Home Page › Diner ›
Verse tortillas maken
Met tortillas kun je alle kanten uit—en je hebt ze zo zelf gemaakt.
Mexicaans eten is heerlijk, en de basis voor mijn favoriete Mexicaanse recepten is de tortilla. Nu kun je tortillas in de supermarkt kopen, maar heel goedkoop is dat niet. Waarom zou je ze niet zelf maken? En als je dan toch bezig bent, probeer ze ook eens te frituren en je hebt je eigen nacho’s!
Tortillas maken is heel gemakkelijk als je je ingrediënten goed hebt en het niet erg vind om even je handen vies te maken. Het is leuk om te doen, ik beloof het! Je tortillas zullen er nog niet gaar uit zien wanneer je ze uit de pan haalt, maar dat hoort zo. Als je ze te lang bakt zullen ze droog en taai worden. Hou ze lekker soepel! Deze heerlijke verse tortillas kun je in tal van gerechten gebruiken. Als je ze laat afkoelen kun je ze twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Steek dan wel een keukenpapiertje tussen de tortillas.
Probeer ook eens gevulde wraps, enchiladas met kip of Mexicaanse nacho’s.
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 250 ml hand-warm water
- 40 g zachte boter
- 1 tl zout
de exacte verhoudingen van water en bloem kunnen verschillen, afhankelijk van wat voor bloem je gebruikt. Voeg als je deeg te nat is wat bloem toe, of als het te hard is wat water toe, tot je een soepel, elastisch deeg krijgt wat niet aan je vingers plakt.
Bereidingswijze & foto's
Maak het deeg
-
Meng bloem en zout in een flinke kom.
-
Stroop je mouwen op en meng met je handen de zachte boter door de bloem heen. Het wordt nu kruimelig.
-
Meng in kleine scheutjes het water door het mengsel heen.
-
Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem en kneed hierop het deeg. Duw en trek en kneed het deeg om alle lucht er uit te halen.
Rol de tortillas
-
Verdeel met een mes je bal deeg in 12 gelijke porties.
-
Rol elke portie tot een bal en rol deze met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad. Houd ‘m rond en rol ‘m zo dun dat je er haast doorheen kunt kijken.
-
Stapel je tortillas op een bord met voldoende bloem ertussen om plakken te voorkomen.
Bak de tortillas
-
Verwarm een koekenpan op hoog vuur tot deze goed heet is.
-
Leg voorzichtig een tortilla in de pan (gebruik geen boter of olie!).
-
Draai na 30 seconden de tortilla om en bak de andere kant nog eens 10 seconden.
10 Reacties
• afien zondag op 18 November 2010 ∞
• Lisa op 18 November 2010 ∞
• christiane van wolpu op 30 May 2011 ∞
• Karoline op 5 January 2012 ∞
• Lisa op 5 January 2012 ∞
• Karoline op 6 January 2012 ∞
• Kito op 26 February 2012 ∞
• Joyce op 30 August 2012 ∞
• Lisa op 3 September 2012 ∞
• Jolanda op 17 December 2012 ∞