Gehaktballen uit de oven

De perfecte gehaktbal: geen gedoe met draaien om te zorgen dat de ballen niet verbranden, gewoon lekker in de oven! Een lekker krokant korstje met een zachte binnenkant.

Dit is een basisrecept voor gehaktballen uit de oven. Je kunt hierop variëren door ingrediënten toe te voegen aan het gehakt. Maak bijvoorbeeld eens Oosterse ballen door er korianderzaad, komijnzaad en kurkuma (tumeriek) aan toe te voegen. Of probeer het recept voor Italiaanse ballen onderaan de pagina. Het maken van gehaktballen is eigenlijk vrij simpel. Onthoud dat de textuur van de ballen met rauw gehakt hetzelfde is als de textuur van de ballen in de pan. Als de ballen uit elkaar vallen terwijl je ze maakt, doen ze dat zeker in de pan. Zorg dus dat je goede, stevige ballen maakt. Lijkt het geheel te droog? Voeg dan een eetlepel melk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe.

Probeer ook eens gehaktbrood of gehaktballen uit de pan.

gehaktbal gehaktballen uit de oven italiaanse gehaktballen ovengehakt perfecte gehaktbal
Gehaktballen uit de oven
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
5 gehaktballen

Ingrediënten

  • 250 gram gemengd gehakt
  • 250 gram rundergehakt
  • 50 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gram bakboter
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng het rundergehakt met het gemengde gehakt in een kom. 3405298574_b36f9fd693

  2. Pel de knoflook. Haal ze door een knoflookpers en voeg dit toe aan het gehakt.

  3. Voeg het ei, de kruiden, zout en peper en het paneermeel toe. Kneed met je handen tot een grote bal. Dit is het punt waarop je kijkt of het gehakt de juiste dichtheid heeft. Kneed vijf ballen van het gehakt (of meer, als je kleine ballen maakt). Vallen ze uit elkaar? Dan zijn ze óf te droog óf te nat, voeg melk of paneermeel toe. 3405300558_c11959b1fe 3404490095_22333edf07

  4. Verwarm de oven voor op 150°C.

  5. Smelt de boter in een braadpan. Bak de ballen op middelhoog vuur aan de buitenkant in ongeveer 5 minuten bruin. Zet het vuur uit. 3404493939_ce4416f74a 3405306296_e8d6c3cfc4

  6. Zet de pan 30 minuten in de oven. Draai de ballen dan even om en laat ze nog 15 minuten bakken in de oven.

  7. Haal de pan uit de oven en serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree en een spinaziesalade.

Gehaktbal - 004

7 Reacties

  1. Op hoeveel graden moet de oven? Ik ga straks een gehaktbal maken! Ziet er heerlijk uit!

    Iris op 4 April 2009

  2. Staat bij punt 4: 150 graden! :)

    Lisa op 4 April 2009

  3. Hi, these meatballs look delicious but is there any way you could translate these for me in English? I would greatly appreciate it!

    Yupgigirl op 28 April 2009

  4. Ah thank you so much!

    Yupgigirl op 29 April 2009

  5. I.p.v. de bakplaat een muffinvorm gebruiken zonder invetten, resultaat: 12 mooie gelijkmatig bruine gehaktballen. 20 minuten bij 170 graden-voorverwarmde oven. Lukt altijd.

    vlanna op 27 September 2009

  6. Moet het deksel op de braadpan in de oven?

    Pauline op 22 July 2011

  7. Hoi Pauline, Ik doe dat altijd wel, zodat ze niet uitdrogen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 July 2011

Reactie achterlaten