Besneeuwde chocoladekoekjes

Een heerlijk Amerikaans chocoladekoekje!

Dit zijn Amerikaanse koekjes, ze heten daar ‘chocolate crinkle cookies’. Je maakt een koekjesdeeg, laat het goed koud worden in de koelkast, verdeelt het in bolletjes en rolt ze door de poedersuiker. In de oven barsten de koekjes open en krijg je dat prachtige contrast tussen de witte poedersuiker (sneeuw!) en de donkere chocola.

Probeer ook eens chocolate chip cookies, pure chocoladekoekjes of cranberrykoekjes met witte chocola.

Have yourself a merry little Christmas,
Let your heart be light
From now on,
our troubles will be out of sight…

besneeuwde chocoladekoekjes chocolate crinkle cookies
Besneeuwde chocoladekoekjes
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
25 stuks

Ingrediënten

  • 140 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels cacao
  • 50 gram extra bittere chocola
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 175 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 75 gram poedersuiker
  • snuf zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Smelt de chocola in de magnetron op laag vermogen. Chocolate crinkle cookies - 001 Chocolate crinkle cookies - 002

  2. Meng in een grote kom de zonnebloemolie, 175 gram kristalsuiker en de gesmolten chocola. Chocolate crinkle cookies - 004 Chocolate crinkle cookies - 005

  3. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed door elkaar na toevoeging van elk ei. Chocolate crinkle cookies - 007

  4. Voeg het vanille-extract toe en schep door elkaar. Zeef dan de bloem, cacao en het bakpoeder erbij. Schep losjes door elkaar. Chocolate crinkle cookies - 010 Chocolate crinkle cookies - 008

  5. Neem een stuk plastic folie en schep het mengsel erop. Bedek de bovenkant met folie en leg drie uur (of tot drie dagen) in de koelkast. Chocolate crinkle cookies - 013 Chocolate crinkle cookies - 015

  6. Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.

  7. Schep de poedersuiker en de drie eetlepels kristalsuiker in twee aparte kommetjes. Neem stukjes van het koekjesmengsel en rol ze eerst door de kristalsuiker en dan door de poedersuiker. Leg de koekjes 5 cm uit elkaar op een bakplaat. Chocolate crinkle cookies - 020 Chocolate crinkle cookies - 021 Chocolate crinkle cookies - 022 Chocolate crinkle cookies - 003-2

  8. Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze 2 minuten afkoelen op de bakplaat. Schep ze dan op een rooster en laat ze helemaal afkoelen (ze zijn dan nog zacht, maar worden hard als ze afkoelen). Chocolate crinkle cookies - 008-2

Chocolate crinkle cookies - 029

9 Reacties

  1. Hoe smaken de koekjes, waarmee kan ik ze vergelijken.

    Ik wil ze maken maar ze moeten dan wel erg lekker zijn?

    Soumia op 16 December 2011

  2. Hoi Soumia, het zijn zoete chocoladekoekjes, ze zijn krokant aan de buitenkant en zachter aan de binnenkant. Wij vonden ze erg lekker, maar het ligt eraan wat je in de koekjes zoekt, ze hebben namelijk geen extreme chocoladekick. Als je graag koekjes wilt met een diepe chocoladesmaak, zou ik deze maken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 December 2011

  3. Hoi, ik heb gisteren de koekjes gemaakt, ze zijn heel lekker!Maar ze blijven heel zacht, is dat normaal? Of moeten ze misschien langer in de oven of zo?

    Groetjes Larissa

    Larissa op 21 December 2011

  4. Hoi Larissa, ik denk dat je ze inderdaad volgende keer wat langer in de oven moet laten staan. De buitenkant hoor krokant te zijn, de binnenkant blijft wel zacht (niet vloeibaar). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 December 2011

  5. Dit was weer een succesrecept. Het deeg is anders dan gebruikelijk, het blijft wat zachter. Maar het eindresultaat is geweldig. Zo hadden we toch nog wat sneeuw met de kerstdagen!! Dit maken we nog een keer.

    Hendrika Bolhuis op 4 January 2012

  6. Hoi Hendrika, hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 January 2012

  7. Wat schandalig lekker zijn deze koekjes! Tip: maak ze als er meerdere mensen in huis zijn, anders eet je ze allemaal zelf op ;) Super en duidelijk recept weer! Groetjes, Ingrid

    Ingrid op 13 January 2012

  8. Deze koekjes zijn echt een HIT. Vooral op het werk van zijn man zijn ze er erg blij mee, daar noemen ze ze ‘brownie koekjes’ wat de smaak wel goed omschrijft vind ik. Tip, gebruik eieren maat M, als je grote eieren neemt blijft het beslag te vloeibaar en plakkerig, dan is het heel moeilijk er balletjes van te draaien.

    Rosanne Smans- Horde op 22 November 2012

  9. Wat een heerlijke koekjes zeg! En ze zien er ook zo ontzettend leuk uit!

    Rieneke op 23 November 2012

Reactie achterlaten