Home Page › Zoetigheid › Glutenvrij ›
Borstplaat
Een heerlijk, zoet hapje voor Sinterklaas.
Dit recept kreeg ik van Jerom, een leerling van mij. Zijn oma maakt dit vaak, dus bedankt voor het recept! Ik kreeg er ook een aantal tips bij, dus die herhaal ik hier even. Zet alles goed klaar, want borstplaat kan snel aanbranden (blijf daarom ook constant roeren). Het versuikeren van de borstplaat kan soms wat langer duren, zet het mengsel in dat geval nog even terug op het vuur en kook het nog wat langer (terwijl je roert). Als het versuikeren te snel gaat, kun je er een lepel water aan toevoegen, dan wordt de borstplaat weer vloeibaar. In plaats van cacaopoeder kun je ook koffiepoeder (van Nescafé bijvoorbeeld) toevoegen. Of laat het helemaal weg om witte borstplaat te maken. In plaats van met een mixer, kun je ook met een garde kloppen (en dat is goed voor biceps, een goede tip van zijn oma!).
Ik vind het echt een heerlijk recept, vooral ook door de toevoeging van het cacaopoeder. Ik heb een springvorm van 18 cm op een stuk bakpapier gezet en het mengsel daarin gedaan. Vervolgens kun je het dan in stukken snijden. Je kunt het mengsel ook in speciale vormpjes gieten die je op bakpapier hebt gezet. Ik heb het oorspronkelijke recept gehalveerd.
Probeer ook eens Rocky Sinterklaas, speculaascakejes met spijs of banketstaaf.
Ingrediënten
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 120 ml koffiemelk
- 80 gram ongezouten roomboter
Bereidingswijze & foto's
-
Zet de vorm die je gaat gebruiken op een stuk bakpapier (je kunt ook twee platte borden gebruiken, vet ze dan wel eerst in met boter).
-
Meng in een pan met een dikke bodem de suiker, het cacaopoeder, de koffiemelk en de boter.
-
Zet de pan op laag vuur en roer totdat de suiker is opgelost (dit kan wel 15 minuten duren), zet eventueel het vuur wat hoger maar laat het mengsel niet koken totdat de suiker opgelost is.
-
Breng het mengsel aan de kook terwijl je blijft roeren. Laat het 5 minuten koken, haal dan de pan van het vuur.
-
Klop het mengsel met een elektrische mixer voor 3 minuten. De borstplaat moet nu gaan versuikeren. Zodra je een krassend geluid hoort, is de borstplaat klaar. Giet het mengsel snel in de vorm. Strijk de bovenkant glad.
-
Laat de borstplaat afkoelen. Verwijder de rand en snij in blokjes.
2 Reacties
• Goddelijke Huisvrouw op 29 November 2011 ∞
• Lisa op 29 November 2011 ∞