Home Page › Diner › Bijgerechten ›
Romige bloemkoolschotel
Een lekker bijgerecht!
Een romige bloemkoolschotel die ideaal is als bijgerecht. Het recept komt van deze site. De foelie heb ik vervangen door wat nootmuskaat.
Probeer ook eens gekarameliseerde venkel, rode kool met appel of deze witlofschotel met ham en kaas.
Ingrediënten
- 500 ml volle melk
- 2 uien
- 4 laurierblaadjes
- 1 kilo bloemkool
- 10 gram boter
- 85 gram boter
- 85 gram bloem
- versgeraspte nootmuskaat
- 50 gram broodkruim
- 75 gram geraspte kaas
Bereidingswijze & foto's
-
Verdeel de bloemkool in stukjes en was ze. Pel 1 ui en snij in vier stukken.
-
Stop de melk, de ui, de laurierbladeren en 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat in een pan. Breng aan de kook, haal de pan van het vuur en laat een uur staan, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
-
Breng in een andere pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook ze in 5 minuten gaar. Giet het water af en zet de bloemkool apart.
-
Pel de andere ui en snij in kleine stukjes.
-
Smelt 10 gram boter in een bakpan en voeg de ui toe. Bak op laag vuur voor ongeveer 10 minuten of totdat de ui zacht is.
-
Verwarm de oven voor op 220°C.
-
Smelt in een andere pan de 85 gram boter. Voeg de bloem toe en roer met een garde door elkaar. Schenk dan langzaam de melk erbij terwijl je goed klopt met een garde. Je hebt nu een gladde, romige saus.
-
Voeg de ui toe aan de saus, samen met 50 gram geraspte kaas, peper, 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat en zout en roer door elkaar.
-
Stop de bloemkool in een ovenschaal. Giet de saus eroverheen. Bestrooi met de rest van de kaas en het broodkruim en bak de schotel 30 minuten in de oven. Serveer meteen.
Er zijn nog geen reacties.