Hollandse appelcake

Perfecte Hollandse appelcake.

Gebruik voor deze cake goede boter, want het verschil merk je echt. Sla ook de tijd voor het mixen niet over, het romig kloppen van de boter en eieren zorgt ervoor dat de cake een heerlijk, luchtige structuur krijgt. Probeer ook eens kruidcake met courgette en walnoten, volkorencake met pruimen en walnoten of bananencake met chocola.

appelcake boerenappelcake hollandse appelcake perfecte appelcake
Hollandse appelcake
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 cake

Ingrediënten

  • 225 gram, op kamertemperatuur roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 230 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • 4 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2, bijvoorbeeld Jonagold appels
  • 1 eetlepel citroensap
  • snufje zout

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 160°C

  1. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij in kleine blokjes. Besprenkel met de citroensap. Appelcake - 019 Appelcake - 033

  2. Vet een cakevorm van 30 cm in en beleg de onderkant met bakpapier.

  3. Meng de bloem, maïzena, het bakpoeder en het zout in een kom.

  4. Klop met een mixer de boter en de suiker romig. Doe dit op de hoogste stand en voor 3 minuten. Appelcake - 007

  5. Voeg één voor één de eieren toe. Klop 1 minuut op een medium stand na toevoeging van elk ei. Appelcake - 016

  6. Voeg de vanille toe en mix opnieuw. Appelcake - 020

  7. Gebruik een spatel om het bloemmengsel met het botermengsel te mengen. Stop meteen als het mengsel gemengd is, te veel roeren maakt de cake taai. Appelcake - 037

  8. Schep de appelstukjes door het beslag.

  9. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Appelcake - 042

  10. Bak de cake voor 60 – 75 minuten. Een prikker moet er schoon weer uitkomen.

  11. Laat de cake afkoelen in de vorm. Haal vervolgens een mes langs de zijkanten en draai de cake om op een rooster. Draai hem opnieuw en snij in stukken. Deze cake blijft tot 5 dagen goed mits je hem goed inpakt met plastic folie.

Rum-rozijnencake - 054

13 Reacties

  1. Ik heb nu de cake in de oven staan. Het beslag is wat dunner dan bij jullie op de foto’s. Misschien te weinig gemixt…?

    Hopen dat het goed uit de oven komt! ;)

    Lilian op 20 September 2011

  2. Hoi Lilian, dat kan inderdaad liggen aan het mixen. Was de cake nog gelukt? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 September 2011

  3. Gelukkig is de cake gelukt. Even later zag ik al dat de cake in de over er goed uit zag…

    Het is zo bijna weer koffie tijd dan eten we weer een lekker plakje Hollandse Appelcake ;)

    Lilian op 23 September 2011

  4. Fijn dat de cake gelukt is! En smakelijk eten!

    Lisa op 26 September 2011

  5. Ik had 3 appels geschild en met suiker en kaneel bestrooid toen ik bedacht dat ik wel even wat anders kon maken dan een appalflap. Zo ben ik bij deze cake beland en hij is heerlijk!

    Jantina op 28 October 2011

  6. kan ik de maizena ook weglaten? want dat hebben wij nog niet gekocht

    charlotte op 30 October 2011

  7. Hoi Jantina, hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor je reactie.

    Hoi Charlotte, je kunt de maïzena vervangen door 20 gram bloem. In totaal gebruik je dan 250 gram bloem. Het eindresultaat zal wel iets anders zijn, de maïzena maakt de cake wat zachter. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 30 October 2011

  8. hallo ik heb er geen maizena ingedaan en het ook niet voor iets anders in plaats genomen. toch heerlijk, superlekker recept dit!

    charlotte op 31 October 2011

  9. oeeeeeee. Dit recept ga ik zeker maken. IK begin al een boodschappenlijstje te maken!!!!

    Birgit op 10 July 2013

  10. De cake staat in de oven. Het is makkelijk om te maken, het duurt alleen even. Het beslag was al verukkelijk, dus ben benieuwd hoe de cake is

    Birgit op 16 July 2013

  11. Heerlijk. En heerlijk luchtig inderdaad. Zonder maizena. Dank voor het online recept – woon allang niet meer in Nederland. Ga mijn Indiase schoonmoeder verassen straksjes xx

    Barbara op 23 August 2013

  12. De cake is heerlijk. Heb er gewelde rozijnen in abrikozenlikeur (beetje gebonden met allesbinder ivm vocht), beetje kaneel, en ipv vanille extract, het schraapsel van een vanille stokje aan toe gevoegd. Mij was niet helder welke maat bakblik ik moest gebruiken, en met het recept heb ik naast de cake, nog 6 kleine cupcakes gemaakt, voor de brunch morgen middag.

    Hettie op 3 November 2013

  13. Hoi Hettie, Je hebt helemaal gelijk. Dit recept is voor een cakevorm van 30 cm, ik zal het meteen even erbij zetten. Bedankt voor je reactie!

    Lisa op 3 November 2013

Reactie achterlaten