Ons weblog, zin en onzin over eten en meer.
Eiwit en eigeel
Veel van de gerechten die ik maak, ontstaan omdat ik nog iets over heb wat ik graag wil gebruiken. Zo zit ik ook vaak met een paar eiwitten of eigelen die over zijn. En na verschillende speurtochten op Google, heb ik nu een aantal recepten verzameld die geschikt zijn om die eiwitten of eigelen op te gebruiken. Eiwitten vries ik ook vaak in. Wel handig om dan even op het zakje te zetten hoeveel het er zijn. Laat ze ontdooien en gebruik ze zoals je ze normaal ook zou gebruiken. Eigelen kun je niet invriezen, dus die moet je meteen gebruiken (je kunt ze wel een dag in de koelkast bewaren, afgedekt uiteraard).
Hierbij een overzichtje van de recepten die we tot nu toe verzameld hebben. Hebben jullie nog tips, laat het ons dan weten!
Recepten met eiwit
- Chocoladekoekjes met amandelen
- Macarons
- Meringue-botercrème
- Pistachecantuccini met rozenwater
- Cranberrygelei met sinaasappel
- Baked Alaska
- Mokkakoekjes
- Jan Hagel
- De frosting voor een red velvet cake
- Kokosmakronen
- Marshmallowfrosting
- Amaretti
- Milaanse koekjes
- Schuimzoenen
- Pavlova met aardbeien
- Meringues of schuimpjes
- Mini-pavlova’s
- Royal icing
- Marshmallows
Recepten met eigeel
- Zweedse puddingbroodjes
- Preitaart met blauwe kaas
- Babykoekjes
- Halloweenkoekjes
- Boterkoek
- Lavendelkoekjes
- Crème brûlée
- Chocolate chip cookies
- Mayonaise
- Custard
- Tiramisu
- Kruimeltaart met rabarber
- Pain aux raisin
- Lavendelijs
- Chocoladepotjes
- Citroenlinguine
- Bananenijs
- Lemon curd
- Citroenkoekjes
- Aardbeientaart
- Chocoladetaart met frambozen
- Amandelkoekjes
Zebracake
En soms gaan dingen niet helemaal zoals gepland…
Hoe het had moeten worden:
Mijn cake:
Ik wilde deze cake al een tijdje maken en besloot dat vandaag de dag was. Helaas klopte het recept niet helemaal (omrekenen van cups naar gram had ik beter zelf kunnen doen), waardoor de lichte laag te vloeibaar was. Dat besefte ik te laat, dus heb ik hem toch maar gebakken op hoop van zegen. De donkere laag was zwaarder, door de toevoeging van cacao, dus die is naar de bodem gezakt. Weinig zebracake dus, nog maar een andere keer proberen met wat meer bloem.
Hij is trouwens wel erg lekker! En dat is ook belangrijk.
1 Reactie | Permalink
Aardbeien!
Er zijn weer volop aardbeien! En voor het geval dat je niet meer weet wat je met ze moet doen, hier wat ideetjes (in willekeurige volgorde):
Tiramisutaart met aardbeien
Aardbeientoetje
1 Reactie | Permalink
Invriezen
Afgelopen woensdag heb ik samen met een collega een high tea georganiseerd voor de sectie. Terwijl ik aan het plannen was, kwam ik erachter dat het niet ging lukken om alles de ochtend voor de high tea te maken. Tegelijkertijd wilde ik echter wel dat alles vers was, vooral bij scones vind ik dat belangrijk, omdat ze warm uit de oven zoveel lekkerder zijn. Nadat ik verschillende sites had gevonden waar werd uitgelegd hoe je scones in kon vriezen, besloot ik het te proberen.
Afgelopen zondag maakte ik dit recept voor scones. Ik heb er miniscones van gemaakt en de rozijnen heb ik weggelaten. Net voordat ik ze met ei moest bestrijken, heb ik ze met bakplaat en al in de vriezer gezet. Na een uur heb ik ze uit de vriezer gehaald en de scones verder in een plastic zak ingevroren. Een half uurtje voordat ik de scones wilde serveren, heb ik de oven voorverwarmd. Vervolgens heb ik de scones weer op een bakplaat gelegd en bestreken met ei. Na 12 minuten had ik perfecte scones, helemaal vers! Echt ideaal, dat ga ik nu echt vaker doen.
Ik las trouwens ook dat het zelfs schijnt te kunnen met het beslag voor muffins. Als je de bakjes gevuld hebt, kun je de vorm in de vriezer zetten en ze gewoon bakken als je er zin in hebt, nog eentje om te proberen dus!
Dit hebben we uiteindelijk gemaakt:
- Scones
- Rocky road cake
- Chocoladetruffels
- Worstenbroodjes
- Schnecken (mini)
- Hummus met groente
- Koffiecakejes
- Sandwiches (zalm, tonijn, eiersalade)
3 Reacties | Permalink
Pizza!
Gisteren vierden we de verjaardagen van mijn opa en oma. Op het feestje vertelden mijn broer en schoonzusje over hun pizzadag: elke zondag maken ze zelf pizza’s. Ook vertelden ze over hun pogingen om de perfecte pizza te maken en dat ze steeds lekkerder werden. Sinds een tijdje hadden ze een pizzasteen en ze hebben er zelfs een proberen te bakken op de barbecue om die perfecte pizza te krijgen. Ze hadden deze site ontdekt en gebruikten nu dat recept om pizza te maken.
En na al dat gepraat over pizza, gingen wij naar huis met HEEL VEEL zin in pizza! Helaas zaten we nog vol van de tapas die we die middag hadden gegeten, dus het moest even een dagje wachten.
Het was alweer een hele tijd geleden dat wij pizza hadden gemaakt. We gebruikten vandaag het recept van pizzapassie.nl. Ik had geen zin om tomaten te pellen, dus heb ik een blik tomaten genomen en daar oregano, zout, peper, een snuf suiker en chilipeper doorheen gemengd. Even blenden met de staafmixer en voilà! Niet helemaal authentiek, maar ook lekker. Dit keer hebben we extra ons best gedaan om het deeg dun uit te rollen, vervolgens hebben we de pizza ingesmeerd met de saus, belegd met paprika, champignons, mozzarella en ham en besprenkeld met olijfolie. Toen op 250°C in de oven en na 20 minuten kwam dit de oven uit.
Jam.
En nou willen wij ook een pizzadag.
5 Reacties | Permalink
Cakejes op school
Vorige week heb ik weer cakejes gemaakt voor mijn mentorklas. Vorig jaar deed ik dat ook, chocoladecakejes en daarnaast vanillecakejes met marsepein, dit jaar werden het wederom chocoladecakejes, maar daarnaast ook deze red velvet cupcakes. Het waren er in totaal 48, dus ik was de hele avond zoet. Maar ach, een keer per jaar is dat niet zo erg :).
6 Reacties | Permalink
Vanille-extract
Drie jaar geleden postte ik hier het recept voor vanille-extract. Tegenwoordige maak ik het niet meer in kleine potten, maar in literflessen. Echt ideaal en zo simpel om te doen, dat ik er toch nog even een blogpost over wilde schrijven.
Vanille-extract wordt gemaakt met echte vanillebonen, vanille-essence is een chemisch goedje dat op vanille moet lijken. Het extract is duur als je het kant-en-klaar koopt, ongeveer 10 euro voor 100 ml, maar de smaak is wel veel beter. Perfect idee dus om het zelf te maken, je moet even wat vanillestokjes en wodka aanschaffen, maar de rest gebeurt vanzelf.
Mijn vanillestokjes heb ik gekocht bij de Makro, een stuk of twintig voor twintig euro. Je schijnt ze ook goed via Ebay te kunnen kopen. Voor de wodka gebruik ik verschillende soorten. De flessen van Hooghoudt zijn lekker groot, dus daar heb ik er standaard twee van. Het enige wat je hoeft te doen is de vanillestokjes te halveren en ze in de fles te stoppen. Zet de fles twee maanden weg en klaar is je vanille-extract!
Tegenwoordig wissel ik om de paar maanden van fles. Ik heb twee standaardflessen. Zodra ik bij een fles halverwege ben, vul ik hem weer bij met wodka, leg ik hem weg en ga ik de andere gebruiken. Zodra die weer halverwege is, vul ik die weer bij en wissel ik ze weer om. Op deze manier heb je altijd vanille-extract en gaat het ook nooit op. Het is ook oneindig houdbaar, dus je hoeft niet bang te zijn dat het niet goed meer is als je het een paar maanden niet hebt gebruikt. Het enige wat je hoeft te doen, is wodka toevoegen en zo nu en dan een vanillestokje. Ideaal!
4 Reacties | Permalink
Trouwtaart
Een hele tijd geleden heb ik hier een keer verteld dat ik een trouwtaart zou gaan maken. De trouwdag is inmiddels geweest (prachtige dag!) en de taart is al lang en breed op. Ik wilde hem hier toch nog even laten zien. Het zijn drie taarten gevuld met citroenmousse en lemon curd. De taart is bekleed met fondant en marsepein.
5 Reacties | Permalink
Hi again!
De komende tijd kun je hier weer af en toe een bericht verwachten. Het begon weer te kriebelen, vandaar. Heel erg bedankt voor al jullie lieve reacties, nooit geweten dat er zoveel mensen waren die ons volgden!
20 Reacties | Permalink
Taking a break
Jullie zullen je misschien afgevraagd hebben waar de recepten bleven, dus vandaar even een berichtje. We hebben besloten even een pauze te nemen. Op dit moment zijn er wat andere dingen die wat meer aandacht vergen en vandaar dat Yummy in my Tummy het met iets minder zal moeten doen. We hopen dat jullie je de komende tijd kunnen/willen vermaken met de 845 recepten die hier al te vinden zijn.
Veel liefs, Arjan & Lisa
23 Reacties | Permalink
Volg ons via Twitter:
- RSS
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor interessante extra’s en het laatste nieuws: