Ons weblog, zin en onzin over eten en meer.
Car trouble
Wij zijn afgelopen week naar Engeland geweest. Het plan was om, naast een paar dagen in Swindon, Iris te gaan bezoeken in Sheffield. We hadden een cottage gehuurd in de buurt van the Peak district en we dachten daar mooi te kunnen gaan wandelen met ons blonde hondje. De vakantie verliep deels zoals gepland, halverwege de vakantie besloot ons autootje namelijk dat hij niet opgewassen was tegen de heuvels. En daar stonden we dan, op een parkeerplaats in Bakewell, zonder dat we Bakewell hadden gezien.
Om half twee belden we de ANWB en om half 7 ‘s avonds werden we versleept naar een garage in Buxton. Gelukkig werkt de vader van Arjan daar in de buurt en kon hij ons naar het huisje brengen. Na twee dagen nagelbijten in onze cottage (zonder telefoonbereik, I might add), hoorden we dat het repareren duurder zou zijn dan de waarde van de auto. Slik. Dus uiteindelijk hebben we besloten hem maar te laten slopen.
En daar zaten we dan in Engeland, met een zusje, een blond hondje en zonder auto. Al die romantische beelden die je dan hebt van the Peak district zijn dan snel voorbij, in the middle of nowhere, zonder bereik, zonder supermarkt, zonder auto. Gelukkig kon de vader van Arjan ons weer naar Swindon rijden en heeft hij ons uiteindelijk zelfs helemaal terug naar Nederland gebracht! Met een beetje een kater kwamen we hier vrijdagavond weer aan. Gisteren maar meteen gaan kijken voor nieuwe auto’s en hopelijk hoeven we het maar een weekje zonder te doen.
De eerste paar dagen waren in ieder geval wel écht vakantie. Zo hebben we op zondag een heuse sunday roast bereid (when in England…): een stuk rundvlees, krokante aardappeltjes (het ganzenvet werkt echt), yorkshire puddings, geroosterde groenten, jus en als toetje een trifle. We begonnen om half 2 en om half 6 was het klaar. Zie hier het resultaat!
7 Reacties | Permalink
Walking in a winter wonderland
1 Reactie | Permalink
Waarom wij niet anti pakjes en zakjes zijn…
Wij houden van koken en van lekker eten, zoals jullie natuurlijk weten, maar ik vind dat het tijd is voor een bekentenis. Het gros van wat wij koken, koken wij in het weekend. En eerlijk gezegd koken wij van maandag t/m vrijdag helemaal niet uitgebreid. Nee, wij kopen kant-en-klare roerbakmixen en gooien er een flesje woksaus doorheen. Zo, dat is eruit. Wij bieden alvast onze excuses aan als dit nogal rauw op je dak komt.
Met al die discussie over pakjes en zakjes, vond ik het toch even nodig om jullie op de hoogte te brengen van ons dubbelleven. Want hoe graag wij ook lekker eten en uitgebreid koken, van maandag tot en met vrijdag werken wij allebei fulltime en hebben we echt geen puf meer om een ui te snijden, sausje te maken of aardappels te schillen. We eten wel vaak restjes uit de vriezer, om na te genieten van onze kookkunsten in het weekend, maar daar blijft het dan ook bij. Jawel, we eten zelfs soep uit een zak en met een afbakbroodje is dat doordeweeks echt een feestmaal. High comfort, low effort en weinig afwas trouwens, score!
Nou ben ik het helemaal eens met mensen die slechte e-nummers verafschuwen en aantonen hoeveel lekkerder het is als je zelf kookt, we know. Het enige probleem is dat het gewoon, voor ons, niet realistisch is doordeweeks. En ik vind ook niet dat het allemaal zo zwart-wit zou moeten zijn. We doen allemaal wat we kunnen, en willen, om zoveel mogelijk te eten zonder pakjes en zakjes. Maar soms, van maandag tot en met vrijdag dus, heeft dat gewoon geen prioriteit. We zijn dan wel specifiek in de pakjes en zakjes die we gebruiken hoor, vooral degene die snel klaar zijn hebben onze voorkeur. We gaan echt geen pakje voor Bolognesesaus kopen als dat evenveel werk en tijd kost als een verse saus maken. Nee, van die kant-en-klare dingen, zo van ‘gooi in de pan en klaar!’.
Kijk, als we minder zouden werken of nooit het huis zouden hoeven verlaten, ja, dan zouden we elke dag een versbereide maaltijd op tafel zetten. Maar nu, nou nu niet. En dat vinden we ook prima.
Lang leve het weekendeten.
11 Reacties | Permalink
Mooi
Each day is a new canvas to paint upon
Make sure your picture is full of life and happiness
And at the end of the day you don’t look at it
and wish you had painted something different.
2 Reacties | Permalink
Onze favoriete recepten van 2011!
We hebben weer heel wat gekookt dit jaar en het leek ons leuk om een overzicht te geven van onze favoriete recepten van afgelopen jaar. Stel je zit zonder inspiratie, probeer dan eens iets uit deze lijst.
Ons favoriete recept van januari: Jamie’s steak sandwich Het zag er al heerlijk uit toen Jamie deze sandwich maakte op televisie en ik moet zeggen dat hij al zijn verwachtingen waar heeft gemaakt. Dit broodje staat bij ons nog regelmatig op tafel.
Ons favoriete recept van februari: aardbeientaart met marsepein
Ah, Nijntje!
Ons favoriete recept van maart: pain aux raisin Deze broodjes zijn veel werk, maar ze zijn echt heerlijk! Een fantastisch recept van The Bourke Street Bakery.
Ons favoriete recept van april: gekarameliseerde venkel Een van de lekkerste manieren om venkel klaar te maken!
Ons favoriete recept van mei: citroenrepen Deze waren een onverwachte hit en we hebben ze sindsdien al vaak gemaakt.
Ons favoriete recept van juni: Engelse crumpets Eindelijk een recept voor crumpets dat wel lukte, dankzij The River Cottage.
Ons favoriete recept van juli: authentieke kip tikka masala Onze favoriete Indiase curry!
Ons favoriete recept van augustus: Snickers shortbread Ik denk dat ik deze nog lekkerder vind dan de originele millionaire’s shortbread (en dat zegt wat!). Arjan vindt de oorspronkelijke millionaire’s shortbread echter nog steeds het lekkerst (maar hij houdt dan ook niet van Snickers!).
Ons favoriete recept van september: salade van witlof met blauwe kaas, appel en walnoten Knapperige witlof, zoete appel en pittige kaas, jam!
Ons favoriete recept van oktober: landbrood Erg lekker brood zonder al te veel moeite. Dit brood stond bij ons met Kerstmis op tafel, warm uit de oven met kruidenboter, mmmm.
Ons favoriete recept van november: macarons! Eindelijk gelukt! En ze waren het waard, deze zoete, Franse lekkernijen.
Ons favoriete recept van december: hartige, Marokkaanse taart Feestelijk en ontzettend lekker!
2 Reacties | Permalink
Verjaardagstaart!
Gisteren werd ons nichtje Zoë 1 jaar! Het perfecte moment voor taart dus. Binnenkort komt de hele beschrijving online, maar nu alvast een voorproefje.
Gelukkig 2012!
En zo is het alweer 2012, time flies! Een mooi moment om even stil te staan bij de afgelopen jaren. Toen wij in 2008 begonnen met Yummy in my Tummy zag de site er heel anders uit. Het was augustus en het leek ons allebei wel leuk om een website te beginnen met recepten. Arjan draaide een leuke site in elkaar en ik publiceerde ons eerste recept: deze gevulde koeken. Die koeken had ik een paar maanden eerder voor de eerste keer gemaakt toen ik nog in Engeland woonde en de foto’s had ik gemaakt met een kleine camera. Vervolgens volgden nog geurige champignons, Mexicaanse nacho’s en, uiteraard, rocky road cake, waarna de vakantie voorbij was en we weer aan de slag gingen met onze studies, werk en verhuizen. Eigenlijk een beetje een valse start, want in de kerstvakantie van 2008 begonnen we pas goed.
En precies drie jaar later is Yummy in my Tummy een mooi verslag geworden van onze uit de hand gelopen hobby. Met 814 gepubliceerde recepten, bijna 1500 reacties en gemiddeld 2700 unieke bezoekers en 6500 pageviews per dag (rond de kerstperiode hebben we zelfs een record bereikt van 8000 unieke bezoekers op één dag!), is de website veel groter geworden dan wij in eerste instantie hadden gedacht.
Nog steeds staan wij met veel plezier in de keuken en documenteren we wat we allemaal gekookt/gebakken en gegeten hebben. In 2012 gaan we daar vrolijk mee door en we hopen dat jullie onze site nog steeds weten te vinden en ons blijven inspireren met reacties, vragen en ingestuurde recepten!
Wij wensen iedereen dan ook een gelukkig, warm, liefdevol en smakelijk 2012!
So this was Christmas…
Kerstmis is alweer voorbij. We hebben vandaag zelfs de kerstboom al opgeruimd. Het waren drie fantastische familiedagen en we hebben heerlijk gegeten. En na al dat koken moet ik bekennen dat we gisteren en vandaag nog even geen zin hadden om de keuken in te gaan. Gelukkig hadden we genoeg dingen over van de kerstdagen. Hier een overzichtje van wat we gemaakt hebben.
Op kerstavond hebben we landbrood gemaakt met kruidenboter en knoflooksoep, vervolgens kip in Martinisaus met couscoussalade (‘Festive couscous’ uit Nigella’s Christmas), koolsla en sperzieboontjes en als toetje chocolademousse.
Op eerste kerstdag hebben we tapas gemaakt en gegeten. We hadden de gerechtjes verdeeld en uiteindelijk maakten wij een paprikaterrine, gevulde pepertjes, knoflookchampignons, en . De tafel werd aangevuld met patatas bravas, gehaktballetjes in tomatensaus, zalmrolletjes met avocado, gevulde dadels, focaccia, aïoli, garnalen, olijven en worstjes. Gevolgd door een heerlijke koffietapas met koffie, Amaretto, noga, chocola en koekjes.
Op tweede kerstdag verzorgden wij het hoofdgerecht. Als voorgerecht kregen we een heerlijke tuinerwtensoep met zalm en brie in filodeeg met een muntsaus. Als hoofdgerecht maakten wij een soortgelijke maaltijd als op kerstavond met kip in Martinisaus, boontjes en . Daarnaast hadden mijn ouders voor de vegetarische optie gezorgd met deze Marokkaanse taart en maakte mijn vader nog stoofpeertjes en tutti frutti. Als toetje kregen we een combinatie van toetjes met meringue en chocola, appeltaart met kaneelijs en slagroom met passievrucht en granaatappel.
Uiteraard had ik nog wat zoete dingen gebakken op vrijdag, de lichte fruitcake en de fruitcake voor Kerstmis (die had ik zelfs vorige week al gemaakt, je kunt ze namelijk goed ingepakt wel een maand bewaren), kerstcakejes en de Rocky Kerst. En natuurlijk hebben we twee dagen echt genoten van deze glühwein (en van tapas met Sangria!).
Al met al een erg geslaagd feest met veel familie en gezelligheid. Nu weer aftellen tot het eind van het jaar en dan is het alweer tijd voor oliebollen!
Wij wensen jullie alvast een hele fijne jaarwisseling!
Biologisch vlees
Wij hebben zojuist onze planning voor de feestdagen gemaakt en terwijl ik het vlees ging bestellen dat we nodig hebben, besloot ik er een blogpost aan te wijden. Dit is namelijk de tijd van het jaar dat er veel en grote stukken vlees gegeten worden. Niet gek dus om even stil te staan bij de beestjes die daarvoor het leven hebben gelaten.
Sinds een paar jaar eten wij zoveel mogelijk biologisch vlees. Ik weet nog het moment dat ik bij de supermarkt liep en een hele kip wilde gaan klaarmaken. Ik keek in het schap en er lagen allemaal kleine kippetjes. En opeens besefte ik dat het jonge dieren waren. Vanaf dat moment werd ik me opeens veel bewuster van wat ik eigenlijk kocht. Nou wil ik niet zeggen dat ik daarvoor niet wist dat veel dieren lijden om voor ons vlees te leveren (een vrachtwagen vol met varkens vond ik echt heel zielig), maar ik werd toch even met mijn neus op de feiten gedrukt.
Het gaat ons voornamelijk om het welzijn van de dieren (met biologische groentes zijn we een stuk makkelijker), al is het natuurlijk ook fijn om te weten dat het vlees een stuk natuurlijker is en niet volgepompt is met allerlei spul. En eigenlijk valt het ons nu pas op hoeveel vlees niet biologisch is. Bij ons in de buurt zit een slager, maar die verkoopt helemaal geen biologisch vlees. Dus gaan we vervolgens maar naar de Albert Heijn, die gelukkig wel een redelijk assortiment heeft (tegenwoordig zelfs bij de vleeswaren voor op brood). Heel jammer eigenlijk, want ik zou mijn vlees liever bij een slager kopen.
Biologisch vlees is een stuk duurder, dat is waar. En je vraagt je dan natuurlijk af hoeveel verschil het daadwerkelijk zal maken. Maar het voelt wel goed om een stuk vlees te eten van een dier dat ook daadwerkelijk buiten in de wei heeft gestaan. Nou scheelt het wel dat wij niet echt grote vleeseters zijn en het ook geen enkel probleem vinden om een aantal keer in de week vegetarisch te eten. In gesprekken met anderen merk ik vaak dat heel veel mensen er niet stil bij staan, zoals ik er eigenlijk ook niet stil bij stond. Of dat mensen onverschillig reageren (‘een koe is toch maar een koe’). Wat heeft een plastic verpakking met vlees eigenlijk nog te maken met een levend dier?
Het lijkt me een mooie gedachte om er nu wat mee te doen. Om bij je kerstinkopen eens biologische vlees te kopen, of helemaal geen vlees. En om goede voornemens te gaan maken voor het nieuwe jaar. Al besef ik ook wel ‘that I’m preaching to the choir’, de meeste mensen die van eten en koken houden, zullen dit waarschijnlijk al doen. Maar misschien heb je een broer, zus, vader, moeder, vriend of vriendin die nog overtuigd kan worden. Wees de verandering die je graag zou willen zien in de wereld (amen!).
It’s beginning to look a lot like Christmas…
Ja, ik weet het, het is nog niet eens Sinterklaas! Al zo lang ik me kan herinneren vind ik Kerstmis de leukste gebeurtenis in het jaar. Het kan me niet lang genoeg duren, de gezelligheid, de kou, de sneeuw (als we geluk hebben dan), de muziek (vooral de Engelse liedjes!) en het eten. Als je het mij vraagt wordt het tijd dat we een derde kerstdag in gaan voeren. Ik ben dan ook zo’n sufferd die nu al stiekem af en toe kerstmuziek luistert en zich afvraagt wanneer we nou eindelijk de kerstboom op gaan zetten.
Geen wonder ook dat ik het veel leuker vind om kersteten te maken, dan om dingen te verzinnen voor Sinterklaas. Al moet ik zeggen dat ik echt wel van pepernoten hou en dat de Rocky Sinterklaas dit jaar ook wel erg lekker was, maar stiekem ben ik al weken in een kerststemming en eigenlijk ben ik gewoon al kersteten aan het koken. Mensen die komen eten, krijgen een half kerstdiner voorgeschoteld, ik heb verschillende zakken cranberries soldaat gemaakt en zelfs mijn kerstsprinkels zijn al gebruikt. Ook wordt het weer hoog tijd om de afleveringen van Nigella’s Christmas te gaan kijken.
Dit jaar zullen we, net zoals vorig jaar, na 5 december weer elke dag een kerstrecept posten. En ook zal het logo weer gaan veranderen met prachtige sneeuw en kerstballen. En dan lekker wekenlang genieten, want it’s the most wonderful time of the year!
Volg ons via Twitter:
- RSS
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor interessante extra’s en het laatste nieuws: