Home Page › Diner ›
Gebraden kip met groenten
Het hoeft geen kerstmis te zijn om een hele kip in je oven te stoppen. Kip van het bot is verrukkelijk.
Als je gewend bent gehaktballen en braadworsten te eten is het fantastisch om eens een hele kip klaar te maken. Kippenvlees van het bot is veel, veel lekkerder dan filet. Maar een hele kip levert je meer op dan vlees: het geeft je fantastische jus en bouillon!
Met een hele kip kun je een hoop kanten op. Dit is een manier om ‘m te bereiden, maar we hebben meer recepten voor kip uit de oven. Als groentebed in je braadslee kun je vrijwel alle groenterestjes gebruiken die je nog hebt liggen. Zo zie je maar dat je nooit (goed) eten moet weggooien. Meestal kun je goed met vier personen eten van een hele kip. De groenten en kruiden in je braadslee geven een heerlijke smaak aan de kip , maar zijn zelf ook gebraden in de jus van de kip. Verspil dat niet! Gebruik een stamper en wat water, wijn of bouillon en stamp alles fijn tot een heerlijke jus. Laat deze nog even inkoken terwijl je kip afkoelt, en zeef hem voor serveren. De overgebleven groenten gooi je weg. Gebraden kip is heerlijk met gebakken aardappels, brood en/of salade.
Je houdt ongetwijfeld vlees over van je kip. Gebruik dat de volgende dag in andere gerechten, zoals een kipsalade of soep. Gebruik de botten om bouillon te trekken.
Benieuwd naar meer recepten met kip? Probeer dan eens enchiladas, szechuan kip of sticky drumsticks.
Ingrediënten
- hele kip van ongeveer 2 kilo
- 1 citroen
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder (optioneel)
- 2 uien
- 2 stengels bleekselderij
- 6 tenen knoflook
- 2 wortels
- 50 g boter
- peper & zout naar smaak
om te bepalen of je kip gaar is kun je het beste een vleesthermometer gebruiken.
haal de kip halverwege uit de oven en schep wat van de jus uit de braadslee over de kip. Voeg desnoods wat extra water toe om te zorgen dat de groenten niet verbranden.
Bereidingswijze & foto's
-
Haal de kip uit de koelkast voor je begint met de overige bereidingen, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
-
Verwarm de oven voor op 240 C.
-
Schil je wortels met een dunschiller, en pel de knoflook.
-
Snij alle groenten grof in onregelmatige stukken. Snijd de tenen knoflook in twee of vier partjes.
-
Gooi al je groenten in een braadslee en bestrooi rijkelijk met vers gemalen peper en zout, en met olijfolie.
-
Rol met je hand de citroen een paar keer goed over het aanrecht, terwijl je flink wat druk uitoefent. Zo komt het sap in de citroen een beetje los. Prik de citroen in met een vork op een aantal plaatsen.
-
Stop de citroen en de boter in de buikholte van de kip.
-
Bestrooi de kip met flink veel vers gemalen peper en zout en het paprikapoeder en eventueel overige kruiden. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en smeer de kip goed in.
-
Zet de braadslee in de oven, breng de temperatuur terug naar 200 C en braad de kip 90 minuten, of tot hij helemaal gaar is.
-
Haal de kip uit de oven, leg hem op een snijplank en laat 15 minuten rusten zodat alle sappen terug in het vlees trekken. Dan kun je ‘m aansnijden.
Er zijn nog geen reacties.