Home Page › Diner ›
Gehaktballentajine met kruidige citroensaus
Met een Marokkaanse Tajine kun je heerlijke stoofschotels maken, zoals dit gerecht voor kefta (gehaktballetjes).
Een tajine is zowel de speciale, driehoekige stoofpot als het gerecht wat je er in bereid. Het is van origine Noord-Afrikaans en vooral Marokkaans. Door de speciale vorm van de tajine komt alle condens van het koken terug in het gerecht op de bodem, zodat je vlees en groente langzaam kunt stoven in een kruidige saus. De onderkant van de tajine zet je direct op tafel. Dit gerecht bestaat uit heerlijke geurige gehaktballetjes in een kruidige citroensaus, die je serveert met rijst of brood.
Terwijl je dit gerecht bereidt zul je af en toe moeten controleren of er genoeg saus is. Misschien zul je, voor een ‘nattere’ schotel iets meer bouillon of water moeten toevoegen. Gooi de citroen van het citroensap niet weg, maar snijd hem in partjes en gebruik hem als garnering.
Koken met een tajine is heel erg lekker, vooral omdat er in één keer een walm van geur en smaak vrijkomt wanneer je op tafel de deksel verwijderd. Het gerecht moet even op staan, maar in die tijd kun je jezelf met andere dingen bezighouden. Tajines zijn voor weinig geld te krijgen bij winkels als Xenos, dus probeer ze eens uit.
Probeer ook eens gehaktballen uit de oven, spaghetti Bolognese of gehaktbrood.
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
- 500 gram gehakt
- 2 el peterselie, grof gehakt
- 4 el paneermeel (of broodkruim)
- 1 ei
- 1 kleine ui, gesnipperd
- ½ tl komijn, vers gemalen
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl peper, vers gemalen
Voor de saus
- 1 el boter
- 1 tl olie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl kurkuma
- ½ tl komijn, vers gemalen
- 1 rode peper, ontzaad en fijn gehakt
- 375 ml kippenbouillon
- 2 el koriander, vers gehakt
- 2 el peterselie, vers gehakt
- 2 el citroensap
als je geen tajine hebt kun je dit gerecht ook gemakkelijk bereiden in een braadpan met dikke bodem.
Bereidingswijze & foto's
Bereidingstijd 60 minuten
-
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom en meng het goed door elkaar tot een gladde pasta. Zorg dat de ui niet te grof gesneden is, anders vallen je balletjes uit elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe.
-
Rol met natte handen (om plakken te voorkomen) kleine balletjes van het gehaktmengsel, ongeveer zo groot als een walnoot. Leg de balletjes op een bord en zet dat bord in de koelkast, zodat de balletjes opstijven.
-
Verhit de olie en boter samen in de tajine op het gasfornuis. Gebruik een laag vuur. De olie zorgt er voor dat de boter niet aanbrandt, maar je kunt het ook weglaten.
-
Fruit de ui tot hij goudbruin is en bak dan kort de specerijen mee, ongeveer een minuut. Voeg dan ook de bouillon en de koriander toe en breng de saus aan de kook.
-
Voeg, wanneer de saus kookt, de gehaktballen toe aan de saus en roer de schotel om zodat de saus de ballen bedekt. Dek de tajine af en stoof de ballen in 45 minuten op laag vuur gaar.
-
Voeg op het einde het citroensap en de peterselie toe en roer deze door de saus. Bewaar wat peterselie voor garnering. Serveer de tajine direct op tafel met rijst en/of brood.
1 reactie
• Noortje op 14 August 2011 ∞