Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Boterkoek
Een lekkere, smeuïge boterkoek.
Het recept voor deze boterkoek komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Gebruik voor deze koek roomboter van goede kwaliteit, de smaak van de boter bepaalt namelijk de smaak van de cake. De eiwitten die je over hebt van deze cake kun je invriezen en maak er bijvoorbeeld eens een pavlova van. Probeer ook eens gembercake met peer, kruidcake met courgette en walnoten of maanzaadcake met roomkaas.
Ingrediënten
- 225 gram bloem
- 250 gram kristalsuiker
- 250 gram roomboter
- 6 dooiers
Voor de afwerking
- 1 theelepel eidooier (van de 6)
- 1 eetlepel water
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 190°C.
-
Meng de theelepel eidooier met de eetlepel water en zet apart.
-
Zeef de bloem in een kom. Roer de suiker erdoor. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Voeg de eidooiers toe. Gebruik een mixer met deeghaken en meng tot een glad deeg.
-
Vet een springvorm van 25 cm in met boter.
-
Schep het deeg in de vorm en druk het plat met een met bloem bestoven hand. Besmeer met een kwast de bovenkant met het eierdooiermengsel.
-
Trek met een vork een ruitjespatroon in de koek. Zet de koek 15 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180°C en laat hem nog eens 25 minuten bakken totdat hij goudbruin is en de bovenkant stevig aanvoelt.
-
Laat de koek volledig afkoelen in de vorm. Snij in stukken en bewaar in een luchtdicht blik.
4 Reacties
• Caroline Brouwer op 5 October 2010 ∞
• gerrie roozeboom op 6 October 2010 ∞
• Pluis op 16 October 2010 ∞
• Lisa op 20 October 2010 ∞