Citroencakejes

Lekkere, luchtige cakejes met citroensmaak.

Dit recept is gebaseerd op het recept voor citroencakejes in Rachel Allen’s Bake.

Kijk ook eens bij citroenkoekjes, citroenkoekjes met passievrucht of lentecakejes.

Citroencakejes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 cakejes

Ingrediënten

  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 155 gram zelfrijzend bakmeel
  • Halve citroen

Voor de boterglazuur

  • 60 gram roomboter
  • 150 gram poedersuiker
  • Halve citroen

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Beleg een muffinvorm met papieren bakjes of vet de vorm goed in.

  2. Mix in een kom de boter romig met de basterdsuiker.

  3. Rasp de schil van de hele citroen. Zet de helft apart om straks te gebruiken voor het glazuur. Pers de citroen uit.

  4. Voeg de geraspte schil én 1 eetlepel citroensap toe aan de suikerboter.

  5. Voeg de eieren toe en mix tot een samenhangend mengsel.

  6. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het eiermengsel en schep het met een spatel door elkaar. 3379249558_2aa75bb8a4

  7. Schep het beslag in de papieren vormpjes.

  8. Bak de cakejes voor 15 – 20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen. 3378431173_6735e6db73

  9. Smelt de boter in de magnetron tot het zacht is (maar niet vloeibaar).

  10. Zeef de poedersuiker boven de boter en mix samen tot een samenhangend geheel.

  11. Schep de geraspte citroenschil erdoorheen. Voeg 1 eetlepel vers geperst citroensap toe. 3392103145_c86dfcab86

  12. Roer alles goed door elkaar en laat even staan. Glazuur vervolgens de cakejes (met een lepel of een spuitzak).

  13. Garneer eventueel met geraspte citroenschil of een geconfijte kers.

3392919852_52ac85d1ec

6 Reacties

  1. Precies zoals de Sicilian Lemon Cupcakes van de Starbucks!! Delicious!

    Iris op 5 April 2009

  2. Afgelopen weekend deze cakejes gemaakt! Waren erg lekker! De cakejes waren niet heel groot, misschien meer beslag in het vormpje de volgende keer. En de boterglazuur was een beetje in elkaar gezakt… Maar verder: SUPER!

    Lala op 23 August 2010

  3. Zoo lekker! Ik heb de frosting alleen niet gemaakt, want daar hou ik niet van. Maar de cakejes waren heerlijk.

    Meridan op 28 December 2010

  4. hoeveel cakejes komen er uit dit recept?

    jemj op 16 January 2011

  5. Hoi Jemj,

    Dit recept is voor 12 cakejes.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 January 2011

  6. ook heerlijk om ze te begieten met een mengsel van citroensap en gewone kristalsuikerals ze nog warm zijn

    Marian Weststrate op 1 October 2013

Reactie achterlaten