Chinese tomatensoep

Heerlijke Chinese tomatensoep, precies zoals bij een Chinees restaurant!

Mijn moeder heeft vroeger een keer een cursus gedaan voor Indonesisch koken en daar heeft ze dit recept vandaan. Wij zijn dol op de tomatensoep van de Chinees en nu kunnen we hem ook lekker zelf maken. De ingrediënten zijn wat eigenaardig, maar het smaakt precies zoals bij de Chinees! Je kunt stukjes gekookte kip of ham aan de soep toevoegen.

Probeer ook eens Turkse linzensoep, gazpacho met geroosterde paprika’s of geroosterde tomatensoep.

Chinese tomatensoep
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
6 - 8 personen

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 1 prei
  • 4 blokjes kippenbouillon
  • 200 gram Tomaten frito
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels appelmoes
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 theelepel ve-tsin
  • Naar smaak zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Halveer de prei en snij in dunne ringen. Was de ringen goed in een vergiet. Chinese tomatensoep - 001 Chinese tomatensoep - 002 Chinese tomatensoep - 003

  2. Stop het water en de kippenbouillonblokjes in een grote soeppan. Chinese tomatensoep - 007

  3. Meng de tomaten frito met het gemberpoeder, de zoete ketjap, de suiker, de appelmoes en de tomatenketchup. Breng op smaak met zout en peper. Roer tot een glad mengsel. Chinese tomatensoep - 006 Chinese tomatensoep - 010 Chinese tomatensoep - 011

  4. Voeg het tomatenmengsel al roerende toe aan de hete bouillon. Chinese tomatensoep - 014

  5. Meng de maïzena met 3 eetlepels water en roer tot een pasta. Voeg toe aan de soep en roer door elkaar. Chinese tomatensoep - 015

  6. Breng de soep aan de kook. Voeg de preiringen toe. Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de soep 10 minuten staan. Chinese tomatensoep - 016 Chinese tomatensoep - 018

  7. Voeg de ve-tsin toe en roer door elkaar. Proef de soep toe en voeg eventueel nog wat peper, ketjap, ketchup of appelmoes toe. Serveer heet. Chinese tomatensoep - 021

Chinese tomatensoep - 023

21 Reacties

  1. Oooh een recept voor Chinese tomatensoep, daar was ik al lang naar op zoek!

    Je zegt in je post dat dit een vegetarische basis is, maar er wordt kippenboullion gebruikt. Ik dacht ik meld het even :)

    Uniflame op 16 October 2011

  2. Oeps, je hebt helemaal gelijk! Ik heb het aangepast, bedankt! :)

    Lisa op 16 October 2011

  3. Lijkt me heerlijk, alleen jammer dat er Vetsin gebruikt wordt wat in feite gewoon het E-nummer 621 is (wat wij zoveel mogelijk proberen te vermijden) Zou het zonder niet ook lekker smaken? Wij gaan het proberen!

    A. Ploeger op 17 October 2011

  4. Ik ben ook erg blij met dit recept, maar heb dezelfde bezwaren als A. Ploeger. Ben benieuwd naar de ervaring van de soep zonder Vetsin.

    Maria Snijders op 17 October 2011

  5. Even gegoogeld en op: http://tokowijzer.nl/2009/02/12/ve-tsin/ onderstaand gevonden. Ben benieuwd.

    Een klein mespuntje of kwart theelepeltje toevoegen aan een roerbakgerecht of sausje. Als je dat wilt. Want het gebruik van ve-tsin is, mede door het zogeheten ‘Chinese restaurantsyndroom’ (lees hieronder meer), nogal controversieel geworden. Ve-tsin kan ook vervangen worden door een schepje kippenbouillonpoeder of paddenstoelenbouillonpoeder.

    Maria Snijders op 17 October 2011

  6. Hoi Maria en A. Ploeger, Wat grappig, daar wist ik helemaal niks van. Volgens die site kun je er inderdaad misselijk van worden of hoofdpijn van krijgen. Ik heb daar persoonlijk nog nooit last van gehad (ligt misschien ook aan de hoeveelheden). Ik denk wel dat je het kunt vervangen door wat bouillonpoeder of wat zout. Ik kan me niet voorstellen dat het de voornaamste smaakmaker is. Wij zullen de soep binnenkort ook eens gaan proberen zonder ve-tsin. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 October 2011

  7. IK heb de soep gemaakt en hij was ronduit heerlijk!!! Dank je wel voor het recept. -xxx-

    Niqui op 22 October 2011

  8. Hoi Niqui, hartstikke leuk om te horen. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 October 2011

  9. Hoi Lisa, super recept. Omdat ik geen vlees eet de kippenbouillon vervangen door groentenbouillon. Kleur is iets donderder geworden daardoor. Smaakt super. Heb hem iets dikker gemaakt door iets meer maïzena toe te voegen. Voor de rest: SMULLEN!!

    Opmerking voor de Ve-tsin. Dit is echt een toevoeging om de smaken te versterken. Dus als je het niet gebruikt, eerst proeven en dan kijken wat je nog mist. Lijkt me bij ieder gerecht verstandig want smaken verschillen. Ik heb het niet gebruikt en de smaak is gewoon goed.

    Hendrika Bolhuis op 22 October 2011

  10. Hoi Hendrika, wat leuk! En goed om te weten dat het niet erg is als je de Ve-tsin niet gebruikt, gaan wij de volgende keer ook doen. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 October 2011

  11. Ook hier werd de vetsin niet gemist!! Het smaakte heerlijk :-D

    A. Ploeger op 29 October 2011

  12. Ik heb het recept al diverse keren gemaakt. Inderdaad ook zonder vetsin. Ik mis het totaal niet. Een heerlijk recept!

    Anneke op 11 August 2012

  13. Er zijn mensen die gevoelig zijn voor Ve-tsin maar er is nooit bewezen dat het heel slecht is. Vele fabeltjes doen de ronde. En voor alles wat je teveel gebruikt, geld dat het slecht is. Dus als je vaker met Ve-tsin heb gewerkt en geen alergische hebt gehad, gebruik het gerust gewoon weer…

    fret ( chefkok ) op 5 January 2013

  14. E 621 = Ve-tsin staat op verpakkingen vermeld als mononatriumglutamaat, mono-natriumzout van glutaminezuur of gistextract en nog veel meer benamingen. Het is allemaal hetzelfde namelijk smaakversterker. Deze smaakversterker is in hoge mate ongezond en zit helaas in vrijwel alle bouillonblokjes etc.. Wil je dit niet eten/gebruiken dan kun je biologische bouillonblokjes gebruiken (maar ook dan geen garantie, lees de verpakking) of je maakt je bouillon zelf zonder pakjes dan weet je het tenminste zeker.

    Will op 18 March 2013

  15. Kun je de soep ook een dag van te voren klaarmaken en de volgende dag opwarmen? (of gaat dit ten koste van de smaak?)

    Renny op 22 March 2013

  16. Hoi Renny, ja hoor, dat kan. Wij eten de soep vaak verdeeld over twee dagen en dan is ie nog net zo lekker!

    Lisa op 25 March 2013

  17. Ik vond de soep toch wat tegenvallen. Hij was wel lekker maar vond het niet zoals bij de chinees smaken. Daar is hij zoeter en meer gebonden.

    Annemarie op 14 August 2013

  18. Wat leuk, dit is precies het recept (inclusief de appelmoes) zoals ik het ken van mijn inmiddels overleden moeder. Zij had het weer van een Indonesische kennis. Verder een wellicht wat vreemde mededeling in deze context, maar mijn echtgenoot René Markslag dringt er op aan dat ik de groeten overbreng…

    Lilian Hermans op 20 August 2013

  19. Ha Lilian, dat is toevallig :). Nog heel erg bedankt voor jullie kaartje, we gaan de tekst waarschijnlijk laten afdrukken op canvas, zodat we het op Ella’s kamertje kunnen hangen, zo leuk! En natuurlijk de groeten terug. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 20 August 2013

  20. Ooooh super! :)

    Lilian Hermans op 20 August 2013

  21. Vandaag de soep gemaakt, hij is erg lekker, al was het bij mij wat laf, mag iets meer pit hebben

    Ik heb er per soepkom een grote hand gebakken vermicelli(toko) doorgedaan, jammie! Bedankt voor het plaatsen van het recept

    Kim op 11 January 2014

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!