Home Page › Wereld › Amerika ›
Monsterkoekjes
Koekjes met havermout, pindakaas, chocoladestukjes en M&M's.
This cookie is the Frankenstein’s monster of the cookie world. Met zo’n omschrijving moesten we deze koekjes wel proberen. Het recept komt uit Baked, new frontiers in baking. Ze kosten even wat tijd, omdat je het deeg 5 uur in de koelkast moet zetten voordat je de koekjes gaat bakken, maar ze zijn het zeker waard. Ik heb het deeg de avond van tevoren gemaakt. In het recept wordt een ijslepel gebruikt om de bolletjes deeg te scheppen. Dat heb ik dus gedaan, maar de koekjes werden toen nogal groot, dus daar ben ik na 6 stuks mee gestopt. Daarna heb ik ze gewoon gerold, het deeg is plakkerig, maar rollen gaat makkelijk.
Dit recept is trouwens volgens de schrijvers voor 36 koekjes, maar ik maakte de helft en had er 40 (dat ligt natuurlijk ook aan het feit dat ik ze kleiner heb gemaakt). Voor de helft van het recept heb ik 2 grote eieren gebruikt en 1 kleine. De ‘light corn syrup’ heb ik vervangen door golden syrup. In het recept staat dat je dit niet weg mag laten, ook al is het maar zo weinig. Golden syrup vind je vaak bij het broodbeleg. Als je het niet kunt vinden, kun je het volgens mij ook best vervangen door een lichte keukenstroop.
Probeer ook eens triple chocolate chip cookies, havermoutkoekjes met kokos of koekjes met M&M’s.
Ingrediënten
- 60 gram bloem
- 1 eetlepel baksoda
- snuf zout
- 520 gram havermout
- 170 gram koude roomboter
- 330 gram lichtbruine basterdsuiker
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 5 grote eieren
- 1/4 theelepel golden syrup
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 500 gram pindakaas
- 175 gram pure chocola
- 200 gram bruine M&M’s
Bereidingswijze & foto's
-
Meng in een grote kom de bloem, baksoda en het zout met een garde. Voeg de havermout toe en roer door elkaar. Hak de pure chocola in stukjes. Ik hak elk stukje chocola in vier stukjes.
-
Stop de boter in een kom en klop met een elektrische mixer romig. Voeg de suikers toe en klop op een lage stand totdat het nèt gemengd is.
-
Voeg de eieren een voor een toe en klop goed na elk ei (ongeveer 20 sec.). Voeg de golden syrup en het vanille-extract toe en klop kort door elkaar.
-
Voeg de pindakaas toe en klop weer op een lage stand door elkaar. Voeg dan het havermoutmengsel in drie delen toe terwijl je op een lage stand mixt.
-
Gebruik een spatel of een houten lepel om de M&M’s en chocola door het deeg te mengen. Ik hou bij dit soort koekjes altijd een deel van de chocola en M&M’s achter, om die later op de koekjes te duwen. Op die manier zie je er ook nog een aantal aan de bovenkant.
-
Bedek de kom met plastic folie en zet hem minstens 5 uur in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 190°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
-
Rol balletjes van het deeg (of gebruik een ijslepel) en leg ze ongeveer 5 cm van elkaar af. Duw nu eventueel nog wat M&M’s of chocoladestukjes op de koekjes.
-
Bak de koekjes 12 – 15 minuten of totdat de koekjes goudbruin beginnen te worden. Laat ze 8 – 10 minuten afkoelen op de bakplaat en schep ze dan op een rooster. Laat helemaal afkoelen. Herhaal met de rest van het deeg. Je kunt de koekjes 3 dagen bewaren in een luchtdichte container.
Er zijn nog geen reacties.