Home Page › Feestdagen › Kerstmis ›
Schuimtaart met cranberries
Perfect voor Kerstmis, deze schuimtaart met cranberries is heerlijk als toetje of bij een glas glühwein.
Dit is een zoete taart met cranberries als een lekkere, zure tegenhanger. De taart is niet moeilijk om te maken, maar het kost wel even wat tijd.
Probeer ook eens roomkaastaart met cranberries, cranberrykoekjes met witte chocola of cranberrymuffins.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 250 gram bloem
- 70 gram poedersuiker
- 125 gram ongezouten roomboter
- 2 eigelen
Voor de vulling
- 250 gram cranberries
- 1 sinaasappel
- 5 eieren
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 150 ml ongeslagen slagroom
Voor de topping
- 4 eiwitten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel citroensap
Bereidingswijze & foto's
-
Maak eerst het deeg. Meng de bloem met de poedersuiker in een kom. Snij de koude boter in blokjes en wrijf in de bloem totdat het mengsel op broodkruim begint te lijken. Voeg de eigelen toe en kneed snel tot een beslag. Voeg eventueel nog 1 – 2 eetlepels water toe als het deeg te kruimelig blijft. Kneed het deeg snel tot een bal.
-
Vet een taartvorm met losse bodem (23 cm) in met boter. Duw het deeg met je handen in de vorm. Je kunt het eventueel ook uitrollen. Zorg dat je al het deeg gebruikt. Prik wat gaten in de bodem met een vork en zet 1 uur in de koelkast.
-
Maak ondertussen de vulling. Pers de sinaasappel uit. Meng het sap met de cranberries in een blender. Maal alles fijn. Giet het mengsel door een zeef, bewaar de pulp en het sap. Je hebt 125 ml sap nodig. Voeg de slagroom, 5 eieren en de suiker toe en klop door elkaar. Giet dit mengsel nog een keer door een zeef, zodat het een mooi glad mengsel is.
-
Verwarm de oven voor op 160°C. Neem een stuk aluminiumfolie en leg het bovenop de deegbodem. Leg er bakbonen of ongekookte rijst in. Bak de bodem voor 10 minuten, haal dan de vulling eruit en gooi de folie weg. Bak nog eens 20 minuten totdat de bodem er krokant uit ziet.
-
Verdeel de cranberrypulp uit de zeef met een lepel over de bodem. Giet dan de rest van het cranberrymengsel in de gebakken bodem en zet de vorm meteen terug in de oven. Bak opnieuw voor 30 – 35 minuten totdat de vulling net gebakken is (hij moet niet meer bewegen als je de vorm zachtjes schudt). Haal uit de oven. Draai de oventemperatuur naar 180°C.
-
Smeer een kom in met het citroensap. Veeg droog met een stuk keukenpapier. Stop de eiwitten en het zout in een kom en klop met een elektrische mixer schuimig. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe terwijl je goed blijft mixen. Het schuim moet glad, glanzend en stijf zijn.
-
Stop het schuim in een spuitzak. Spuit toefjes op de bovenkant van de taart. Je kunt het eiwitschuim eventueel ook met een lepel over de taart verdelen.
-
Bak de taart 15 minuten of totdat het schuim lichtbruin is. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
3 Reacties
• Marja op 18 December 2012 ∞
• Lisa op 18 December 2012 ∞
• Marja op 18 December 2012 ∞