Home Page › Zoetigheid › Glutenvrij ›
Meringues of schuimpjes
Met meringues kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt ze vullen en versieren met verschillende smaken en kleuren. In dit recept staat een basisrecept voor meringues. Ook worden er verschillende manieren van versieren en vullen gegeven, maar experimenteer vooral zelf!
Lees hier meer over eiwitschuim.
Schuim maken is niet moeilijk, het is alleen een nauwkeurig karweitje omdat het schuim absoluut niet in contact mag komen met water of met vet. Je moet er dus voor zorgen dat je een droge en schone mixer én mengkom gebruikt. Er wordt zelfs beweerd dat je schuimpjes beter niet kunt maken waarop het regent, omdat het schuim daar onder te lijden zou hebben. Of dat een feit of fabel is, is niet duidelijk. Wél duidelijk is in ieder geval dat eiwitschuim niet in contact mag komen met water. Het schuim wordt dan namelijk niet schuimig. Schuimpjes zijn ook zeer geschikt om te maken voor kinderen, je kunt ze namelijk in alle kleuren en soorten maken. Dit recept is voor ongeveer 15 schuimpjes met een doorsnede van 3,5 cm.
- Basisrecept voor witte meringues
- Basisrecept voor bruine meringues
- Meringues met chocoladestukjes
- Meringues met koffiesmaak
- Meringues met bananensmaak
- Meringues met een kleurtje
- Meringues met kokosnoot
- Meringues met amandel
- Meringues versieren
Probeer ook eens schuimzoenen, mini-pavlova’s of pavlova met aardbeien.
![Meringues of schuimpjes](/images/2009/03/Meringues-049.jpg)
Ingrediënten
Witte meringues
- 2 eiwitten
- 125 gram witte basterdsuiker
Bruine meringues
- 2 eiwitten
- 125 gram bruine basterdsuiker
Meringues met chocoladestukjes
- Basisrecept voor witte of bruine meringues
- 25 gram chocoladestukjes
Meringues met koffiesmaak
- Basisrecept voor witte of bruine meringues
- 1 eetlepel oploskoffie
Meringues met bananensmaak
- Basisrecept voor witte meringues
- 1 theelepel bananenextract
Meringues met een kleurtje
- Basisrecept voor witte meringues
- 1 theelepel voedingskleursto… (hoe meer kleurstof, hoe donkerder de kleur)
Meringues met kokos
- Basisrecept voor witte meringues
- 50 gram geraspte kokos
Meringues met amandel
- Basisrecept voor witte meringues
- 50 gram gemalen amandelen
- 1 theelepel amandelextract
Bij toko’s kun je erg veel verschillende smaken vinden (banaan, ananas, vanille, rozenwater, kokosnoot, rum, amandel etc.) om meringues een smaakje te geven.
Bereidingswijze & foto's
Basisrecept voor witte meringues
-
Scheid de eiwitten. Gebruik hiervoor drie kommen: één voor het eigeel en de schil, één voor de net gescheiden eiwitten en één voor de eiwitten die gelukt zijn. Dat wil zeggen dat de goed gescheiden eiwitten niet bezoedeld worden met eigeel als er per ongeluk één fout gaat.
-
Verwarm de oven voor op 110°C.
-
Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur met de mixer omdat dat een stuk sneller gaat dan met de hand. Ze moeten zachte pieken gaan vormen (als je de mixer eruit haalt, blijft een piek omhoog staan).
-
Voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix elke keer na het toevoegen van de beetjes suiker. Het schuim is klaar als het aan je mixerhaken blijft hangen.
-
Je schuim is klaar! Schep nu bolletjes op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier.
-
Zet de meringues voor 1 uur in de oven of totdat je ze van het bakpapier af kunt trekken (de onderkant moet droog zijn). Hoe groter de schuimpjes, hoe langer ze in de oven moeten.
-
Haal ze uit de oven, trek ze voorzichtig van het bakpapier en laat ze volledig afkoelen totdat je ze eventueel gaat versieren.
Basisrecept voor bruine meringues
-
Scheid de eiwitten. Gebruik hiervoor drie kommen: één voor het eigeel en de schil, één voor de net gescheiden eiwitten en één voor de eiwitten die gelukt zijn. Dat wil zeggen dat de goed gescheiden eiwitten niet bezoedeld worden met eigeel als er per ongeluk één fout gaat.
-
Verwarm de oven voor op 110°C.
-
Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur met de mixer omdat dat een stuk sneller gaat dan met de hand. Ze moeten zachte pieken gaan vormen (als je de mixer eruit haalt, blijft een piek omhoog staan).
-
Voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix elke keer na het toevoegen van de beetjes suiker.
-
Je schuim is klaar! Schep nu bolletjes op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier.
-
Zet de meringues voor 1 uur in de oven of totdat je ze van het bakpapier af kunt trekken (de onderkant moet droog zijn). Hoe groter de schuimpjes, hoe langer ze in de oven moeten.
-
Haal ze uit de oven, trek ze voorzichtig van het bakpapier en laat ze volledig afkoelen totdat je ze eventueel gaat versieren.
Meringues met chocoladestukjes
-
Maak het basisrecept voor meringues met kristalsuiker of bruine basterdsuiker.
-
Spatel, na stap 4, de chocoladestukjes erdoor.
-
Bak zoals meringues in het basisrecept.
Meringues met koffiesmaak
-
Maak het basisrecept voor meringues met bruine basterdsuiker.
-
Spatel, na stap 4, de oploskoffie (in poedervorm) door het eiwitschuim.
-
Bak zoals meringues in het basisrecept.
Meringues met bananensmaak
-
Maak het basisrecept voor meringues met kristalsuiker.
-
Spatel, na stap 4, het bananenextract door het eiwitschuim.
-
Voeg eventueel gele kleurstof toe voor een echte bananenkleur. Je kunt de schuimpjes ook in de vorm van een banaan maken.
-
Bak zoals meringues in het basisrecept.
Meringues met een kleurtje
-
Maak het basisrecept voor meringues met witte kristalsuiker.
-
Spatel, na stap 4, 1 druppel voedingskleurstof door het eiwitschuim. Je kunt ook kleurstof op de achterkant van een theelepel smeren en deze in een ronddraaiende beweging door een wit schuimpje draaien.
-
Bak zoals meringues in het basisrecept.
Meringues met kokos
-
Maak het basisrecept voor meringues met witte kristalsuiker.
-
Spatel, na stap 4, de geraspte kokos door het eiwitschuim.
-
Bak zoals meringues in het basisrecept.
Meringues met amandel
-
Maak het basisrecept voor meringues met bruine basterdsuiker.
-
Spatel, na stap 4, de amandelstukjes en het amandelextract door het eiwitschuim.
-
Bak zoals meringues in het basisrecept.
Meringues versieren
Probeer eens andere vormen uit. Maak er twee van en plak ze samen met wat gesmolten chocola. Dip de helft van een meringue in gesmolten chocola en laat hard worden. Smeer de bovenkant van een schuimpje in met gesmolten chocola. Knip vervolgens van kleine spekjes stukjes af om een bloemetje te maken. Smeer de bovenkant in met glazuur (poedersuiker met water mengen, je wil een dikte zoals chocopasta zodat de glazuur er niet afloopt, gebruik dus niet teveel water). Leg er een noot bovenop.
5 Links van andere sites
56 Reacties
• Erik op 20 July 2012 ∞
• Lisa op 20 July 2012 ∞
• Lois op 1 January 2013 ∞
• yan tung op 18 March 2013 ∞
• Hilde op 11 May 2013 ∞
• Lisa op 15 May 2013 ∞