Home Page › Brunch ›
Kaasbrood met zongedroogde tomaten
Een heerlijke, hartige cake met verschillende soorten kazen en zongedroogde tomaten.
We hadden nog een aantal restjes kaas in de koelkast liggen die op moesten, dus ik ging op zoek naar een recept. Ik vond deze hartige cake, oorspronkelijk gemaakt met spekjes, maar ik wilde het graag vegetarisch houden (al is Pecorino ook niet vegetarisch, maar goed). Het is een erg lekker brood, ideaal als hartig hapje of snack. Heerlijk warm uit de oven, maar net zo lekker als je de plakjes even roostert voordat je ze eet. Ik had geen zure room, dus dat heb ik vervangen door magere yoghurt en dat ging prima!
Probeer ook eens hartige muffins met bier, walnotenbrood met honing of kaasscones.
Ingrediënten
- 90 gram Pecorino
- 140 gram Gruyere
- 160 gram zongedroogde tomaten (in olie)
- 360 gram bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel oregano
- 1/2 theelepel tijm
- 1/2 theelepel zout
- 280 ml halfvolle melk
- 1 ei
- 150 ml magere yoghurt
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm van 23 x 12 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier.
-
Rasp de Pecorino. Bestrooi de bodem van de cakevorm met de helft van de kaas.
-
Snij de Gruyere in blokjes (van ongeveer 5 mm bij 5 mm). Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en dep ze vervolgens heel goed droog met keukenpapier. Hak in stukjes.
-
Meng in een grote kom de bloem, het bakpoeder, de cayennepeper, het knoflookpoeder, het uienpoeder, de oregano, de tijm en het zout. Roer de blokjes Gruyere en de stukjes zongedroogde tomaat erdoorheen.
-
Meng de melk, het ei en de yoghurt in een maatbeker, klop door elkaar.
-
Giet het melkmengsel bij het bloemmengsel en schep door elkaar met een houten lepel totdat je geen sporen meer ziet van bloem. Stop meteen met roeren zodra het gemengd is.
-
Schep het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met de rest van de Pecorino.
-
Bak de cake 45 minuten of totdat de cake goudbruin is en een prikker schoon weer uit de cake komt. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm, haal een mes langs de randen en til de cake vervolgens met het bakpapier op een rooster. Serveer warm.
Er zijn nog geen reacties.