Schuimtaart met cranberries

Perfect voor Kerstmis, deze schuimtaart met cranberries is heerlijk als toetje of bij een glas glühwein.

Dit is een zoete taart met cranberries als een lekkere, zure tegenhanger. De taart is niet moeilijk om te maken, maar het kost wel even wat tijd.

Probeer ook eens roomkaastaart met cranberries, cranberrykoekjes met witte chocola of cranberrymuffins.

Schuimtaart met cranberries
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 stukken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 250 gram bloem
  • 70 gram poedersuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eigelen

Voor de vulling

  • 250 gram cranberries
  • 1 sinaasappel
  • 5 eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml ongeslagen slagroom

Voor de topping

  • 4 eiwitten
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel citroensap

Bereidingswijze & foto's

  1. Maak eerst het deeg. Meng de bloem met de poedersuiker in een kom. Snij de koude boter in blokjes en wrijf in de bloem totdat het mengsel op broodkruim begint te lijken. Voeg de eigelen toe en kneed snel tot een beslag. Voeg eventueel nog 1 – 2 eetlepels water toe als het deeg te kruimelig blijft. Kneed het deeg snel tot een bal. Schuimtaart met cranberries - 005 Schuimtaart met cranberries - 009

  2. Vet een taartvorm met losse bodem (23 cm) in met boter. Duw het deeg met je handen in de vorm. Je kunt het eventueel ook uitrollen. Zorg dat je al het deeg gebruikt. Prik wat gaten in de bodem met een vork en zet 1 uur in de koelkast. Schuimtaart met cranberries - 028

  3. Maak ondertussen de vulling. Pers de sinaasappel uit. Meng het sap met de cranberries in een blender. Maal alles fijn. Giet het mengsel door een zeef, bewaar de pulp en het sap. Je hebt 125 ml sap nodig. Voeg de slagroom, 5 eieren en de suiker toe en klop door elkaar. Giet dit mengsel nog een keer door een zeef, zodat het een mooi glad mengsel is. Schuimtaart met cranberries - 004 Schuimtaart met cranberries - 017 Schuimtaart met cranberries - 019 Schuimtaart met cranberries - 021 Schuimtaart met cranberries - 025 Schuimtaart met cranberries - 026 Schuimtaart met cranberries - 031

  4. Verwarm de oven voor op 160°C. Neem een stuk aluminiumfolie en leg het bovenop de deegbodem. Leg er bakbonen of ongekookte rijst in. Bak de bodem voor 10 minuten, haal dan de vulling eruit en gooi de folie weg. Bak nog eens 20 minuten totdat de bodem er krokant uit ziet. Schuimtaart met cranberries - 029 Schuimtaart met cranberries - 032 Schuimtaart met cranberries - 034

  5. Verdeel de cranberrypulp uit de zeef met een lepel over de bodem. Giet dan de rest van het cranberrymengsel in de gebakken bodem en zet de vorm meteen terug in de oven. Bak opnieuw voor 30 – 35 minuten totdat de vulling net gebakken is (hij moet niet meer bewegen als je de vorm zachtjes schudt). Haal uit de oven. Draai de oventemperatuur naar 180°C. Schuimtaart met cranberries - 035 Schuimtaart met cranberries - 036 Schuimtaart met cranberries - 037 Schuimtaart met cranberries - 039 Schuimtaart met cranberries - 041

  6. Smeer een kom in met het citroensap. Veeg droog met een stuk keukenpapier. Stop de eiwitten en het zout in een kom en klop met een elektrische mixer schuimig. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe terwijl je goed blijft mixen. Het schuim moet glad, glanzend en stijf zijn. Schuimtaart met cranberries - 044 Schuimtaart met cranberries - 047

  7. Stop het schuim in een spuitzak. Spuit toefjes op de bovenkant van de taart. Je kunt het eiwitschuim eventueel ook met een lepel over de taart verdelen. Schuimtaart met cranberries - 054 Schuimtaart met cranberries - 055 Schuimtaart met cranberries - 059

  8. Bak de taart 15 minuten of totdat het schuim lichtbruin is. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Schuimtaart met cranberries - 068

Schuimtaart met cranberries - 089

3 Reacties

  1. Wauw, lijkt me heerlijk. Maar of ik het aandurf om te maken?? Heb nog nooit iets gemaakt met schuim…

    Marja op 18 December 2012

  2. Ha Marja, Het is niet moeilijk hoor. Het is eigenlijk hetzelfde als het maken van meringues. Als je die durft te maken, is dit ook een eitje :).

    Lisa op 18 December 2012

  3. Nou merinques heb ik dus ook nooit durven maken. Moet er toch echt eens van gaan komen ;-)

    Marja op 18 December 2012

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!