Home Page › Diner › Bijgerechten ›
Zuid-Italiaanse bloemkool
Een heerlijk bijgerecht: bloemkool met broodkruim, kappertjes, ansjovis, rozijnen, peterselie, pijnboompitten en knoflook.
Dit is een heerlijke manier om bloemkool te eten, ook al is bloemkool niet in het seizoen op dit moment. Het recept komt weer uit Diana Henry’s Food from Plenty en wij aten dit samen met haar tomatentaart. De tweede keer dat we dit maakten, toen we ook de foto’s hebben gemaakt, hebben we een volledig vegetarische versie gemaakt door de ansjovis te vervangen door zwarte olijven, maar ik moet eerlijk zeggen dat dat lang niet zo’n succes was als de eerste keer. Ik zou zelfs willen zeggen dat je het recept dan beter niet kunt maken, als je de ansjovis niet toe wilt voegen. De combinatie van smaken is namelijk wat dit gerecht zo heerlijk maakt!
Probeer ook eens romige bloemkoolschotel, tonijn met salsa verde of rode kool met appel.
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 30 gram oud brood (bijvoorbeeld ciabatta)
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel kappertjes
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 8 stuks ansjovis in olie
- 40 gram rozijnen
- 3 eetlepels versgehakte platte peterselie
- 25 gram pijnboompitten
- naar smaak zout en peper
- naar smaak vers citroensap
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
Bereidingswijze & foto's
-
Zet de rozijnen of krenten 15 minuten in water dat net gekookt heeft. Was de bloemkool en breek in stukjes. Pel de knoflook en snij ze heel fijn. Was de kappertjes. Giet de ansjovis af en hak ze grof. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie. Hak de peterselie fijn.
-
Stop de bloemkool in een pan met kokend water (met wat zout) totdat de bloemkool net gaar is (7 – 8 minuten). Maak ondertussen de topping.
-
Maal het brood tot grof kruim (bijvoorbeeld met de keukenmachine). Verwarm de olie in een grote hapjespan en frituur het broodkruim totdat de stukjes goudbruin zijn. Voeg de knoflook toe en roerbak voor een minuut. Voeg dan de kappertjes, chili, ansjovis, rozijnen, peterselie en de pijnboompitten toe en roerbak voor een halve minuut.
-
Giet de bloemkool heel goed af (het water verpest anders de textuur van het brood) en voeg toe aan het broodkruimmengsel. Schep door elkaar, breng op smaak met zout en peper en serveer met wat citroensap en de extra vierge olijfolie.

Er zijn nog geen reacties.