Pompoentaart met spinazie en gorgonzola

Een heerlijke vegetarische taart!

Deze taart is heerlijk, zelfs voor niet-vegetariërs. Het maken van de taart kost even wat tijd, maar je kunt alle onderdelen van tevoren bereiden, zodat je de taart zo in de oven hebt staan. Het recept komt uit Diana Henry’s Roast figs, sugar snow. Alles wat ik tot nu toe uit haar boeken heb geprobeerd is fantastisch, en deze taart is geen uitzondering. Voor de bodem heb ik het deeg van deze gehakttaart gebruikt, gewoon omdat dat zo’n heerlijke korst was.

In het recept staat dat je de spinazie van de steeltjes moet ontdoen. Wij hebben dat gedaan, maar dat kostte ons 20 minuten met z’n tweeën. De volgende keer ga ik dus echt diepvriesspinazie gebruiken. Of misschien laat ik de steeltjes er gewoon aan, dat was bij deze taart ook zo en dat vond ik helemaal niet erg. Parmezaanse kaas is trouwens niet vegetarisch, maar daar kun je ook bijvoorbeeld oude kaas voor gebruiken.

Probeer ook eens pompoentaartjes met gorgonzola, hartige Marokkaanse taart of preitaart met blauwe kaas.

gorgonzola pompoentaart
Pompoentaart met spinazie en gorgonzola
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 300 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 160 gram koude boter
  • 70 ml ijskoud water

Voor de vulling

  • 450 gram pompoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 450 gram verse spinazie
  • 2 eieren
  • 1 eigeel
  • 275 ml ongeklopte slagroom
  • 50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • versgeraspt nootmuskaat
  • 200 gram gorgonzola

Bereidingswijze & foto's

  1. Maak eerst de bodem. Stop de bloem en het zout in de kom van de keukenmachine. Snij de boter in blokjes van 1 cm en verdeel over de bloem. Zet de machine aan en laat draaien totdat het mengsel lijkt op fijn broodkruim. Giet nu het water erbij en laat draaien totdat het deeg samen komt, zet de machine meteen uit.

  2. Vorm het deeg in een platte, ronde schijf (ongeveer 4 cm dik) en pak hem in met plastic folie. Laat het deeg 2 uur in de koelkast liggen.

  3. Vet een springvorm of een taartvorm met losse bodem van 22 – 24 cm lichtjes in met olijfolie. Als je vorm geen anti-aanbaklaag heeft, zou ik op de bodem een velletje bakpapier leggen.

  4. Bestuif een werkblad met bloem. Rol dan het deeg uit tot een dikte van 2 – 3 mm. Rol het over je deegroller en rol het vervolgens uit over de vorm heen. Zorg dat het deeg aan alle kanten 2 centimeter over de rand heen hangt (dit haal je er pas af als de taart klaar is). Duw voorzichtig aan. Prik wat gaten in de bodem met een vork en zet de bodem weer minstens een half uur in de koelkast.

  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Schil de pompoen, verwijder de pitten en draderige stukken en snij in kleine blokjes. Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak in de oven voor 20 – 25 minuten of totdat de stukjes gaar zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.

  6. Verlaag de temperatuur naar 170°C. Neem een stuk bakpapier en leg het in de taart. Leg er bakbonen (of ongekookte rijst of droge bonen) in (dit zorgt ervoor dat de bodem niet bol gaat staan). Zet de vorm in de oven en bak de bodem 25 minuten. Haal het bakpapier met de bonen uit de vorm en bak de bodem nog eens 10 minuten of totdat hij lichtbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet de oven weer op 180°C.

  7. Was ondertussen de spinazie (als je een zak met ongewassen spinazie hebt) en verwijder de steeltjes. Stop de spinazie in een grote wokpan en leg er een deksel op. Laat op middelhoog vuur slinken terwijl je af en toe roert. Haal de pan van het vuur en schep de spinazie in een zeef. Duw het vocht eruit en laat afkoelen.

  8. Meng de eieren, het eigeel, de slagroom en de geraspte kaas in een maatbeker. Breng op smaak met zout en peper.

  9. Knijp nog eens goed het vocht uit de spinazie (anders wordt je taartbodem zacht) en hak in stukken. Breng op smaak met zout en peper en 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat.

  10. Verdeel de spinazie over de taartbodem. Verspreid daar de pompoen overheen en vul op met stukjes gorgonzola. Giet het eiermengsel over de taart.

  11. Bak de taart 40 minuten op 180°C gaar of totdat de korst goudbruin is. Laat even afkoelen en breek de stukken van de korst af die over de rand heen hangen. Laat de taart 10 minuten staan voordat je hem serveert. Deze taart is heerlijk met een frisse salade.

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten