Barbecuebrood

Heerlijk, zacht brood, perfect voor op de barbecue!

Dit is een heerlijk brood, ideaal om te bakken op de barbecue (weer eens wat anders dan stukjes stokbrood), maar je kunt het brood ook gewoon in de oven bakken. Ik heb een deel van de broden gebakken in een grillpan en een ander deel op de barbecue. Als je ze in de oven wilt bakken, verwarm hem dan voor op de hoogste stand en bak 2 – 4 minuten of totdat ze goudbruin zijn.

Begin op tijd, want het brood moet rijzen. Wil je het wat eerder op de dag maken? Laat het deeg dan in de koelkast rijzen en haal het twee uur voor serveren uit de koelkast. Met dit recept valt volop te variëren: bestrooi met zout en peper of kneed bijvoorbeeld verse kruiden of geroosterde knoflook door het deeg heen. Als bijgerecht is dit genoeg voor 3 – 5 personen.

Probeer ook eens khobz, platbrood met hamburger en knoflooksaus of haardbrood.

Barbecuebrood
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
4 broden

Ingrediënten

  • 210 gram bloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 125 ml handwarm water
  • Om te grillen olijfolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Stop de bloem, de gist, de suiker en het zout in een kom. Zorg dat je de gist en het zout in verschillende hoeken strooit. Giet het water erbij. Zorg dat het handwarm is, maar zeker niet heet. DSC_0121 DSC_0122 DSC_0002

  2. Klop het mengsel met een mixer met deeghaken voor 2 minuten op een lage stand. Klop dan nog eens 6 minuten op een hoge stand. Je hebt nu een soepel deeg. DSC_0123 DSC_0125

  3. Neem een aparte kom (waarin het deeg genoeg ruimte heeft om te rijzen) en vet hem lichtjes in met wat olijfolie. Leg het deeg in de kom en bedek de kom losjes met plastic folie. Laat op een warme plek 1 uur rijzen. Steek de barbecue nu aan, als je ze op de barbecue gaat bakken. DSC_0127 DSC_0072

  4. Haal het deeg uit de vorm en sla het terug. Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Rol de stukken uit op een werkblad. Gebruik een kwastje om beide kanten in te smeren met olijfolie. DSC_0138

  5. Bak de broden 2 minuten aan elke kant op de barbecue, of totdat ze goudbruin zijn. Als je ze in een grilpan bakt, zet hem dan op hoog vuur en bak de broden 2 minuten aan elke kant of totdat ze gaar zijn. Serveer warm en in stukken, bijvoorbeeld met deze dip. DSC_0146 DSC_0147

DSC_0172

4 Reacties

  1. gisteren getest en goedgekeurd! volgende keer voegen we er wat look en/of rozemarijn aan toe!

    Nith op 25 July 2012

  2. Leuk om te horen, Nith! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 July 2012

  3. Vanavond dit recept gemaakt en het was een succes! Ik was bang dat het deeg door het rooster van de barbecue zou zakken, maar het werd zo snel gaar dat dat niet gebeurde. Erg lekker en het is ook nog eens veel leuker dan een stokbroodje uit de oven. Ik had door de helft van het deeg verse rozemarijn en knoflookpoeder gekneed, maar ook de gewone broden vielen erg in de smaak.

    Beer op 7 June 2013

  4. Het is ook echt goed barbecueweer, hè?! Hartstikke leuk om te horen dat het een succes was :).

    Lisa op 8 June 2013

Reactie achterlaten