Home Page › Wereld › Groot-Brittannië & Ierland ›
Millionaire’s shortbread
Een luxe karamelkoek met een versiering van chocola.
Ik heb deze koeken al eens gemaakt, maar dan met een andere bodem. Een tijdje terug maakte ik deze appeltaart en bedacht ik dat die bodem wel eens perfect zou kunnen zijn voor deze koek. En dat klopte, deze koek was om te smullen! Hij was compacter dan de bodem van de andere karamelkoeken en minder kruimelig. Dat maakte het een stuk makkelijker om te snijden.
Probeer ook eens Snickers shortbread, Rocky karamel of chocolade-karameltaart.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 180 gram bloem
- 70 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 100 gram roomboter
- snufje zout
Voor de karamel
- 50 gram roomboter
- 400 gram zoete, gecondenseerde melk
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
Voor de bovenlaag
- 100 gram pure chocola
- 100 gram melkchocola
- 25 gram witte chocola
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, suiker en vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg.
-
Beleg een rechthoekig bakblik (ongeveer 20 bij 30 cm) met bakpapier. Druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig over de bodem.
-
Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant enigszins goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in het blik.
-
Smelt de boter in een steelpan. Voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 – 12 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Zorg dat je de pan niet alleen laat, dan brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien.
-
Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocola erover gaat gieten, anders mengen de lagen.
-
Smelt de pure chocola met de melkchocolade au bain marie (in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water). Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is.
-
Smelt de witte chocola en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de bruine chocoladelaag nog zacht is, dan krijg je een leuk marmereffect. Gebruik een satéprikker en maak een golvende beweging door de witte chocola. Laat de koek afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Snij in stukken.
58 Reacties
• Lisa op 6 December 2012 ∞
• Rieneke op 6 December 2012 ∞
• Lisa op 6 December 2012 ∞
• Nienke op 22 December 2012 ∞
• Tessa op 15 January 2013 ∞
• Lisa op 20 January 2013 ∞
• Tessa op 27 January 2013 ∞
• Wendy op 1 February 2013 ∞