Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Franse yoghurtcake
Een heerlijke cake met yoghurt en citroen.
Deze cake is simpel om te maken en erg lekker. Het recept komt uit Dorie Greenspan’s Baking, from my home to yours. Tegen beter weten in volgde ik het recept door mijn cakevorm alleen in te smeren met boter, helaas kwam de cake toen in stukken uit de vorm, dus dat was niet voor herhaling vatbaar. Zorg er dus voor dat je ook een stuk bakpapier in de vorm legt. Dorie smeert deze cake na het bakken nog in met warme citroenmarmelade, dat heb ik niet gedaan. Als je dat wel graag doet, kun je twee eetlepels marmelade in een pan verwarmen met een theelepel water. Smeer de marmelade vervolgens met een kwast over de cake heen. In plaats van citroen kun je natuurlijk ook sinaasappel gebruiken. De vorm die Dorie gebruikt, is een kleine cakevorm (21 x 10 cm). Als je een standaard cakevorm gebruikt (30 cm), zou ik het recept anderhalf keer gebruiken.
Probeer ook eens yoghurtcake met frambozen, yoghurtpannenkoeken of Griekse amandelcake met rozenwater.
Ingrediënten
- 180 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- snufje zout
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1 citroen
- 125 ml volle yoghurt
- 3 eieren
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 125 ml zonnebloemolie
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm van 21 x 10 cm in met boter en beleg hem met bakpapier (zorg ervoor dat het papier over de randen heen hangt, dat maakt het straks makkelijk om de cake uit de vorm te tillen).
-
Klop de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar in een kom.
-
Rasp de schil van de citroen (de rest heb je niet nodig) en meng in een kom met de suiker. Wrijf met je vingertoppen de citroenschil in de suiker, totdat de suiker vochtig en aromatisch is.
-
Voeg de yoghurt, eieren en vanille toe aan het suikermengsel en klop flink door elkaar met een garde, totdat het goed gemengd is.
-
Voeg, al kloppend, het bloemmengsel toe. Neem dan een spatel en spatel de olie door het mengsel heen. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
-
Bak de cake 50 – 55 minuten in de oven of totdat een prikker schoon uit de cake komt. Laat 5 minuten afkoelen, snij met een mes langs de randen en til de cake met het bakpapier uit de vorm. Zet op een rooster en laat helemaal afkoelen. Besmeer nu eventueel met de gesmolten marmelade.
Er zijn nog geen reacties.