Home Page › Brunch ›
Zweedse puddingbroodjes
Broodjes gevuld met custard.
Deze Zweedse broodjes zijn niet helemaal hetzelfde als onze Nederlandse puddingbroodjes. Ze worden namelijk gevuld met custard voordat ze gebakken worden. De broodjes zijn vlot gemaakt (vergeleken met andere zoete broodjes) en niet zo ingewikkeld. Ik heb het oorspronkelijke recept wel wat aangepast en vooral de hoeveelheden aangepast, 30 puddingbroodjes is wat veel. Met dit recept maak je er 10.
Na het maken van dit recept heb je 4 eiwitten over. Die kun je invriezen, maar je kunt er ook een van de volgende gerechten mee gaan maken: chocoladekoekjes met amandelen, macarons, baked Alaska, mokkakoekjes, kokosmakronen, schuimpjes, amaretti of een pavlova.
Probeer ook eens Chelsea buns, pain aux raisin of schnecken.
Ingrediënten
Voor het voordeeg
- 170 gram halfvolle melk
- 7 gram gedroogde gist
- 200 gram bloem
- 8 gram kristalsuiker
Voor de vulling
- 1 vanillestokje
- 2 eigelen
- 13 gram maïzena
- 170 gram halfvolle melk
- 40 gram kristalsuiker
- 10 gram ongezouten boter
Voor het einddeeg
- 70 gram ongezouten boter
- 50 gram kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 2 eigelen
- 200 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- Voor de kom zonnebloemolie
Voor de bovenkant
- 40 gram ongezouten boter
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
-
Maak het voordeeg. Stop de bloem, de suiker en de gist in een kom. Schenk de melk erbij en klop met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg (5 – 6 minuten). Het kan ook met de hand, kneed het deeg dan 10 minuten. Bedek de kom met plastic folie en laat 30 – 45 minuten rijzen.
-
Maak ondertussen de custard. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Stop de zaadjes in een kleine steelpan. Stop het vanillestokje bijvoorbeeld in je vanille-extract.
-
Giet de melk bij de vanillezaadjes. Zet de pan op het vuur en breng de melk tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen.
-
Klop de eigelen los in een kom (waar de melk straks ook in gaat passen). Voeg de suiker toe en klop door elkaar. Voeg de maïzena toe en klop met een garde door elkaar. Giet de warme melk over het eimengsel terwijl je goed klopt. Giet het mengsel terug in de pan en voeg de boter toe. Breng weer tegen de kook aan terwijl je goed blijft kloppen. Haal de pan meteen van het vuur af als het mengsel dik wordt. Laat helemaal afkoelen voordat je de broodjes gaat vullen.
-
Verwarm de oven voor op 250°C.
-
Voeg alle ingrediënten voor het einddeeg toe aan het voordeeg, behalve de boter. Kneed het deeg 5 – 6 minuten op een lage snelheid met deeghaken. Voeg de boter in blokjes toe en klop nog eens 10 minuten op een middelhoge stand. Je kunt het ook met de hand kneden (15 – 20 minuten).
-
Vet een grote kom in met wat zonnebloemolie en leg het deeg in de kom. Draai het om zodat het deeg overal bedekt is met een heel dun laagje zonnebloemolie. Bedek de kom met plastic folie en laat 30 minuten rijzen.
-
Verdeel het gerezen deeg in twee stukken en laat het ene stuk in de kom zitten, bedekt met plastic.
-
Verdeel het andere stuk in 5 gelijke stukken (van ongeveer 60 gram per stuk).
-
Duw de stukken voorzichtig een beetje plat, zodat ze ongeveer vierkant zijn (druk niet te hard, je wil dat het deeg luchtig blijft).
-
Schep een theelepel custard op elk stukje deeg. Duw vervolgens de uiteinden naar elkaar toe en plak het deeg goed aan elkaar vast (zorg dat de custard helemaal omsloten is door het deeg).
-
Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop (met de mooie kant naar boven).
-
Bak de broodjes 4 – 5 minuten op 250°C en draai dan de temperatuur naar 220°C, bak ze nog eens 4 – 5 minuten. Zet ondertussen een nieuwe bakplaat klaar voor de rest van de broodjes en vul die op dezelfde manier met custard.
-
Haal de broodjes uit de oven. Smelt de boter en besmeer de hete broodjes met de gesmolten boter. Bestrooi meteen met poedersuiker en laat afkoelen.
Er zijn nog geen reacties.