Meringue-botercrème

Een romige en luchtige botercrème met een heerlijke smaak.

Dit is een heerlijke crème om cupcakes of taarten mee te versieren. Je maakt eerst een Italiaanse meringue. Hiervoor maak je een suikersiroop die je laat indikken totdat een druppel ervan hard is in koud water. Vervolgens giet je dit mengsel bij een aantal eiwitten en klop je tot je een dik, romig mengsel hebt. Eventueel kun je dan nog vanille-extract en kleurstoffen toevoegen. Het is even wat werk, maar het is dan ook een heerlijke vorm van glazuur!

Probeer ook eens royal icing, fondant of roomkaasglazuur.

luchtig boterglazuur meringue-botercreme
Meringue-botercrème
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
Ongeveer 450 gram botercrème

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 190 gram fijne kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 190 gram roomboter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Naar keuze voedings- kleurstof

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

Bereidingswijze & foto's

  1. Stop de eiwitten in een schone, droge kom (anders worden de eiwitten niet stijf) en zet een mixer klaar. Meng het water met de suiker in een steelpan met een dikke bodem. Zet een bakje met koud water (stop er ijsklontjes in) apart.

  2. Zet de pan op laag vuur en roer totdat de suiker opgelost is (breng niet aan de kook!). Haal nu de lepel uit de pan en breng het mengsel aan de kook (niet meer roeren nu). Je moet nu goed opletten, want je gaat tegelijkertijd de eiwitten kloppen en de suikersiroop maken. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Beweeg de pan af en toe heen en weer. Je gaat het mengsel koken totdat een druppel van het mengsel hard is als het in koud water valt. Dit is tussen de 121 – 130°C als je een suikerthermometer hebt. Laat af en toe een druppel in het ijskoude water vallen om te testen (doe dit met een satéprikker of de achterkant van een theelepel). Zodra het mengsel zich in een bal laat rollen en weerstand geeft als je er in duwt, is het klaar.

  3. Giet het mengsel nu meteen in een constant stroompje bij de eiwitten terwijl je blijft kloppen (het is handig om dit met z’n tweetjes te doen). Klop totdat de suikersiroop op is en je een dik, glanzend schuimmengsel hebt. Cupcake push-pops - 007 Cupcake push-pops - 010 Cupcake push-pops - 008 Cupcake push-pops - 018 Cupcake push-pops - 019

  4. Stop de boter in een grote kom en roer met een een houten lepel totdat het dik, glad en romig is. Voeg het schuimmengsel, de vanille en de kleurstof toe en roer door elkaar totdat het een samenhangend mengsel is. Stop het mengsel in een spuitzak en decoreer je taarten of cupcakes. Cupcake push-pops - 023 Cupcake push-pops - 026 Cupcake push-pops - 027

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten