Bananenijs

Romig bananenijs!

Dit ijs wordt gemaakt op basis van custard. Custard is een mengsel van rauwe eidooiers met melk of room. Custard wordt niet lang genoeg gekookt om een eventuele salmonellabacterie te doden. Het risico is vrij klein, maar toch moet je dit niet aan ouderen, zieken of kinderen serveren. Ik heb gepasteuriseerd eigeel gebruikt, dit is in pakken te verkrijgen bij bijvoorbeeld de groothandel. Je kunt ook bananenijs maken zonder rauw ei. Je kunt dat ijs iets minder lang goed houden, dus eet het dan zo snel mogelijk op. Gebruik bananen die overrijp zijn, deze hebben het meeste smaak.

Het is belangrijk om eerst een deel van de hete room aan de eieren toe te voegen, zodat de eidooiers wennen aan de temperatuur. Doe je dit niet, dan kan het mengsel gaan schiften. Zet de pan in dat geval in een bak met ijskoud water en blijf hard kloppen tot je mengsel weer glad is. Probeer ook eens bananenijs met chocola, banaan-kokosroomijs of mango-ijs.

bananenijs ijs met banaan romig ijs
Bananenijs
Moeilijkheid
Bereidingstijd
Aantal
6 personen

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 550 ml ongeklopte slagroom
  • 200 ml volle melk
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm 350 ml ongeklopte slagroom in een steelpan op middelhoog vuur en breng tegen de kook aan. Voeg de suiker toe en roer totdat het is opgelost.

  2. Klop de eidooiers los in een andere kookpan. Voeg een juslepel van het hete mengsel toe aan de eidooiers terwijl je klopt. Voeg nog eens 4 juslepels (één voor één!) toe terwijl je goed blijft kloppen. Giet nu de warme room er voorzichtig bij terwijl je goed blijft kloppen. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes koken zodat het mengsel indikt. Blijf goed kloppen met een garde. Bananenijs1 Dulce de leche ijs - 010

  3. Haal de pan van het vuur en zet in de gootsteen in een laag met ijskoud water (voeg nog wat ijsklontjes toe als je die hebt). Blijf twee minuten kloppen en haal de pan dan uit het water. Voeg de rest van de room, de melk en het vanille-extract toe. Giet het mengsel in een bak en doe er een deksel op. Zet in de koelkast en laat minstens 2 uur goed koud worden. Bananenijs - 001

  4. Pureer de bananen met een vork en voeg toe aan het custardmengsel.

  5. Giet het mengsel in de ijsmachine (niet verder dan 2/3 van de bovenkant) en draai er ijs van. Stop in de vriezer en laat hard worden. Zet het ijs 20 minuten in de koelkast voordat je het serveert.

Het ijs maken zonder ijsmachine

  1. Volg stap 1 t/m 4 van bovenstaand recept.

  2. Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur. Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Ontdooi 20 minuten in de koelkast voordat je het wilt eten.

Bananenijs - 007

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten