Authentieke kip tikka masala

Een heerlijke Indiase curry met kip.

Dit is een uitgebreide versie van dit recept en eerlijk is eerlijk, het verschil proef je. Met deze curry moet je een dag eerder beginnen. Het resultaat is een heerlijke, smaakvolle, romige curry. Dit is echt een van onze favoriete gerechten.

Om een ‘authentieke’ tikka masala te maken, maak je eerst een ‘kip tikka’. Voor een ‘kip tikka’ marineer je de kip en rooster je hem vervolgens in de oven (eigenlijk natuurlijk in een Indiase kleioven, maar in een gewone oven lukt het ook prima). Deze kipstukjes verwerk je vervolgens in een roomsaus.

In de marinade van de kip tikka moet wat rode voedingskleurstof. Als je geen speciale ‘tandoori’ kleurstof hebt, voeg dan gewoon wat tomatenpuree toe. Ik heb al eens de fout gemaakt door te denken dat het ook wel kon met gewone rode voedingskleurstof, het resultaat was knalroze kip (en dat was na het toevoegen van een heel flesje). Als je geen voedingskleurstof gebruikt, wordt je saus waarschijnlijk wat meer geel dan rood.

Voor dit recept heb je hele zaden nodig, die je vervolgens zelf fijn gaat stampen in de vijzel. Je kunt de gemalen versies gebruiken, maar de smaak is dan stukken minder. Gebruik ook verse nootmuskaat voor dit recept (dus niet de gemalen versie).

Dit recept is gebaseerd op een recept uit The complete Indian cookbook van Mridula Baljekar. Ik zou het recept niet halveren, je kunt het namelijk invriezen en dan kun je er makkelijk meerdere keren van eten (zorg alleen dat je bij het opwarmen de saus niet laat koken).

Probeer ook eens Madras met rundvlees, Rogan Josh of kip Tandoori.

kip tikka masala room
Authentieke kip tikka masala
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 personen

Ingrediënten

Voor de kip

  • 1 kilo kipfilet
  • 250 gram volle yoghurt
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 1 citroen
  • 4 cm verse gember
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 theelepel garam masala
  • 4 theelepels korianderzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 nootmuskaat
  • 1/2 theelepel Tandoori- kleurstof

Voor de saus

  • 2 cm verse gember
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • 60 gram boter
  • 3/4 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel garam masala
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • Marinade kip tikka
  • 600 ml kookroom
  • 4 eetlepels gemalen amandelen

Bereidingswijze & foto's

Een dag voordat je de curry wilt eten

  1. Maak de kip schoon en snij in blokjes. Besprenkel met het zout en het sap van de citroen (de rest heb je niet nodig). Laat 30 minuten staan. Rooster ondertussen het korianderzaad in een pan zonder boter of olie voor een paar minuten. Stamp het korianderzaad fijn in een vijzel. Curry's - 004 Curry's - 010 Curry's - 006

  2. Pel de knoflook en schil de gember, snij in stukjes. Stop samen met de zonnebloemolie, yoghurt, garam masala, het gemalen korianderzaad, de kurkuma, het chilipoeder, de kleurstof en de versgeraspte nootmuskaat in een keukenmachine. Meng tot een glad, samenhangend mengsel. Curry's - 005 Curry's - 008 Curry's - 011

  3. Giet de marinade door een zeef in een plastic bak (waar de kip dadelijk ook in past). Duw met een lepel al het vocht uit de marinade. Leg de kipstukjes in de marinade en schep door elkaar. Doe een deksel op de bak en zet een nacht in de koelkast. Curry's - 013 Curry's - 017

Op de dag zelf

  1. Verwarm de oven voor op 230°C. Beleg een bakplaat met aluminiumfolie.

  2. Haal de kipstukjes uit de marinade (bewaar de marinade voor de saus) en verdeel ze over de bakplaat (zorg dat ze elkaar niet raken). Zet de bakplaat in de oven en bak de stukjes voor 10 minuten of totdat ze gaar zijn. Laat ze afkoelen en zet apart. Curry's - 022 Curry's - 076

  3. Rooster de specerijen voor de saus en maal ze fijn in de vijzel. Curry's - 082 Curry's - 084

  4. Maak nu de saus. Pel de uien en snij in kleine stukjes. Schil de gember en pel de knoflook, snij in stukjes. Meng de gember, de knoflook en een halve theelepel van het zout in een vijzel. Stamp tot een pasta. Curry's - 079 Curry's - 071 Curry's - 073

  5. Neem een grote pan en smelt de boter erin. Voeg de uien toe en bak ze 5 minuten op laag vuur. Voeg dan de gemberpasta toe en roerbak voor één minuut. Curry's - 078 Curry's - 083

  6. Voeg de kurkuma, komijn, koriander, garam masala en het chilipoeder toe en roerbak voor 2 minuten. Curry's - 085 Curry's - 087

  7. Giet de marinade in een maatbeker. Vul de marinade aan met water totdat je 250 ml vloeistof hebt. Voeg dit mengsel toe aan het uimengsel. Roer door elkaar. Curry's - 090 Curry's - 092

  8. Giet de room erbij en roer door elkaar. Voeg dan de rest van het zout toe en laat 5 minuten goed warm worden. Curry's - 094

  9. Voeg de kipstukjes toe, zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de saus 10 minuten sudderen. Curry's - 097 Curry's - 098

  10. Voeg de gemalen amandelen toe en laat nog eens 5 – 6 minuten sudderen. Curry's - 099 Curry's - 100

  11. Haal de pan van het vuur. Serveer bijvoorbeeld met naanbrood, pilaurijst en een komkommerraita.

Curry's - 170

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten