Home Page › Wereld › Amerika ›
Roomkaaskoek met Oreo’s
Heerlijke repen met een bodem van Oreo's en een vulling van roomkaas en Oreo's.
Dit recept stond al een tijdje op mijn lijstje om te proberen. Nu snap ik niet dat ik zo lang gewacht heb, deze koek is heerlijk! En daarnaast is hij, uiteraard, ook nog simpel om te maken. Ik vond het recept op deze website, maar heb de hoeveelheden wel wat aangepast. Simpelweg omdat ik het zonde vond om een eetlepel zure room of roomkaas in de verpakking te laten zitten. Het resultaat heeft er in ieder geval niet onder geleden. De koek is romig en knapperig en niet overdreven zoet. Ik heb een wat grotere bakvorm gebruikt en heb 16 stukken van de koek gesneden in plaats van twaalf. Het is namelijk een heerlijke koek, maar zeker geen lichte snack.
Overigens heeft Julie van Table for Two dit recept overgenomen van Annie Eats, die het gevonden had op Recipe Girl en zij heeft het recept uit het boek van Beth Lipton.
Probeer ook eens roomkaastaart met Oreo’s, roomkaastaart met chocola of roomkaastaart met Baileys en witte chocola.
- Moeilijkheid
- Eenvoudig
- Bereidingstijd
- 30–60 min.
- Aantal
- 16 stukjes
Ingrediënten
Voor de bodem
- 23 Oreo’s
- 30 gram boter
Voor de vulling
- 370 gram roomkaas
- 90 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram zure room
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1/4 theelepel zout
- 1 ei
- 1 eigeel
- 12 Oreo’s
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een vorm van 23 x 23 cm in met boter en beleg hem met bakpapier. Zorg dat het papier over de randen heen hangt, zodat je de koek straks makkelijk uit de vorm kan tillen.
-
Stop de Oreo’s voor de bodem in de keukenmachine en maal fijn. Smelt ondertussen de boter. Meng de Oreo’s en de boter in een kom en schep op de bodem van de bakvorm. Verdeel gelijkmatig met een lepel en druk nog even goed aan. Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven, haal de koek er dan uit, maar laat de oven aan.
-
Hak de Oreo’s voor de vulling in stukken. Ik sneed ze een keer door in de lengte en vervolgens drie keer in de breedte.
-
Klop de roomkaas met een elektrische mixer los (ongeveer 2 minuten). Voeg dan de suiker toe en klop door elkaar. Voeg dan de zure room, de vanille en het zout toe. Klop opnieuw.
-
Voeg het ei en het eigeel toe. Let erop dat je nu niet enthousiast gaat kloppen, als je namelijk te veel lucht in de eieren klopt, kan je koek gaan scheuren in de oven, omdat er luchtbellen in zijn gekomen.
-
Spatel de gehakte Oreo’s door het roomkaasmengsel. Giet dit over de gebakken bodem heen. Strijk de bovenkant glad.
-
Bak de koek 35 – 40 minuten in de oven of totdat de randen gestold zijn maar de koek in het midden nog een beetje beweegt als je zachtjes met de vorm schudt. Kijk in ieder geval na 25 minuten even of de koek niet te bruin wordt, bedek de vorm in dat geval met aluminiumfolie (heb ik ook gedaan).
-
Haal de koek uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bak de vorm in met plastic folie en zet minstens 3 uur in de koelkast (of de hele nacht). Til de koek dan met het bakpapier uit de vorm en zet op een snijplank. Snij de koek in 16 stukken en veeg je mes even schoon na elk stukje dat je snijdt, zo blijven de randen mooi. Je kunt deze koek een week in de koelkast bewaren.
Er zijn nog geen reacties.