Marshmallowkoekjes

Daring Bakers: biscuitjes met een marshmallowtopping, gedoopt in chocola. Ongelooflijk lekker!

The July Daring Bakers’ challenge was hosted by Nicole at Sweet Tooth. She chose Chocolate Covered Marshmallow Cookies and Milan Cookies from pastry chef Gale Gand of the Food Network.

Dit was de eerste keer dat ik mee deed met de Daring Kitchen, een website voor het vinden van nieuwe uitdagingen op kook- en bakgebied. Om nieuwe dingen te proberen, dingen die ik zelf misschien niet zo snel zou doen, heb ik me vorige maand aangemeld voor de ‘Daring bakers’ challenges’. Deze maand was er een die wel in mijn straatje paste: maak je eigen marshmallowkoekjes! Deze koekjes heb ik in Engeland genoeg zien staan, in Nederland helaas nog nooit. Erg leuk dus om ze zelf eens te proberen! Het tweede recept was een recept voor ‘Milan cookies’, ook deze heb ik gemaakt en zullen hier binnenkort verschijnen. Het marshmallowrecept was geniaal, dus dat heb ik vervolgens nog een keer gebruikt om browniecupcakes mee te versieren. Dat recept verschijnt een dezer dagen ook hier. Maar nu eerst… de marshmallowkoekjes!

Omdat het mijn eerste ‘uitdaging’ was, vond ik dat ik niet meteen kon beginnen met het halveren van het recept. Het resultaat was 75 heerlijke, kleine marshmallowkoekjes en een halve bal deeg over (meer mensen schijnen dat probleem te hebben gehad). Glucosestroop had ik toevallig in de kast staan voor het maken van fondant. Glucosestroop is hetzelfde als ‘corn syrup’. Je kunt glucosestroop bijvoorbeeld bestellen op deze website, net zoals poedergelatine en eiwitpoeder. Eiwitpoeder gebruiken was de enige aanpassing die ik heb gemaakt op dit recept, omdat ik het niet prettig vond om rauwe eiwitten te gebruiken.

Daring Bakers' challenge koekjes in chocola marshmallowkoekjes met chocola marshmallows maken
Marshmallowkoekjes
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
50 koekjes

Ingrediënten

Voor de koekjes

  • 375 gram bloem
  • 113 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 3/4 theelepel bakpoeder
  • 3/8 theelepel (natriumbicarbonaat) baksoda
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 170 gram, ongezouten roomboter
  • 3 eieren

Voor de marshmallows

  • 60 ml water
  • 60 ml glucosestroop
  • 170 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel poedergelatine
  • 2 eetlepels koud water
  • 2 eiwitten
  • 1/4 theelepel vanille extract

Voor de chocola

  • 350 gram melkchocola
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng de bloem met de kristalsuiker, zout, bakpoeder, baksoda en kaneel door elkaar.

  2. Stop het mengsel in een keukenmachine of mixkom en voeg de boter in blokjes toe totdat je een zanderig geheel hebt. DSC_0005 DSC_0013

  3. Voeg de eieren toe en mix totdat je een samenhangend deeg hebt. DSC_0014

  4. Kneed het deeg in een bal, druk hem plat en pak hem in met plastic folie. Stop het deeg op z’n minst een uur in de koelkast (je kunt het op deze manier tot 3 dagen bewaren). DSC_0018

  5. Vet een bakplaat in of beleg met bakpapier.

  6. Verwarm de oven voor op 190°C.

  7. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik een uitsteker om kleine koekjes te maken (2 cm). Ik heb een glas gebruikt. DSC_0050

  8. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen. DSC_0047 DSC_0055

Marshmallows maken

  1. Meng in een steelpan het water, de glucosestroop en de suiker. Zet de pan op laag vuur en blijf rustig roeren totdat de suiker is opgelost. Breng het mengsel nog niet aan de kook, anders krijg je suikerkristallen! DSC_0076 DSC_0079

  2. Breng het mengsel aan de kook en laat zachtjes koken zonder te roeren (je kunt het mengsel wel bewegen door de pan te bewegen). Zet een bakje ijswater klaar (koud water met een ijsklontje) en laat er af en toe een bolletje in vallen. Als het mengsel vorm houdt, is de siroop klaar (na ongeveer 8 – 10 minuten koken). Als je een suikerthermometer hebt: het mengsel is klaar op 114°C. DSC_0084 DSC_0216

  3. Meng de poedergelatine met het koude water in een kom en roer door elkaar om de gelatine op te lossen. DSC_0217

  4. Haal de pan van het vuur, voeg de gelatine toe en roer door elkaar. Het mengsel begint een beetje te schuimen en zinkt daarna weer in.

  5. Klop de eiwitten stijf totdat je zachte pieken hebt.

  6. Klop het suikermengsel 3 – 5 minuten totdat je een dikke, witte stroop hebt. DSC_0218

  7. Meng de eiwitten met het suikermengsel. Voeg de vanille toe en mix met een elektrische mixer totdat je een dikke, romige massa hebt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Het mengsel moet vorm houden. DSC_0226

  8. Schep het marshmallowmengsel in een spuitzak. Begin meteen met het garneren van de koekjes, anders wordt het marshmallowmengsel te stijf.

  9. Spuit het marshmallowmengsel op de afkoelde koekjes. Laat minstens 2 uur rusten op kamertemperatuur. DSC_0103 DSC_0143

Dippen in chocola

  1. Smelt de chocola. Meng de zonnebloemolie erdoorheen. DSC_0244 DSC_0246

  2. Zet een schaal bekleed met bakpapier klaar.

  3. Laat de koekjes in de chocola vallen en draai ze rond met twee vorken. Vis ze er weer uit en laat ze op het bakpapier drogen. Wij hebben de koekjes in de koelkast gezet om hard te worden. DSC_0250 DSC_0251

DSC_0005 DSC_0019 DSC_0013

20 Reacties

  1. C’est super réussi ! bravo :)

    les gourmandises d'Isa op 27 July 2009

  2. OMG The white chocolate covers is amazing and the cookies looks so yummy. I love the picture they are amazing.

    pontch op 27 July 2009

  3. Love your step by step photos, and your Mallows came out perfect! Love the white chocolate dipped one with the milk chocolate drizzle! Beautiful job!

    Lisa op 27 July 2009

  4. Lovely step by step clicks. Marshmallows are looking wonderful!

    Ramya Kiran op 27 July 2009

  5. Hoi, nog een Nederlandse Daring Baker! Je koekjes zijn mooi geworden, ik vind vooral die ene met contrasterende chocoladekleuren mooi. Trouwens, deze koekjes zijn wel te koop in Nederland, ik heb ze laatst bij de C1000 gezien. Ze zitten in een paars pakje.

    Francijn Brouwer op 27 July 2009

  6. they turned out lovely! well done. i also love all of your step-by-step photos!

    kristen op 27 July 2009

  7. Thank you for your lovely comments! Can’t wait for the next challenge.

    Francijn, bedankt voor de tip! Ik ga de volgende keer eens op onderzoek uit in de C1000 (even vergelijken)!

    Lisa op 27 July 2009

  8. Your marshmallow cookies have really beautiful coating. I love all of them! Thanks for sharing!

    Singing Horse op 27 July 2009

  9. I got so excited, I thought you were from South Africa ;) Then reading on I realised that it wasn’t quite Afrikaans, lol!

    Anyway, your mallows looks lovely, congrats on your first challenge! It really is good fun :)

    MandyM op 28 July 2009

  10. Love your cookies, especially the decorated white chocolate one.

    Aparna op 28 July 2009

  11. Your mallows look delicious, especially the white chocolate drizzled with milk chocolate!

    Megan@FeastingonArt op 28 July 2009

  12. Great step by step photos! And the final product looks delicious.

    Olga op 30 July 2009

  13. Deze wil ik zeker een keer proberen. Kun je me vertellen hoe lang ik ze kan bewaren en waarin ze het beste bewaard kunnen worden?

    Sylvia op 3 December 2011

  14. Hoi Sylvia, ik denk een dag of drie in de koelkast (in een luchtdichte trommel). Veel groeten en ik hoor graag wat je ervan vindt! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 3 December 2011

  15. Hoi Lisa, Dank voor je reactie. Ik ga ze voor de kerst proberen. Hoeveel koekjes denk je uit dit recept te kunnen halen? Groetjes, Sylvia

    Sylvia op 10 December 2011

  16. Pffff wat een werk! Ik ben vanmiddag begonnen en heb net pas het marshmallow-mengsel op de koekjes gespoten. De eerste poging tot marshmallow was mislukt en werd een soort toffee, denk dat de suiker te warm was ofzo? Maar ze zien er nu heeerlijk uit, nog 2 uur wachten en dan kunnen ze in de chocola! Ik kan niet wachten om ze te proeven!!

    Janna op 6 January 2012

  17. Hoi Janna, ik hoop dat ze lekker waren! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 January 2012

  18. deze vandaag gemaakt en dan suikervrij met tagatesse marshmallowrecept gebruikt van een amerikaanse site die suikervrij is. Ik had zoveel gemaakt dat we ook nog marshmallow hebben om zo van te eten. Zo ga ik chocolade erom heen doen (70% en bevat dus iets suiker) Morgen gaan we ze eten…… dat wordt yummy (en beheersen tot die tijd)

    Es* op 5 February 2012

  19. ze zijn super :)

    Es* op 6 February 2012

  20. Hoi Es’, dat vind ik echt creatief! En hartstikke leuk om te horen dat ze gelukt zijn! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 February 2012

Reactie achterlaten