Boterkoek

Een lekkere, smeuïge boterkoek.

Het recept voor deze boterkoek komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Gebruik voor deze koek roomboter van goede kwaliteit, de smaak van de boter bepaalt namelijk de smaak van de cake. De eiwitten die je over hebt van deze cake kun je invriezen en maak er bijvoorbeeld eens een pavlova van. Probeer ook eens gembercake met peer, kruidcake met courgette en walnoten of maanzaadcake met roomkaas.

boterkoek
Boterkoek
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
8 - 10 personen

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram roomboter
  • 6 dooiers

Voor de afwerking

  • 1 theelepel eidooier (van de 6)
  • 1 eetlepel water

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.

  2. Meng de theelepel eidooier met de eetlepel water en zet apart.

  3. Zeef de bloem in een kom. Roer de suiker erdoor. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Voeg de eidooiers toe. Gebruik een mixer met deeghaken en meng tot een glad deeg. Boterkoek - 002 Boterkoek - 003 Boterkoek - 004 Boterkoek - 006 Boterkoek - 009

  4. Vet een springvorm van 25 cm in met boter.

  5. Schep het deeg in de vorm en druk het plat met een met bloem bestoven hand. Besmeer met een kwast de bovenkant met het eierdooiermengsel. Boterkoek - 010

  6. Trek met een vork een ruitjespatroon in de koek. Zet de koek 15 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180°C en laat hem nog eens 25 minuten bakken totdat hij goudbruin is en de bovenkant stevig aanvoelt. Boterkoek - 014

  7. Laat de koek volledig afkoelen in de vorm. Snij in stukken en bewaar in een luchtdicht blik.

Boterkoek - 026

4 Reacties

  1. Wat grappig dat dit een recept van Nigella is. Ik heb altijd gedacht dat een boterkoek iets typisch Hollands is.

    Caroline Brouwer op 5 October 2010

  2. Ik ben ERG benieuwd hoe hij zal smaken. De boterkoek uit het boekje van Dr. Oetker wat mijn oma hanteerde was verrrukkelijk. Aan het deeg kan ik proeven of het goed is. Ik heb in de loop der jaren wel eens een pak van ik meen Koopmans gekocht, maar ik vind het niet voor herhaling vatbaar.

    gerrie roozeboom op 6 October 2010

  3. De boterkoek staat op dit moment in de oven… Ben erg benieuwd. Bedankt voor het recept.

    Pluis op 16 October 2010

  4. Caroline, deze koek heet officieel een gateau breton, uit het Frans dus. Ik geloof dat ze in elk land wel een soort van equivalent hebben voor boterkoek (in Groot-Britannie lijkt het op shortbread).

    Gerrie, nu maak je mij ook nieuwsgierig! Ik ken het recept van Dr. Oetker niet. Als je ze nog eens gaat vergelijken, hoor ik het graag!

    Pluis, ik zag op je website de foto’s. Hij ziet er heerlijk uit!

    Lisa op 20 October 2010

Reactie achterlaten