Home Page › Wereld › Amerika ›
Pompoensoep
Een dikke, warme soep met een heerlijke volle pompoensmaak.
Deze soep wordt gemaakt met een butternut of flespompoen. Deze horen hard te zijn en worden niet zacht als ze rijp zijn (ze zijn dan juist niet meer goed). Je kunt de schil eromheen laten, maar zorg dan wel dat je hem goed wast. Ik heb ervoor gekozen om in dit recept de pompoen te roosteren in de oven. Je kunt de pompoenstukjes ook koken of stomen (1 – 1 1/2 uur) tot ze zacht zijn. Je kunt eventueel meer bouillon toevoegen als je een wat minder dikke soep wilt. Wil je een vegetarische versie? Gebruik dan groentenbouillon in plaats van kippenbouillon.
Benieuwd naar meer recepten met pompoen? Probeer dan eens pompoentaart of geroosterde pompoenpitten.
Ingrediënten
- 1 butternut pompoen
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1 liter kippenbouillon
- 1 eetlepel creme fraiche
- Zout en peper naar smaak
- Pompoenpitten geroosterd, eventueel als garnering
Bereidingswijze & foto's
Verwarm de oven voor op 200°C
-
Snijd de pompoen in stukken van gelijke grootte. Leg ze in een ovenschaal en sprenkel twee eetlepels olijfolie erover. Bak ze voor minstens een uur in de oven of totdat ze enigszins zacht zijn (ze koken ook nog even mee met de soep).
-
Snijd de bleekselderij, ui en knoflook in stukjes.
-
Verhit de overige olijfolie in een soeppan en bak hierin de bleekselderij, ui en knoflook voor ongeveer 3 – 4 minuten.
-
Voeg het komijnzaad, de nootmuskaat, het chilipoeder en het zout en peper toe. Roer door elkaar.
-
Voeg de pompoen toe en roerbak het geheel voor 2 – 3 minuten.
-
Schenk de kippenbouillon erbij. Roer door elkaar en laat 20 – 30 minuten zachtjes koken.
-
Schep de soep in soepkommen en bestrooi eventueel met de geroosterde pompoenpitten.
Met dank aan Thea
1 reactie
• Janna op 3 June 2012 ∞