Home Page › Diner › Bijgerechten ›
Witlofschotel met ham en kaas
Een heerlijke ovenschotel met witlof, kaassaus en ham.
Dit recept is iets meer moeite dan dit recept voor witlof met ham en kaas, maar als je tijd hebt, probeer het dan zeker. Je zou ook een kant-en-klaar pakje kaassaus kunnen gebruiken. Wij hebben voor de kaassaus oude kaas gebruikt, wat een heerlijke smaak geeft. Probeer ook eens gestoomde groenten, gegrilde courgette of geroosterde pastinaken.
Ingrediënten
- 4 stronken witlof
- 8 plakjes yorkham
- 50 gram geraspte oude kaas
- 4 eetlepels paneermeel
Voor de kaassaus
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 500 ml melk
- 70 gram oude kaas
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze & foto's
-
Snij de bodem van de witlof eraf, halveer de stronk en snij de bittere kern eruit.
-
Was de gehalveerde stronken en stop ze in een pan. Vul de pan met water en breng aan de kook. Laat de witlof 10 minuten koken. Je zou de witlof ook 15 minuten kunnen stomen.
-
Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter in een pan.
-
Gebruik een garde om de bloem erdoor te roeren. Je krijgt een soort zanderig mengsel.
-
Giet beetje bij beetje de melk erbij, maar klop goed om klontjes te voorkomen.
-
Breng de saus aan de kook en laat 2 – 3 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Breng op smaak met zout en peper.
-
Voeg de 70 gram kaas toe en blijf roeren tot de kaas is gesmolten. Haal de pan van het vuur.
-
Giet de witlof af.
-
Verwarm de oven voor op 220°C.
-
Vet een lasagneschaal in.
-
Pak elk gehalveerde stronkje in met een plakje ham. Leg ze met de naad naar beneden in de ovenschaal.
-
Giet de kaassaus eroverheen.
-
Bestrooi met de overige kaas en paneermeel.
-
Zet de schaal in de oven en bak voor 10 minuten of totdat de bovenkant goudbruin ziet. Haal de pan uit de oven en serveer!
6 Reacties
• Andrea op 6 January 2011 ∞
• Lisa op 8 January 2011 ∞
• Danielle op 22 November 2011 ∞
• janneke op 25 February 2013 ∞
• Laura op 16 March 2013 ∞
• Bella op 20 May 2013 ∞