Marshmallows

Maak je eigen marshmallows!

Marshmallows maken is eigenlijk best wel makkelijk. Je hebt er wel alleen wat specifieke ingrediënten voor nodig die in Nederland soms wat moeilijk te krijgen zijn. Ik bestel mijn glucosestroop altijd bij de webshop van deze website. Daar verkopen ze ook eiwitpoeder, wat een veiligere optie is dan het gebruiken van rauw eiwit. Probeer het eens!

Dit recept voor marshmallows is afkomstig van Gale Gand. Je kunt het ook gebruiken voor het maken van marshmallowkoekjes, marshmallowcakejes of probeer eens een rocky road cake! Rooster de marshmallows ook eens boven een kampvuur of dip ze in chocola!

Marshmallows
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
25 stuks

Ingrediënten

  • 60 ml water
  • 60 ml glucosestroop
  • 170 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel poedergelatine
  • 2 eetlepels koud water
  • 2 eiwitten
  • 1/4 theelepel vanille extract

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng in een steelpan het water, de glucosestroop en de suiker. Zet de pan op laag vuur en blijf rustig roeren totdat de suiker is opgelost. Breng het mengsel nog niet aan de kook, anders krijg je suikerkristallen! DSC_0076 DSC_0079

  2. Breng het mengsel aan de kook en laat zachtjes koken zonder te roeren (je kunt het mengsel wel bewegen door de pan te bewegen). Zet een bakje ijswater klaar (koud water met een ijsklontje) en laat er af en toe een bolletje in vallen. Als het mengsel vorm houdt, is de siroop klaar (na ongeveer 8 – 10 minuten koken). Als je een suikerthermometer hebt: het mengsel is klaar op 114°C. DSC_0084 DSC_0216

  3. Meng de poedergelatine met het koude water in een kom en roer door elkaar om de gelatine op te lossen. DSC_0217

  4. Haal de pan van het vuur, voeg de gelatine toe en roer door elkaar. Het mengsel begint een beetje te schuimen en zinkt daarna weer in.

  5. Klop de eiwitten stijf totdat je zachte pieken hebt.

  6. Klop het suikermengsel 3 – 5 minuten totdat je een dikke, witte stroop hebt. DSC_0218

  7. Meng de eiwitten met het suikermengsel. Voeg de vanille toe en mix met een elektrische mixer totdat je een dikke, romige massa hebt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Het mengsel moet vorm houden. DSC_0226

  8. Beleg een bakvorm van ongeveer 15 bij 20 cm met bakpapier. Bestrooi met poedersuiker.

  9. Schep het marshmallowmengsel in het bakblik en laat 3 – 5 uur staan. Bestrooi de bovenkant met poedersuiker en gebruik een scherp mes om de marshmallows te snijden. Bestrooi het mes met poedersuiker als het te plakkerig is. DSC_0218 DSC_0228 DSC_0236

DSC_0279

5 Reacties

  1. let wel je moet de suiker opwarmen tot 114°C of 235° farenheit, als je de suiker opwarmt tot 235°C heb je uiteraard aangebrande suiker

    herwig van cotthem op 13 May 2010

  2. Je hebt helemaal gelijk! Ik gebruik nooit een thermometer, dus vandaar. Bedankt voor de tip!

    Lisa op 13 May 2010

  3. Ik heb lopen zoeken naar een link om te kijken of jezelf eieren kan pasteuriseren. Het leek met wel handig omdat er ook in dit recept rauwe ei zit. Misschien ook een idee voor anderen. Ik heb het nog niet geprobeerd omdat ik geen kooktermometer heb maar nu toch maar eens ga aanschaffen de link:http://eetschrijven.blogspot.c.....seren.html

    Es* op 11 February 2012

  4. Ik denk dat het ook heel goed kan om dit mengsel gelijk over een taart te smeren als marhmallow glazuur en dan te laten opstijven. Ik heb een suikervrij recept gebruikt wil dan als kleur ranja gerbuiken of misschien sap Ik heb volgende suikervrije recept gebruikt:

    4 blaadjes gelatine 60 ml koud water of ranja 1½ eetlepel tagatesse theelepel vanilleextract (bij ranja niet) 3 eiwitten

    -Week de gelatine in koud water voor 5 minuten. Verwarm het water of de ranja en los de gelatine erin op. Laat het afkoelen tot de dikte van een dikke siroop voeg tagatesse en vanilleextract en roer het goed -Sla de eiwitten in pieken tot het stijf is en giet in een dunne straal de gelatine erdoor terwijl je heel goed klopt (beste met de mixer) Klop het tot het licht en luchtig is ongeveer 15 minuten. - Doe het in een in gevette vorm zet het in de koelkast tot het gestold is

    Es* op 11 February 2012

  5. Klopt, Es’. Als je eiwitpoeder gebruikt, loop je ook geen risico op salmonella. Ik koop ook wel eens pakken gepasteuriseerd eigeel of eiwit bij de Makro of Sligro.

    Je kunt dit inderdaad als glazuur gebruiken. Ik heb het al verschillende keren gebruikt voor cupcakejes.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 11 February 2012

Reactie achterlaten