Home Page › Diner ›
Appelchutney
Echt Engelse appelchutney met appels, uien, rozijnen en krenten.
Chutney is heerlijk met Engelse cheddar, maar kan ook gegeten worden bij vlees. Om potten te steriliseren kun je ze in een grote pan met water zetten. Breng het mengsel aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Gebruik een tang en zet de potten op een schone theedoek. Raak de binnenkant van de potten niet meer aan. Deze chutney moet minstens 2 – 3 maanden staan om de smaken te laten ontwikkelen. Probeer ook eens Engelse fruitcake, appelcrumble of fish and chips.
Ingrediënten
- 900 gram bakappels
- 450 gram uien
- 80 gram rozijnen
- 80 gram krenten
- 55 gram, bruin basterdsuiker
- 250 ml cider
- 450 ml inmaakazijn
- 125 gram honing
- 1,5 eetlepel zout
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
Bereidingswijze & foto's
-
Schil de appels en snij in kleine blokjes.
-
Pel de uien en snij in kleine stukjes.
-
Meng de appels en uien en stop ze in een grote braadpan.
-
Giet de cider erover en laat op middelhoog vuur 20 minuten koken terwijl je af en toe roert.
-
Voeg de rozijnen, krenten, het zout, het gemberpoeder, paprikapoeder, honing en de basterdsuiker toe.
-
Voeg de helft van de azijn toe, roer door elkaar en laat nog eens 20 minuten op middelhoog vuur staan terwijl je af en toe roert.
-
Voeg de rest van de azijn toe en breng het mengsel aan de kook.
-
Zet het vuur laag en laat minstens 2 uur sudderen terwijl je vaak roert. De chutney is klaar als je een lepel door het mengsel kan trekken die een gat achterlaat (de chutney is dan meer stroperig).
-
Haal de pan van het vuur en laat de chutney helemaal koud worden.
-
Schep de chutney in gesteriliseerde potten. Gebruik deksels met een binnenkant van rubber, of dek de pot af met plastic folie voordat je de deksel erop draait. Metalen deksels kunnen gaan roesten door het zuur in de chutney.
2 Reacties
• Monique op 4 November 2010 ∞
• Lisa op 4 November 2010 ∞