Snickers shortbread

Een heerlijke variant op de millionaire's shortbread, met pinda's.

Dit wilde ik al een tijdje proberen: een millionaire’s shortbread maken met een chocoladebodem en pinda’s in de vulling. Het was een succes! Als je van Snickers houdt, is dit zeker een aanrader. Ik gebruik hele pinda’s, maar je kunt ze halveren als je dat lekkerder vindt.

Probeer ook eens millionaire’s shortbread, rocky road cake met witte chocola of rocky karamel.

Snickers shortbread
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
16 - 20 stukken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 140 gram bloem
  • 40 gram cacaopoeder
  • 70 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram roomboter
  • snuf zout

Voor de karamellaag

  • 50 gram roomboter
  • 400 gram zoete, gecondenseerde melk
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 150 gram pinda’s

Voor de bovenkant

  • 200 gram melkchocola

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, cacaopoeder, suiker en vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg. Chocoladeplaatkoek met pinda's - 001 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 002 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 003

  3. Beleg een rechthoekig bakblik (ongeveer 20 bij 30 cm) met bakpapier. Druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig over de bodem. Chocoladeplaatkoek met pinda's - 006

  4. Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 17 minuten of totdat de bovenkant enigszins gerezen is en er droog uit ziet. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in het blik. Chocoladeplaatkoek met pinda's - 010

  5. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 – 12 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Zorg dat je de pan niet alleen laat, dan brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien. Chocoladeplaatkoek met pinda's - 012 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 014 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 016 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 019 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 021

  6. Haal de pan van het vuur roer de pinda’s erdoorheen. Giet dan meteen de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocola erover gaat gieten, anders mengen de lagen. Chocoladeplaatkoek met pinda's - 022 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 023 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 024 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 026

  7. Smelt de melkchocolade au bain marie (in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water) of op laag vermogen in de magnetron. Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is. Laat de koek afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Snij in stukken. Chocoladeplaatkoek met pinda's - 030 Chocoladeplaatkoek met pinda's - 033

Chocoladeplaatkoek met pinda's - 051

24 Reacties

  1. Hallo Lisa, Wouw, dit is echt een receptje naar mijn smaak! Ik vind snickers de lekkerste van alle candybars. Deze gaat op mijn lijstje “nog te maken”! Fijn weekend, Caroline

    caroline brouwer op 19 August 2011

  2. Yummy, deze zien er wel heel tempting uit!

    Kelly op 19 August 2011

  3. @ Caroline ik vind Snickers ook zo lekker, dus dit was echt smullen! Jij ook een fijn weekend en ik ben benieuwd wat je ervan vindt als je hem gaat maken!

    @ Kelly echt he, en ze smaken nog lekkerder!

    Lisa op 19 August 2011

  4. De gewone millionaire’s shortbread heb ik al een keertje vanaf deze site gemaakt en die was al heerlijk…Dit lijkt me helemaal geweldig! Snickers is ook mijn favoriet. Goed bedacht weer!

    Milja op 19 August 2011

  5. Ik hou wel van een snicker. Dus dit zou zeker ook smaken. Leuk receptje.

    Daisy op 20 August 2011

  6. Deze had ik gemaakt voor de suikerfeest en het was dan ook een groot succes in de familie!!Heb dan ook meteen je site verspreid!Overheerlijk en makkelijk recept,thanks!

    fatima op 8 September 2011

  7. Hoi Fatima, hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 September 2011

  8. Hi!

    Bij deze hebben jullie een nieuwe fan van de site..! Deze snickers-variant was werkelijk om te smullen! Thanks!

    Renate

    Renate op 12 October 2011

  9. Klopt het dat bij punt 2 de cacao wordt vergeten toe tevoegen aan het deeg van de bodem. Ik heb klakkeloos het recept gevolgd en had toen aan het eind cacao over :) Ook toen was hij heeeeeeel erg lekker!!

    Sanne op 10 February 2012

  10. @ Sanne, oeps! Dat is wel heel suffig zeg. Fijn dat hij toch gelukt is! Ik heb het recept aangepast. Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 February 2012

  11. Dit weekend gemaakt voor een High Tea en is zeker in de smaak gevallen! Erg lekker en verslavend! Op naar het volgende recept van jullie site! :)

    Marita op 19 March 2012

  12. Ik ben bezig met de Millionaires Shortbread. Je moet steeds wachten dus ik was hier even beland, maar de pinda’s, moeten die gezouten of ongezouten zijn? Snickers is mijn favo snack, dus dit moet ik zeker ook proberen!

    Janna op 28 April 2012

  13. Oei, wat zijn deze verschrikkelijk lekker… Ik ben van plan om in juni samen met mijn zusje een High Tea te geven, volgens mij heb ik alle recepten van jullie site afgehaald!! Echt zo fijn zoals jullie de recepten beschrijven en met de duidelijke foto’s. Nu nog even alles maken en proeven…Dank voor alle inspiratie!

    Marja op 1 May 2012

  14. @ Janna, kan allebei. Als je gezouten pinda’s gebruikt, krijg je een soort van gezouten karamelidee. Als je ongezouten pinda’s gebruikt, krijg je meer het Snickersidee.


    @ Marja, hartstikke leuk om te horen! Bedankt!

    Lisa op 13 May 2012

  15. Vraagje he; zou ik voor de vulling een gedeelte van de pinda’s kunnen vervangen voor kleine stukjes snickers? Of is het dan misschien slimmer om de stukjes snicker in de chocolade op de bovenkant te drukken? Wil het recept nog net ietsjes meer snicker maken :-) Thanks!

    Syrai op 4 June 2012

  16. Hoi Syrai,

    Ik denk dat Snickers zouden smelten door de hitte van de karamel. Als je dat niet erg vindt, kan het natuurlijk wel. Dan zou ik denk ik de stukjes Snicker op de bodem leggen en daar de karamel overheen gieten. Of juist andersom: eerst de karamel en daar stukjes Snicker in duwen. Kan ook op de bovenlaag, maar dan krijg je wel een onregelmatige bovenkant.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 June 2012

  17. Hoi Lisa,

    wat een geweldig recept. Instructies zijn geweldig. De cake was zo snel op, mijn collegas waren erg blij. Hebben jullie deze al een keer als glutenvrij geprobeerd?

    groetjes

    sabrina op 6 June 2012

  18. Hoi Sabrina,
    Wat leuk om te horen! Wij hebben hem nog nooit glutenvrij geprobeerd, maar ik denk wel dat je kunt experimenteren met de bodem. Misschien iets van rijstbloem?
    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 June 2012

  19. Hoi Lisa!

    Dankjewel voor je reactie! Ik heb hem geprobeerd met stukjes Snickers in de karamel en inderdaad smeltte alles de eerste keer erg snel. Er bleef wel een ‘bite’ in de karamellaag die niet alleen van de pinda’s was en dat was lekker verrassend.

    Ik heb hem gisteren nog eens gemaakt en heb nu de karamel een heel klein beetje laten afkoelen (wel de pinda’s er al doorheen gedaan) alvorens de stukken erin te doen en hem op de bodem te storten. Het ziet er nu naar uit dat de stukken meer heel zijn gebleven, dus ik ben heel benieuwd!

    Heb wel beide keren een klein stukje Snickers op de chocolade gelegd en zo gesneden dat dat stukje telkens in het midden lag. Dat gaf een super leuk effect!

    Zal hem binnenkort nog eens volledig naar jouw originele recept maken, eens proeven wat het verschil is :-) Maar hoe dan ook; super bedankt voor het recept!

    Gr. Syrai

    Syria op 8 June 2012

  20. Ik heb dit vorig weekend gemaakt. Het is een heerlijke koek! Ik heb ook wat stukken in gevroren. Volgens mij kan je deze ook goed maken met de onderkant van de millionaire shortbread. Yum Yum!!

    Janna op 29 June 2012

  21. @ Syria Dat gaan wij de volgende keer ook eens proberen dan. Bedankt voor de tip!


    @ Janna Het kan inderdaad ook gewoon met die andere bodem.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 29 June 2012

  22. Ik heb dit recept al een aantal keren gemaakt en veel enthousiaste reacties gehad. Ik heb ze ook een keer gemaakt met stukjes hazelnoot in plaats van pinda (voor iemand met pinda-allergie), ook die variatie was erg lekker!

    Patricia op 13 August 2012

  23. hallo lisa,

    dit lijkt me echt een super lekker recept!!

    maar ik heb een vraagje kan ik ook een overschaal gebruiken om de snickers shortbread te maken?

    of een rond bakblik met diagonaal van 24 cm?

    alvast bedankt voor je reactie!

    Groeten annet

    Annet op 6 November 2012

  24. Hoi Annet, het kan ook in een ovenschaal hoor, als je maar ongeveer dezelfde oppervlakte aanhoudt. Succes ermee! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 November 2012

Reactie achterlaten