Home Page › Zoetigheid › Cakejes ›
Push-pop cupcakes
Cupcakes op een stokje!
Het is schandalig hoe lang het soms duurt voordat ik iets ein-de-lijk probeer! Deze dingen kreeg ik van Iris voor mijn verjaardag in april, maar het kwam er steeds niet van om ze te proberen. Nu dan eindelijk toch (samen met Iris weliswaar!). Het is de nieuwste rage na cupcakes, whoopie pies en cake pops: push-pop cupcakes! Toch wel even leuk om te proberen. Ze zien er hartstikke leuk uit, zijn erg lekker, maar handig om te eten? Nee. Ga ik ze nog een keer maken? Misschien als ik een handigere manier ontdek om ze te eten. Tot die tijd staan er geen nieuwe versies op de planning. Wij hebben een stuk piepschuim (bedekt met servetten) gebruikt om ze in te zetten.
Ik heb meringue-botercrème gebruik om ze te vullen, super lekker maar wel even wat werk om te maken. Lees punt 6 dan ook even goed door voordat je eraan begint. Als je het makkelijk wilt houden, gebruik dan gewoon slagroom of bijvoorbeeld deze botercrème.
Probeer ook eens Hi-hat cupcakes, Whoopie pies of regenboogcakejes.
Ingrediënten
Voor de cakejes
- 120 gram boter
- 120 gram pure chocola
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 160 gram kristalsuiker
- 80 gram bloem
- Ter decoratie chocoladestukjes
Voor de meringue-botercrème
- 3 eiwitten
- 190 gram fijne kristalsuiker
- 75 ml water
- 190 gram roomboter
- 1 theelepel vanille-extract
- Naar keuze voedings- kleurstof
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een mini-muffinvorm (voor 24 cakejes) goed in.
-
Smelt de boter en de chocola samen op laag vermogen in de magnetron. Roer door elkaar en laat even afkoelen.
-
Klop de eieren los in een kom met de suiker en de vanille-extract. Voeg het afgekoelde chocolademengsel toe en klop door elkaar.
-
Zeef de bloem erbij en klop door elkaar totdat het gemengd is (klop zo kort mogelijk). Verdeel het beslag over de vorm.
-
Zet de vorm in de oven en bak de cakejes 8 – 10 minuten of totdat een prikker er schoon weer uitkomt. Laat ze afkoelen op een rooster.
-
Maak de meringue-botercrème. Stop de eiwitten in een schone, droge kom (anders worden de eiwitten niet stijf) en zet een mixer klaar. Meng het water met de suiker in een steelpan met een dikke bodem. Zet een bakje met koud water (stop er ijsklontjes in) apart. Zet de pan op laag vuur en roer totdat de suiker opgelost is (breng niet aan de kook!). Haal nu de lepel uit de pan en breng het mengsel aan de kook (niet meer roeren nu). Je moet nu goed opletten, want je gaat tegelijkertijd de eiwitten kloppen en de suikersiroop maken. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Beweeg de pan af en toe heen en weer. Je gaat het mengsel koken totdat een druppel van het mengsel hard is als het in koud water valt. Dit is tussen de 121 – 130°C als je een suikerthermometer hebt. Laat af en toe een druppel in het ijskoude water vallen om te testen (doe dit met een satéprikker of de achterkant van een theelepel). Zodra het mengsel zich in een bal laat rollen en weerstand geeft als je er in duwt, is het klaar. Giet het mengsel nu meteen in een constant stroompje bij de eiwitten terwijl je blijft kloppen (het is handig om dit met z’n tweetjes te doen). Klop totdat de suikersiroop op is en je een dik, glanzend schuimmengsel hebt.
-
Stop de boter in een grote kom en roer met een een houten lepel totdat het dik, glad en romig is. Voeg het schuimmengsel, de vanille en de kleurstof toe en roer door elkaar totdat het een samenhangend mengsel is. Stop het mengsel in een spuitzak.
-
Bouw de push-pop cupcakes. Begin met een minicakeje (misschien moet je de randen wat bijsnijden zodat ze erin passen). Spuit er een toef botercrème op. Zet er een ander cakeje op en eindig weer met een toef botercrème. Decoreer met stukjes chocola en zet het dekseltje erop. Bewaar de cakejes rechtop in de koelkast.
8 Reacties
• charlotte op 27 August 2011 ∞
• Iris op 28 August 2011 ∞
• Katja op 6 November 2011 ∞
• Lisa op 6 November 2011 ∞
• fatima op 11 May 2012 ∞
• Lisa op 13 May 2012 ∞
• Bianca op 17 February 2013 ∞
• Lisa op 17 February 2013 ∞