Home Page › Wereld › Amerika ›
Marshmallowkoekjes
Daring Bakers: biscuitjes met een marshmallowtopping, gedoopt in chocola. Ongelooflijk lekker!
The July Daring Bakers’ challenge was hosted by Nicole at Sweet Tooth. She chose Chocolate Covered Marshmallow Cookies and Milan Cookies from pastry chef Gale Gand of the Food Network.
Dit was de eerste keer dat ik mee deed met de Daring Kitchen, een website voor het vinden van nieuwe uitdagingen op kook- en bakgebied. Om nieuwe dingen te proberen, dingen die ik zelf misschien niet zo snel zou doen, heb ik me vorige maand aangemeld voor de ‘Daring bakers’ challenges’. Deze maand was er een die wel in mijn straatje paste: maak je eigen marshmallowkoekjes! Deze koekjes heb ik in Engeland genoeg zien staan, in Nederland helaas nog nooit. Erg leuk dus om ze zelf eens te proberen! Het tweede recept was een recept voor ‘Milan cookies’, ook deze heb ik gemaakt en zullen hier binnenkort verschijnen. Het marshmallowrecept was geniaal, dus dat heb ik vervolgens nog een keer gebruikt om browniecupcakes mee te versieren. Dat recept verschijnt een dezer dagen ook hier. Maar nu eerst… de marshmallowkoekjes!
Omdat het mijn eerste ‘uitdaging’ was, vond ik dat ik niet meteen kon beginnen met het halveren van het recept. Het resultaat was 75 heerlijke, kleine marshmallowkoekjes en een halve bal deeg over (meer mensen schijnen dat probleem te hebben gehad). Glucosestroop had ik toevallig in de kast staan voor het maken van fondant. Glucosestroop is hetzelfde als ‘corn syrup’. Je kunt glucosestroop bijvoorbeeld bestellen op deze website, net zoals poedergelatine en eiwitpoeder. Eiwitpoeder gebruiken was de enige aanpassing die ik heb gemaakt op dit recept, omdat ik het niet prettig vond om rauwe eiwitten te gebruiken.
Ingrediënten
Voor de koekjes
- 375 gram bloem
- 113 gram kristalsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 3/4 theelepel bakpoeder
- 3/8 theelepel (natriumbicarbonaat) baksoda
- 1/2 theelepel kaneel
- 170 gram, ongezouten roomboter
- 3 eieren
Voor de marshmallows
- 60 ml water
- 60 ml glucosestroop
- 170 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel poedergelatine
- 2 eetlepels koud water
- 2 eiwitten
- 1/4 theelepel vanille extract
Voor de chocola
- 350 gram melkchocola
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Bereidingswijze & foto's
-
Meng de bloem met de kristalsuiker, zout, bakpoeder, baksoda en kaneel door elkaar.
-
Stop het mengsel in een keukenmachine of mixkom en voeg de boter in blokjes toe totdat je een zanderig geheel hebt.
-
Voeg de eieren toe en mix totdat je een samenhangend deeg hebt.
-
Kneed het deeg in een bal, druk hem plat en pak hem in met plastic folie. Stop het deeg op z’n minst een uur in de koelkast (je kunt het op deze manier tot 3 dagen bewaren).
-
Vet een bakplaat in of beleg met bakpapier.
-
Verwarm de oven voor op 190°C.
-
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik een uitsteker om kleine koekjes te maken (2 cm). Ik heb een glas gebruikt.
-
Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
Marshmallows maken
-
Meng in een steelpan het water, de glucosestroop en de suiker. Zet de pan op laag vuur en blijf rustig roeren totdat de suiker is opgelost. Breng het mengsel nog niet aan de kook, anders krijg je suikerkristallen!
-
Breng het mengsel aan de kook en laat zachtjes koken zonder te roeren (je kunt het mengsel wel bewegen door de pan te bewegen). Zet een bakje ijswater klaar (koud water met een ijsklontje) en laat er af en toe een bolletje in vallen. Als het mengsel vorm houdt, is de siroop klaar (na ongeveer 8 – 10 minuten koken). Als je een suikerthermometer hebt: het mengsel is klaar op 114°C.
-
Meng de poedergelatine met het koude water in een kom en roer door elkaar om de gelatine op te lossen.
-
Haal de pan van het vuur, voeg de gelatine toe en roer door elkaar. Het mengsel begint een beetje te schuimen en zinkt daarna weer in.
-
Klop de eiwitten stijf totdat je zachte pieken hebt.
-
Klop het suikermengsel 3 – 5 minuten totdat je een dikke, witte stroop hebt.
-
Meng de eiwitten met het suikermengsel. Voeg de vanille toe en mix met een elektrische mixer totdat je een dikke, romige massa hebt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Het mengsel moet vorm houden.
-
Schep het marshmallowmengsel in een spuitzak. Begin meteen met het garneren van de koekjes, anders wordt het marshmallowmengsel te stijf.
-
Spuit het marshmallowmengsel op de afkoelde koekjes. Laat minstens 2 uur rusten op kamertemperatuur.
Dippen in chocola
-
Smelt de chocola. Meng de zonnebloemolie erdoorheen.
-
Zet een schaal bekleed met bakpapier klaar.
-
Laat de koekjes in de chocola vallen en draai ze rond met twee vorken. Vis ze er weer uit en laat ze op het bakpapier drogen. Wij hebben de koekjes in de koelkast gezet om hard te worden.
20 Reacties
• les gourmandises d'Isa op 27 July 2009 ∞
• pontch op 27 July 2009 ∞
• Lisa op 27 July 2009 ∞
• Ramya Kiran op 27 July 2009 ∞
• Francijn Brouwer op 27 July 2009 ∞
• kristen op 27 July 2009 ∞
• Lisa op 27 July 2009 ∞
• Singing Horse op 27 July 2009 ∞
• MandyM op 28 July 2009 ∞
• Aparna op 28 July 2009 ∞
• Megan@FeastingonArt op 28 July 2009 ∞
• Olga op 30 July 2009 ∞
• Sylvia op 3 December 2011 ∞
• Lisa op 3 December 2011 ∞
• Sylvia op 10 December 2011 ∞
• Janna op 6 January 2012 ∞
• Lisa op 8 January 2012 ∞
• Es* op 5 February 2012 ∞
• Es* op 6 February 2012 ∞
• Lisa op 10 February 2012 ∞