Gevulde kip met cranberrysaus

Een echt kerstmaal!

Kerstmis is de perfecte feestdag voor deze gevulde kip. Het is een traditioneel recept voor een hele kip, gevuld met een mengsel van kruiden en varkensvlees. Vervolgens beleg je de kip met ontbijtspek en serveer je de zelfgemaakte cranberrysaus erbij, jam! Het recept is gebaseerd op een recept uit Delia’s winter collection.

Probeer ook eens gebraden kip met groenten, geroosterde kip met sinaasappel of deze hele kip in appelcider.

It’s beginning to look a lot like Christmas
Everywhere you go;
Take a look in the five-and-ten, glistening once again
With candy canes and silver lanes aglow.

Gevulde kip met cranberrysaus
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 1 kip (1286 gram)
  • 12 plakjes ontbijtspek
  • 30 gram boter
  • Versgemalen zout en peper

Voor de vulling

  • 55 gram vers witbrood
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • 1/2 appel (Goudreinet)
  • 1 kleine ui
  • 125 gram saucijs
  • 1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • Versgemalen zout en peper

Voor de saus

  • 250 gram verse cranberries
  • 100 ml rode wijn
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Laat de kip en de boter op kamertemperatuur komen. Gevulde kip met ontbijtspek - 009

  2. Haal de korsten van het brood af. Pel de ui en snij in vieren. Schil de appel en haal de kern eruit. Stop het brood in de keukenmachine en maal tot broodkruim. Voeg dan de verse kruiden toe en maal opnieuw. Voeg vervolgens de stukken appel en ui toe en maal nog een keer. Haal het velletje van de saucijs af en stop het vlees in de keukenmachine. Voeg de nootmuskaat en zout en peper toe en zet de machine aan. Pulse totdat het mengsel samen is gekomen. Gevulde kip met ontbijtspek - 001 Gevulde kip met ontbijtspek - 002 Gevulde kip met ontbijtspek - 003 Gevulde kip met ontbijtspek - 004 Gevulde kip met ontbijtspek - 006 Gevulde kip met ontbijtspek - 008

  3. Begin bij de nek van de kip. Steek je vingers onder de huid en duw het steeds een stukje verder omhoog zodat je een open ruimte heb om de vulling in te stoppen. Stop tweederde van de vulling in dat stuk, stop de rest van de vulling aan de binnenkant van de kip. Leg de kip in een braadslee. Gevulde kip met ontbijtspek - 010 Gevulde kip met ontbijtspek - 011 Gevulde kip met ontbijtspek - 013

  4. Smeer de kip overal in met de boter. Besprenkel de kip dan met zout en peper. Verdeel vervolgens de plakjes ontbijtspek over de bovenkant heen. Gevulde kip met ontbijtspek - 015 Gevulde kip met ontbijtspek - 017 Gevulde kip met ontbijtspek - 018

  5. Zet de kip in de oven en bak voor 1 uur in de oven of totdat de vloeistof die uit de kip komt als je in het dikste stuk prikt, helder is. Haal het ontbijtspek 15 minuten voor het einde van de kip af en bedek met aluminiumfolie. Draai de temperatuur naar 220°C en zet de kip weer in de oven zodat de bovenkant van de kip krokant kan worden. Bedek de kip daarna met aluminiumfolie en laat in de buurt van de oven 30 minuten rusten. Maak ondertussen de saus. Gevulde kip met ontbijtspek - 023 Gevulde kip met ontbijtspek - 026 Gevulde kip met ontbijtspek - 034

  6. Pers het sap van de sinaasappel uit en stop in een pan met de cranberries, rode wijn en kristalsuiker. Zet op laag vuur totdat de suiker opgelost is en breng het mengsel dan aan de kook. Kook 15 minuten of totdat de cranberries zacht zijn (vergeet niet te roeren). Gevulde kip met ontbijtspek - 020 Gevulde kip met ontbijtspek - 021 Gevulde kip met ontbijtspek - 029 Gevulde kip met ontbijtspek - 030

  7. Serveer de kip met de cranberrysaus en de ontbijtspek.

Gevulde kip met ontbijtspek - 054

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten