Millionaire’s shortbread

Een luxe karamelkoek met een versiering van chocola.

Ik heb deze koeken al eens gemaakt, maar dan met een andere bodem. Een tijdje terug maakte ik deze appeltaart en bedacht ik dat die bodem wel eens perfect zou kunnen zijn voor deze koek. En dat klopte, deze koek was om te smullen! Hij was compacter dan de bodem van de andere karamelkoeken en minder kruimelig. Dat maakte het een stuk makkelijker om te snijden.

Probeer ook eens Snickers shortbread, Rocky karamel of chocolade-karameltaart.

Millionaire’s shortbread
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
20 stukken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 gram bloem
  • 70 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram roomboter
  • snufje zout

Voor de karamel

  • 50 gram roomboter
  • 400 gram zoete, gecondenseerde melk
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker

Voor de bovenlaag

  • 100 gram pure chocola
  • 100 gram melkchocola
  • 25 gram witte chocola

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, suiker en vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg. shortbread

  3. Beleg een rechthoekig bakblik (ongeveer 20 bij 30 cm) met bakpapier. Druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig over de bodem. Koekbodem

  4. Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant enigszins goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in het blik. Koekbodem

  5. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 – 12 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Zorg dat je de pan niet alleen laat, dan brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien. boter in pan karamel maken karamel maken Karamel maken

  6. Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocola erover gaat gieten, anders mengen de lagen. karamel op koekbodem Karamelkoek

  7. Smelt de pure chocola met de melkchocolade au bain marie (in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water). Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is. chocola chocola smelten gesmolten chocola chocola op karamelkoek karamelkoek

  8. Smelt de witte chocola en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de bruine chocoladelaag nog zacht is, dan krijg je een leuk marmereffect. Gebruik een satéprikker en maak een golvende beweging door de witte chocola. Laat de koek afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Snij in stukken. gemarmerde chocoladekoek

Karamelkoek - 005

58 Reacties

  1. Hoi Rieneke, dan heb je de karamel inderdaad te lang gekookt. Het moet een soort plakkerige fudge zijn. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 December 2012

  2. Ik moet er nu bijna met een hakbijl doorheen, maar zelfs met de keiharde karamel is het erg lekker! Volgende keer stop ik als de karamel er goed uitziet en niet alleen vasthouden aan de opgegeven tijd! Bedankt!

    Rieneke op 6 December 2012

  3. Haha, misschien helpt een heet mes? Hoe lang het duurt, ligt ook aan hoe hoog het vuur staat. Zodra je de bodem gaat zien als je klopt met een garde (als het gat zich dus niet meteen opvult), is het klaar. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 December 2012

  4. Tip… Niet de witte huismerk chocolade gebruiken (bijv. die van PLUS) die van mij werd niet vloeibaar genoeg en werd uiteindelijk zelfs dikker na het smelten. Vorige keer gebruikte ik volgens mij verkade, en dat ging wel goed.

    Nienke op 22 December 2012

  5. Zou je in plaats van witte chocolode ook iets anders kunnen gebruiken om dat marmereffect te krijgen? In het land waar ik woon is witte en pure chocolade bijna niet te krijgen.

    Tessa op 15 January 2013

  6. @ Nienke bedankt voor de tip!

    @ Tessa Lastig… het probleem is dat je iets nodig hebt dat hard wordt. Het eerste waar ik aan denk, is karamel. Maar dat zou je moeten proberen. Je kunt het marmeren natuurlijk ook gewoon achterwege laten.

    Lisa op 20 January 2013

  7. Het marmeren heb ik inderdaad maar achterwege gelaten, maar het was zeker niet minder lekker. Ik heb de plaatkoek heel dun gelaten (zeker 3 dunner dan de foto), zodat het meer karamelkoekjes waren. Dan kan je er heel veel stukken van snijden en is het niet zo machtig.

    Tessa op 27 January 2013

  8. Heerlijk! En super goed gelukt! Ga vooral door met recepten plaatsen, ik ben er verslaafd aan!

    Wendy op 1 February 2013

Reactie achterlaten