Home Page › Toetjes › Fruit ›
Herfstcrumble met appel
Een lekker toetje met gebakken appels en specerijen.
Deze crumble bestaat uit appels met kaneel en een bovenlaag van kruimels met specerijen, perfect voor de herfst of de winter. Ik gebruikte appels van Jonagold. De specerijen zou je ook kunnen vervangen door dezelfde hoeveelheid aan speculaaskruiden. Crumbles kun je goed eerder op de dag maken en in de koelkast bewaren, dan hoef je hem tijdens het eten alleen maar in de oven te schuiven.
Probeer ook eens mini-tarte tatin met appel en marsepein, aardbeiencrumble of appelpudding in toffeesaus.
Ingrediënten
- 900 gram appels
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
Voor de kruimellaag
- 80 gram koude, ongezouten roomboter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 160 gram bloem
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel gemalen gemberpoeder
- 1/8 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 1/8 theelepel gemalen anijszaad
- snufje zout
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een lasagneschaal in met boter.
-
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Stop de appelstukjes in een kom met de basterdsuiker en de kaneel. Roer door elkaar en schep in de ovenschaal.
-
Meng de bloem, het zout, de suiker en de specerijen in een kom. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Wrijf de boter met je vingers in het bloemmengsel totdat het geheel lijkt op broodkruim. Je kunt alle ingrediënten ook in de keukenmachine doen en tot kruimels malen.
-
Bestrooi de appels met het kruimelmengsel.
-
Bak de crumble 40 – 45 minuten in de oven of totdat het appelmengsel bubbelt en de bovenkant goudbruin is. Laat even afkoelen en serveer bijvoorbeeld met een bolletje vanille-ijs.
Er zijn nog geen reacties.