Witlofschotel met ham en kaas

Een heerlijke ovenschotel met witlof, kaassaus en ham.

Dit recept is iets meer moeite dan dit recept voor witlof met ham en kaas, maar als je tijd hebt, probeer het dan zeker. Je zou ook een kant-en-klaar pakje kaassaus kunnen gebruiken. Wij hebben voor de kaassaus oude kaas gebruikt, wat een heerlijke smaak geeft. Probeer ook eens gestoomde groenten, gegrilde courgette of geroosterde pastinaken.

Witlof en puree - 005

Witlofschotel met ham en kaas
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • 8 plakjes yorkham
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 4 eetlepels paneermeel

Voor de kaassaus

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 70 gram oude kaas
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze & foto's

  1. Snij de bodem van de witlof eraf, halveer de stronk en snij de bittere kern eruit. Witlof en puree - 009 Witlof en puree - 010

  2. Was de gehalveerde stronken en stop ze in een pan. Vul de pan met water en breng aan de kook. Laat de witlof 10 minuten koken. Je zou de witlof ook 15 minuten kunnen stomen. Witlof en puree - 011

  3. Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter in een pan.

  4. Gebruik een garde om de bloem erdoor te roeren. Je krijgt een soort zanderig mengsel. Witlof en puree - 018

  5. Giet beetje bij beetje de melk erbij, maar klop goed om klontjes te voorkomen. Witlof en puree - 019 Witlof en puree - 020

  6. Breng de saus aan de kook en laat 2 – 3 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Breng op smaak met zout en peper.

  7. Voeg de 70 gram kaas toe en blijf roeren tot de kaas is gesmolten. Haal de pan van het vuur. Witlof en puree - 029 Witlof en puree - 033

  8. Giet de witlof af.

  9. Verwarm de oven voor op 220°C.

  10. Vet een lasagneschaal in.

  11. Pak elk gehalveerde stronkje in met een plakje ham. Leg ze met de naad naar beneden in de ovenschaal. Witlof en puree - 041

  12. Giet de kaassaus eroverheen. Witlof en puree - 042

  13. Bestrooi met de overige kaas en paneermeel. Witlof en puree - 047

  14. Zet de schaal in de oven en bak voor 10 minuten of totdat de bovenkant goudbruin ziet. Haal de pan uit de oven en serveer! Witlof en puree - 070

Witlof en puree - 083

6 Reacties

  1. Dit recept is altijd een groot succes.. Volgens mij heb ik dit al 15 keer klaargemaakt!! echt lekker!

    Andrea op 6 January 2011

  2. Haha, hartstikke leuk om te horen Andrea! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 January 2011

  3. Erg lekker, zeker een aanrader en voor herhaling vatbaar!

    Danielle op 22 November 2011

  4. ga het deze week uitproberen ben reuze benieuwd. bedankt voor het recept!!

    janneke op 25 February 2013

  5. ik ga dit recept morgen uitproberen en ik ben benieuwd

    Laura op 16 March 2013

  6. Ik eet niet graag witlof. Maar dit was echt goddelijk lekker. Ik baalde dat ik niet meer had gemaakt!

    Bella op 20 May 2013

Reactie achterlaten