Home Page › Wereld › Amerika ›
Klassieke brownies
Heerlijke brownies met walnoten en espressopoeder.
In het bakboek Baking: from my home to yours van Dorie Greenspan staan 12 verschillende recepten voor brownies en wij hebben er, sinds we het boek hebben, nog geen een van geprobeerd. Dat heeft natuurlijk wel een reden, wij zijn nog steeds zo gelukkig met dit recept voor perfecte brownies, dat we die eigenlijk altijd maken als we zin hebben in brownies. Maar het werd tijd om onze horizon te verbreden, vandaar deze klassieke versie, van Dorie Greenspan, want alles wat we van haar hebben geprobeerd is heerlijk!
Deze klassieke brownies, met walnoten en espressopoeder, zijn anders dan andere brownies, ze zijn platter, eigenlijk eerder een koek dan een cake. In het begin waren we niet zo onder de indruk, maar toen ze eenmaal in de koelkast hadden gestaan, waren ze heerlijk! Dat kan aan mij liggen, ik vind brownies en chocoladetaarten altijd veel lekkerder als ze in de koelkast hebben gestaan en lekker fudgeachtig worden. In ieder geval was dit dus een geslaagde poging, we gaan ze zeker nog een keer maken.
Probeer ook eens brownies met chili, brownies met cacao of twixbrownies met karamel.
Ingrediënten
- 75 gram ongezouten roomboter
- 175 gram extra bittere chocola
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 1/2 theelepel espressopoeder
- 1/4 theelepel zout
- 40 gram bloem
- 80 gram walnoten
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 160°C. Beleg de onderkant van een vierkant bakblik van 20 cm (of een ander bakblik met dezelfde oppervlakte) met bakpapier (Dorie gebruikt trouwens aluminiumfolie) en vet de zijkanten en het bakpapier in met boter. Hak de walnoten in stukken.
-
Zet een grote kom boven een pan met heet water (tegen de kook aan). Snij de boter in 5 stukken en stop in de kom. Hak de chocola in stukjes en voeg toe aan de boter. Laat samen smelten terwijl je af en toe roert (haal de kom meteen van de pan af zodra het mengsel gesmolten is).
-
Voeg de suiker toe en klop met een garde door elkaar. Voeg een voor een de eieren toe en klop goed. Voeg de vanille toe en klop het beslag even flink door. Voeg nu het espressopoeder, het zout en de bloem toe en roer voorzichtig door elkaar. Stop meteen met roeren zodra het mengsel gemengd is. Schep nu de gehakte walnoten door het beslag heen.
-
Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
-
Bak de brownies 30 – 33 minuten of totdat de bovenkant niet meer glanst en een prikker schoon uit de brownies komt. Zet het bakblik op een rooster en laat afkoelen.
-
Leg de afgekoelde brownies op een snijplank, verwijder het bakpapier en snij in 16 stukken.
Er zijn nog geen reacties.