Zweedse puddingbroodjes

Broodjes gevuld met custard.

Deze Zweedse broodjes zijn niet helemaal hetzelfde als onze Nederlandse puddingbroodjes. Ze worden namelijk gevuld met custard voordat ze gebakken worden. De broodjes zijn vlot gemaakt (vergeleken met andere zoete broodjes) en niet zo ingewikkeld. Ik heb het oorspronkelijke recept wel wat aangepast en vooral de hoeveelheden aangepast, 30 puddingbroodjes is wat veel. Met dit recept maak je er 10.

Na het maken van dit recept heb je 4 eiwitten over. Die kun je invriezen, maar je kunt er ook een van de volgende gerechten mee gaan maken: chocoladekoekjes met amandelen, macarons, baked Alaska, mokkakoekjes, kokosmakronen, schuimpjes, amaretti of een pavlova.

Probeer ook eens Chelsea buns, pain aux raisin of schnecken.

gevulde broodjes puddingbroodjes sockerbullar zweedse broodjes zweedse puddingsbroodjes
Zweedse puddingbroodjes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 broodjes

Ingrediënten

Voor het voordeeg

  • 170 gram halfvolle melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 200 gram bloem
  • 8 gram kristalsuiker

Voor de vulling

  • 1 vanillestokje
  • 2 eigelen
  • 13 gram maïzena
  • 170 gram halfvolle melk
  • 40 gram kristalsuiker
  • 10 gram ongezouten boter

Voor het einddeeg

  • 70 gram ongezouten boter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 eigelen
  • 200 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • Voor de kom zonnebloemolie

Voor de bovenkant

  • 40 gram ongezouten boter
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
"style="width:120px;height:240px;" scrolling="no" marginwidth="0" marginheight="0" frameborder="0">-->

Bereidingswijze & foto's

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  2. Maak het voordeeg. Stop de bloem, de suiker en de gist in een kom. Schenk de melk erbij en klop met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg (5 – 6 minuten). Het kan ook met de hand, kneed het deeg dan 10 minuten. Bedek de kom met plastic folie en laat 30 – 45 minuten rijzen. Puddingbroodjes - 001 Puddingbroodjes - 002 Puddingbroodjes - 004

  3. Maak ondertussen de custard. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Stop de zaadjes in een kleine steelpan. Stop het vanillestokje bijvoorbeeld in je vanille-extract. Puddingbroodjes - 007

  4. Giet de melk bij de vanillezaadjes. Zet de pan op het vuur en breng de melk tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Puddingbroodjes - 009 Puddingbroodjes - 014

  5. Klop de eigelen los in een kom (waar de melk straks ook in gaat passen). Voeg de suiker toe en klop door elkaar. Voeg de maïzena toe en klop met een garde door elkaar. Giet de warme melk over het eimengsel terwijl je goed klopt. Giet het mengsel terug in de pan en voeg de boter toe. Breng weer tegen de kook aan terwijl je goed blijft kloppen. Haal de pan meteen van het vuur af als het mengsel dik wordt. Laat helemaal afkoelen voordat je de broodjes gaat vullen. Puddingbroodjes - 012 Puddingbroodjes - 015 Puddingbroodjes - 016 Puddingbroodjes - 018 Puddingbroodjes - 019 Puddingbroodjes - 021

  6. Verwarm de oven voor op 250°C.

  7. Voeg alle ingrediënten voor het einddeeg toe aan het voordeeg, behalve de boter. Kneed het deeg 5 – 6 minuten op een lage snelheid met deeghaken. Voeg de boter in blokjes toe en klop nog eens 10 minuten op een middelhoge stand. Je kunt het ook met de hand kneden (15 – 20 minuten). Puddingbroodjes - 026 Puddingbroodjes - 027 Puddingbroodjes - 028 Puddingbroodjes - 029 Puddingbroodjes - 031

  8. Vet een grote kom in met wat zonnebloemolie en leg het deeg in de kom. Draai het om zodat het deeg overal bedekt is met een heel dun laagje zonnebloemolie. Bedek de kom met plastic folie en laat 30 minuten rijzen. Puddingbroodjes - 037

  9. Verdeel het gerezen deeg in twee stukken en laat het ene stuk in de kom zitten, bedekt met plastic. Puddingbroodjes - 039

  10. Verdeel het andere stuk in 5 gelijke stukken (van ongeveer 60 gram per stuk). Puddingbroodjes - 040

  11. Duw de stukken voorzichtig een beetje plat, zodat ze ongeveer vierkant zijn (druk niet te hard, je wil dat het deeg luchtig blijft). Puddingbroodjes - 041

  12. Schep een theelepel custard op elk stukje deeg. Duw vervolgens de uiteinden naar elkaar toe en plak het deeg goed aan elkaar vast (zorg dat de custard helemaal omsloten is door het deeg). Puddingbroodjes - 043 Puddingbroodjes - 044 Puddingbroodjes - 045

  13. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop (met de mooie kant naar boven). Puddingbroodjes - 047

  14. Bak de broodjes 4 – 5 minuten op 250°C en draai dan de temperatuur naar 220°C, bak ze nog eens 4 – 5 minuten. Zet ondertussen een nieuwe bakplaat klaar voor de rest van de broodjes en vul die op dezelfde manier met custard. Puddingbroodjes - 048

  15. Haal de broodjes uit de oven. Smelt de boter en besmeer de hete broodjes met de gesmolten boter. Bestrooi meteen met poedersuiker en laat afkoelen. Puddingbroodjes - 050 Puddingbroodjes - 052

Puddingbroodjes - 074

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten