Hele kip in appelcider

In een schotel geroosterde kip met appelcider en verse tijm: een perfect recept voor botermalse kip.

Deze bereiding zorgt voor erg mals vlees. De kip wordt eerst in cider gestoofd en daarna kort onder de grill gelegd. De uien kun je bij de kip serveren of gebruik ze bijvoorbeeld voor het maken van bouillon.

Liever een kip braden? Probeer dan eens deze geroosterde kip met sinaasappel, gebraden kip met groenten of gebraden kip met citroen.

hele kip stoven kip met cider malse kip
Hele kip in appelcider
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 hele kip van 1,5 kilo

Ingrediënten

  • 1 biologische kip (ongeveer 1,5 kilo)
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 330 ml appelcider
  • 2 eetlepels olijfolie
  • bosje verse tijm

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Pel de uien en de knoflook en snij ze in vieren. Leg ze op de bodem van een diepe ovenschotel (de kip moet erin passen). Gestoofde kip - 001

  3. Leg de kip er met de borst naar beneden op. Snij de citroen door de helft en stop één helft in het gat van de kip. Pers de andere helft uit over de kip heen.

  4. Giet de cider over de kip heen. Verdeel de verse tijm over de kip (stop ook wat takjes onder in de cider). Gestoofde kip - 007 Gestoofde kip - 012

  5. Leg een deksel (of aluminiumfolie) op de schotel en zet de kip voor 30 minuten in de oven. Haal de kip dan uit de oven, draai hem om (met de borst naar boven) en kook voor nog eens een uur of totdat de kip gaar is. Als je in de kip prikt, moet de vloeistof die eruit komt helder zijn. Gestoofde kip - 015 Gestoofde kip - 018 Gestoofde kip - 020

  6. Haal de kip uit de oven en verhit de grill op de hoogste stand voor. Bestrijk de bovenkant van de kip met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet de kip 3 – 4 minuten onder de grill of totdat de kip bruin begint te worden. Gestoofde kip - 028 Gestoofde kip - 030

  7. Haal de kip uit de schotel en leg hem op een bord of schaal om te rusten (ongeveer 10 minuten). Vis de uien en de knoflook uit de schaal en giet het overige vocht in een steelpannetje. Breng het vocht aan de kook en gebruik wat maïzena (in een apart bakje aangemaakt met wat koud water) om de saus dikker te maken. Serveer de kip met de saus en een salade. Gestoofde kip - 048

Gestoofde kip - 033

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten