker in een kom boven een pan met zacht kokend water zet. Vervolgens klop je 15 minuten met een elektrische mixer totdat je een flinke kom hebt vol met meringue en het schuim erg stijf, wit en glanzend is geworden. Het is dan meteen klaar om verwerkt te worden in een ander recept. De tijd die het kost om zwitsers schuim te maken, wordt vaak verkort in recepten. Zo zie je dat de methode voor deze rozen gebruikt wordt, maar dat het mengsel daar maar 5 minuten geklopt wordt. Ook bij het maken van de frosting voor deze red velvet cake en bij de topping voor deze hi-hat cupcakes wordt deze methode gebruikt.
Eiwit en eigeel
Veel van de gerechten die ik maak, ontstaan omdat ik nog iets over heb wat ik graag wil gebruiken. Zo zit ik ook vaak met een paar eiwitten of eigelen die over zijn. En na verschillende speurtochten op Google, heb ik nu een aantal recepten verzameld die geschikt zijn om die eiwitten of eigelen op te gebruiken. Eiwitten vries ik ook vaak in. Wel handig om dan even op het zakje te zetten hoeveel het er zijn. Laat ze ontdooien en gebruik ze zoals je ze normaal ook zou gebruiken. Eigelen kun je niet invriezen, dus die moet je meteen gebruiken (je kunt ze wel een dag in de koelkast bewaren, afgedekt uiteraard).
Hierbij een overzichtje van de recepten die we tot nu toe verzameld hebben. Hebben jullie nog tips, laat het ons dan weten!
Recepten met eiwit
- Chocoladekoekjes met amandelen
- Macarons
- Meringue-botercrème
- Pistachecantuccini met rozenwater
- Cranberrygelei met sinaasappel
- Baked Alaska
- Mokkakoekjes
- Jan Hagel
- De frosting voor een red velvet cake
- Kokosmakronen
- Marshmallowfrosting
- Amaretti
- Milaanse koekjes
- Schuimzoenen
- Pavlova met aardbeien
- Meringues of schuimpjes
- Mini-pavlova’s
- Royal icing
- Marshmallows
Recepten met eigeel
- Zweedse puddingbroodjes
- Preitaart met blauwe kaas
- Babykoekjes
- Halloweenkoekjes
- Boterkoek
- Lavendelkoekjes
- Crème brûlée
- Chocolate chip cookies
- Mayonaise
- Custard
- Tiramisu
- Kruimeltaart met rabarber
- Pain aux raisin
- Lavendelijs
- Chocoladepotjes
- Citroenlinguine
- Bananenijs
- Lemon curd
- Citroenkoekjes
- Aardbeientaart
- Chocoladetaart met frambozen
- Amandelkoekjes
Aardbeien!
Er zijn weer volop aardbeien! En voor het geval dat je niet meer weet wat je met ze moet doen, hier wat ideetjes (in willekeurige volgorde):
Tiramisutaart met aardbeien
Aardbeientoetje
1 Reactie | Permalink
Invriezen
Afgelopen woensdag heb ik samen met een collega een high tea georganiseerd voor de sectie. Terwijl ik aan het plannen was, kwam ik erachter dat het niet ging lukken om alles de ochtend voor de high tea te maken. Tegelijkertijd wilde ik echter wel dat alles vers was, vooral bij scones vind ik dat belangrijk, omdat ze warm uit de oven zoveel lekkerder zijn. Nadat ik verschillende sites had gevonden waar werd uitgelegd hoe je scones in kon vriezen, besloot ik het te proberen.
Afgelopen zondag maakte ik dit recept voor scones. Ik heb er miniscones van gemaakt en de rozijnen heb ik weggelaten. Net voordat ik ze met ei moest bestrijken, heb ik ze met bakplaat en al in de vriezer gezet. Na een uur heb ik ze uit de vriezer gehaald en de scones verder in een plastic zak ingevroren. Een half uurtje voordat ik de scones wilde serveren, heb ik de oven voorverwarmd. Vervolgens heb ik de scones weer op een bakplaat gelegd en bestreken met ei. Na 12 minuten had ik perfecte scones, helemaal vers! Echt ideaal, dat ga ik nu echt vaker doen.
Ik las trouwens ook dat het zelfs schijnt te kunnen met het beslag voor muffins. Als je de bakjes gevuld hebt, kun je de vorm in de vriezer zetten en ze gewoon bakken als je er zin in hebt, nog eentje om te proberen dus!
Dit hebben we uiteindelijk gemaakt:
- Scones
- Rocky road cake
- Chocoladetruffels
- Worstenbroodjes
- Schnecken (mini)
- Hummus met groente
- Koffiecakejes
- Sandwiches (zalm, tonijn, eiersalade)
3 Reacties | Permalink
Volg ons via Twitter:
- RSS
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor interessante extra’s en het laatste nieuws: