Meringues of schuimpjes

Met meringues kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt ze vullen en versieren met verschillende smaken en kleuren. In dit recept staat een basisrecept voor meringues. Ook worden er verschillende manieren van versieren en vullen gegeven, maar experimenteer vooral zelf!

Lees hier meer over eiwitschuim.

Schuim maken is niet moeilijk, het is alleen een nauwkeurig karweitje omdat het schuim absoluut niet in contact mag komen met water of met vet. Je moet er dus voor zorgen dat je een droge en schone mixer én mengkom gebruikt. Er wordt zelfs beweerd dat je schuimpjes beter niet kunt maken waarop het regent, omdat het schuim daar onder te lijden zou hebben. Of dat een feit of fabel is, is niet duidelijk. Wél duidelijk is in ieder geval dat eiwitschuim niet in contact mag komen met water. Het schuim wordt dan namelijk niet schuimig. Schuimpjes zijn ook zeer geschikt om te maken voor kinderen, je kunt ze namelijk in alle kleuren en soorten maken. Dit recept is voor ongeveer 15 schuimpjes met een doorsnede van 3,5 cm.

Probeer ook eens schuimzoenen, mini-pavlova’s of pavlova met aardbeien.

Meringues of schuimpjes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
15 - 20 schuimpjes

Ingrediënten

Witte meringues

 • 2 eiwitten
 • 125 gram witte basterdsuiker

Bruine meringues

 • 2 eiwitten
 • 125 gram bruine basterdsuiker

Meringues met chocoladestukjes

 • Basisrecept voor witte of bruine meringues
 • 25 gram chocoladestukjes

Meringues met koffiesmaak

 • Basisrecept voor witte of bruine meringues
 • 1 eetlepel oploskoffie

Meringues met bananensmaak

 • Basisrecept voor witte meringues
 • 1 theelepel bananenextract

Meringues met een kleurtje

 • Basisrecept voor witte meringues
 • 1 theelepel voedingskleursto… (hoe meer kleurstof, hoe donkerder de kleur)

Meringues met kokos

 • Basisrecept voor witte meringues
 • 50 gram geraspte kokos

Meringues met amandel

 • Basisrecept voor witte meringues
 • 50 gram gemalen amandelen
 • 1 theelepel amandelextract

Bij toko’s kun je erg veel verschillende smaken vinden (banaan, ananas, vanille, rozenwater, kokosnoot, rum, amandel etc.) om meringues een smaakje te geven.

Bereidingswijze & foto's

Basisrecept voor witte meringues

 1. Scheid de eiwitten. Gebruik hiervoor drie kommen: één voor het eigeel en de schil, één voor de net gescheiden eiwitten en één voor de eiwitten die gelukt zijn. Dat wil zeggen dat de goed gescheiden eiwitten niet bezoedeld worden met eigeel als er per ongeluk één fout gaat. Meringues - 001 Meringues - 007

 2. Verwarm de oven voor op 110°C.

 3. Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur met de mixer omdat dat een stuk sneller gaat dan met de hand. Ze moeten zachte pieken gaan vormen (als je de mixer eruit haalt, blijft een piek omhoog staan).

 4. Voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix elke keer na het toevoegen van de beetjes suiker. Het schuim is klaar als het aan je mixerhaken blijft hangen. Meringues - 009

 5. Je schuim is klaar! Schep nu bolletjes op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier. Meringues - 011 Meringues - 014 Meringues - 013

 6. Zet de meringues voor 1 uur in de oven of totdat je ze van het bakpapier af kunt trekken (de onderkant moet droog zijn). Hoe groter de schuimpjes, hoe langer ze in de oven moeten. Meringues - 030

 7. Haal ze uit de oven, trek ze voorzichtig van het bakpapier en laat ze volledig afkoelen totdat je ze eventueel gaat versieren. witte2

Basisrecept voor bruine meringues

 1. Scheid de eiwitten. Gebruik hiervoor drie kommen: één voor het eigeel en de schil, één voor de net gescheiden eiwitten en één voor de eiwitten die gelukt zijn. Dat wil zeggen dat de goed gescheiden eiwitten niet bezoedeld worden met eigeel als er per ongeluk één fout gaat.

 2. Verwarm de oven voor op 110°C.

 3. Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur met de mixer omdat dat een stuk sneller gaat dan met de hand. Ze moeten zachte pieken gaan vormen (als je de mixer eruit haalt, blijft een piek omhoog staan).

 4. Voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix elke keer na het toevoegen van de beetjes suiker.

 5. Je schuim is klaar! Schep nu bolletjes op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier.

 6. Zet de meringues voor 1 uur in de oven of totdat je ze van het bakpapier af kunt trekken (de onderkant moet droog zijn). Hoe groter de schuimpjes, hoe langer ze in de oven moeten.

 7. Haal ze uit de oven, trek ze voorzichtig van het bakpapier en laat ze volledig afkoelen totdat je ze eventueel gaat versieren. 3330395133_e322a54fec1

Meringues met chocoladestukjes

 1. Maak het basisrecept voor meringues met kristalsuiker of bruine basterdsuiker.

 2. Spatel, na stap 4, de chocoladestukjes erdoor.

 3. Bak zoals meringues in het basisrecept. 3330359379_72f0c9982e1 choco1 3330370683_c2aef34c4b1

Meringues met koffiesmaak

 1. Maak het basisrecept voor meringues met bruine basterdsuiker.

 2. Spatel, na stap 4, de oploskoffie (in poedervorm) door het eiwitschuim.

 3. Bak zoals meringues in het basisrecept. koffie_11 mokka1

Meringues met bananensmaak

 1. Maak het basisrecept voor meringues met kristalsuiker.

 2. Spatel, na stap 4, het bananenextract door het eiwitschuim.

 3. Voeg eventueel gele kleurstof toe voor een echte bananenkleur. Je kunt de schuimpjes ook in de vorm van een banaan maken. 3330366045_d7efdc5fc41

 4. Bak zoals meringues in het basisrecept.

Meringues met een kleurtje

 1. Maak het basisrecept voor meringues met witte kristalsuiker.

 2. Spatel, na stap 4, 1 druppel voedingskleurstof door het eiwitschuim. Je kunt ook kleurstof op de achterkant van een theelepel smeren en deze in een ronddraaiende beweging door een wit schuimpje draaien. Meringues - 017 Meringues - 018

 3. Bak zoals meringues in het basisrecept. 3330367387_28af2907791 3330390583_311ace3c561

Meringues met kokos

 1. Maak het basisrecept voor meringues met witte kristalsuiker.

 2. Spatel, na stap 4, de geraspte kokos door het eiwitschuim.

 3. Bak zoals meringues in het basisrecept. 3331226802_68e36de9fc1

Meringues met amandel

 1. Maak het basisrecept voor meringues met bruine basterdsuiker. 3330378577_e705b44fe71

 2. Spatel, na stap 4, de amandelstukjes en het amandelextract door het eiwitschuim.

 3. Bak zoals meringues in het basisrecept. 3331200644_808b8f13371

Meringues versieren

Probeer eens andere vormen uit. Maak er twee van en plak ze samen met wat gesmolten chocola. Dip de helft van een meringue in gesmolten chocola en laat hard worden. Smeer de bovenkant van een schuimpje in met gesmolten chocola. Knip vervolgens van kleine spekjes stukjes af om een bloemetje te maken. Smeer de bovenkant in met glazuur (poedersuiker met water mengen, je wil een dikte zoals chocopasta zodat de glazuur er niet afloopt, gebruik dus niet teveel water). Leg er een noot bovenop.

5 Links van andere sites

 1. Van Meringues « Stoca op 4 October 2010
 2. Van Trakteren « sinnestorm op 19 December 2011

65 Reacties

 1. Echt een TOP recept..! Even twee kleine tips voor als ‘t niet helemaal lukt.

  1. Nadrogen: Als de schuimpjes na het bakken en afkoelen nog niet helemaal droog zijn, de oven op 120 graden laten komen, uitzetten en de schuimpjes lekker laten drogen.

  2. Je kunt ook de suiker na het stijfkloppen doorspatelen. Doe dit met de hand en met goede slagen. Dan wordt het stijfgeslagen eiwit niet zo slap. Geeft ook een wat brosser schuim, omdat de suiker minder opgenomen wordt/is….

  Erik op 20 July 2012

 2. Hoi Erik, Die eerste tip is zeker een goede. Die tweede tip zou ik zeker niet uitvoeren. Het is juist bij meringues heel belangrijk dat de suiker in stapjes toegevoegd wordt, dat transformeert het schuim namelijk naar een glanzend, dik mengsel. Als je het in een keer toevoegt, trekt de suiker vocht aan wat de meringues kan verpesten. Kijk maar eens op deze website. Veel groeten, Lisa

  Lisa op 20 July 2012

 3. Ja maar hoe lang moet hij in de oven 30 min???

  Lois op 1 January 2013

 4. kun je de schuimpjes ook gewoon zo opeten?

  yan tung op 18 March 2013

 5. Heel makkelijk recept! Alleen wanneer de schuimpjes klaar zijn, en goed zijn afgekoeld worden ze plakkerig. Hoe kan ik dit het beste oplossen? Schuimpjes moeten toch droog zijn?

  Hilde op 11 May 2013

 6. @ Hilde Als ze plakkerig worden, komt dat omdat ze vocht opnemen uit de omgeving. Je kunt ze het beste zo snel mogelijk laten afkoelen en ze dan in een luchtdichte trommel bewaren.

  Lisa op 15 May 2013

 7. ze zijn mislukt,ze zijn wel lekker maar zijn taai en smeken naar heilig brood.

  Nalani op 28 October 2013

 8. op andere websites was ik ook aan het lezen en dit is echt de makkelijkste!!! je moet de schuimpjes alleen niet te groot maken. als je een glas hebt, zou je het schuimpje op de bodem moeten kunnen leggen, als je dat ongeveer maakt, zodat het net past, moeten ze een uur in de oven. je kunt dit meten door bijvoorbeeld het glas op het bakpapier te zetten en rondjes te trekken, en dat als uitlijn van je schuimpje gebruiken.

  eva op 24 November 2013

 9. hallo,

  dit is de 2e x dat ik het probeer gelijk achter elkaar maar het blijft slap ik krijg helemaal geen schuim ofzo, het blijft plakkerig en slijmerig zegmaar. kan iemand mij helpen ?

  Féline op 21 December 2013

 10. Hoi Féline,
  Dan is waarschijnlijk je kom of je mixer vettig of nat. Je kunt de kom en de mixerhaken even bedruppelen met wat citroensap en daarna afvegen met keukenpapier voordat je de eiwitten toevoegt. Weet je ook zeker dat er geen eigeel bij is gekomen?
  Veel groeten, Lisa

  Lisa op 21 December 2013

 11. Hoi, Ik wil ze graag gaan maken, maar ik snap niet zoveel van dat met kleurtjes en de suiker. Moet ik voor die met de kleurtjes ook gewoon witte basterdsuiker gebruiken of kristalsuiker? Er staat bij kristalsuiker maar het lijkt me niet dat dat erg uitmaakt, maar ik denk: ik vraag het toch even voordat ik het straks verpest.

  Groetjes Emma

  Emma op 3 March 2014

 12. Hoi Emma, Je gebruikt gewoon witte suiker en voegt daarna voedingskleurstof toe. Veel groeten, Lisa

  Lisa op 3 March 2014

 13. Dankjewel, ze zijn erg lekker en goed gelukt.

  Emma op 3 March 2014

 14. Bedoel je witte Basterd of witte kristal suiker?

  Marleen op 5 March 2014

 15. Ze zitten nu in de oven! Een paar weken Elsene heb ik het recept van een andere site gehaald, het was heel erg mislukt. Ik ben nog wel een beetje bang dat ze zomeren niet hard en bros van de buitenkant zijn. Moet ik ze dan gewoon laten drogen? Ik heb trouwens de merengue met bruine basterdsuiker.

  Sam op 6 September 2014

Reactie achterlaten

Je gegevens
 1. *
 2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!