Verse tortillas maken

Met tortillas kun je alle kanten uit—en je hebt ze zo zelf gemaakt.

Mexicaans eten is heerlijk, en de basis voor mijn favoriete Mexicaanse recepten is de tortilla. Nu kun je tortillas in de supermarkt kopen, maar heel goedkoop is dat niet. Waarom zou je ze niet zelf maken? En als je dan toch bezig bent, probeer ze ook eens te frituren en je hebt je eigen nacho’s!

Tortillas maken is heel gemakkelijk als je je ingrediënten goed hebt en het niet erg vind om even je handen vies te maken. Het is leuk om te doen, ik beloof het! Je tortillas zullen er nog niet gaar uit zien wanneer je ze uit de pan haalt, maar dat hoort zo. Als je ze te lang bakt zullen ze droog en taai worden. Hou ze lekker soepel! Deze heerlijke verse tortillas kun je in tal van gerechten gebruiken. Als je ze laat afkoelen kun je ze twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Steek dan wel een keukenpapiertje tussen de tortillas.

Probeer ook eens gevulde wraps, enchiladas met kip of Mexicaanse nacho’s.

Verse tortillas maken
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 stuks

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 250 ml hand-warm water
  • 40 g zachte boter
  • 1 tl zout

de exacte verhoudingen van water en bloem kunnen verschillen, afhankelijk van wat voor bloem je gebruikt. Voeg als je deeg te nat is wat bloem toe, of als het te hard is wat water toe, tot je een soepel, elastisch deeg krijgt wat niet aan je vingers plakt.

Bereidingswijze & foto's

Maak het deeg

  1. Meng bloem en zout in een flinke kom.

  2. Stroop je mouwen op en meng met je handen de zachte boter door de bloem heen. Het wordt nu kruimelig.

  3. Meng in kleine scheutjes het water door het mengsel heen.

  4. Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem en kneed hierop het deeg. Duw en trek en kneed het deeg om alle lucht er uit te halen. dsc_00071

Rol de tortillas

  1. Verdeel met een mes je bal deeg in 12 gelijke porties. dsc_00084

  2. Rol elke portie tot een bal en rol deze met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad. Houd ‘m rond en rol ‘m zo dun dat je er haast doorheen kunt kijken. dsc_00132

  3. Stapel je tortillas op een bord met voldoende bloem ertussen om plakken te voorkomen.

Bak de tortillas

  1. Verwarm een koekenpan op hoog vuur tot deze goed heet is.

  2. Leg voorzichtig een tortilla in de pan (gebruik geen boter of olie!). dsc_00211

  3. Draai na 30 seconden de tortilla om en bak de andere kant nog eens 10 seconden. dsc_00241

dsc_00371

12 Reacties

  1. he hallo, ik zag toevallig dat er bij topchef[oude afl} tortilla,s werden gemaakt ,inseren met sambal,tomaat stukjes erop met kaas erover,,en nu dit recept, ik ga morgen direct aan de slag..vr.gr. afien

    afien zondag op 18 November 2010

  2. Klinkt lekker! Veel plezier morgen! Veel groeten, Arjan & Lisa

    Lisa op 18 November 2010

  3. yummy in mij tummy

    christiane van wolpu op 30 May 2011

  4. ik had ze gister gemaakt echt super lekker, eerst was ik ze vergeten om ze nog een x warm te maken dus braken ze aan alle kanten :-), maar mijn vraag is of ik ze ook in de vriezer kan bewaren… mvg Karoline

    Karoline op 5 January 2012

  5. Hoi Karoline, je moet ze inderdaad wel warm gebruiken. Ja, je kunt ze invriezen. Leg een stuk bakpapier tussen elke tortilla en stop ze in een diepvrieszak. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 January 2012

  6. oke, super bedankt! ga er gelijk nog een paar maken morgen :-)

    Karoline op 6 January 2012

  7. Hallo! Goed recept!

    Mijn vraag is of het ook mogelijk is om de tortillas een dag van te voren te rollen en een dag later te bakken?

    En stel ik zou ze van te voren bakken en dan in de koelkast zetten, wat is dan de beste manier om ze weer op te warmen? Magnetron/oven/nog een keer bakken?

    Kito op 26 February 2012

  8. Bedankt voor dit superrecept! Net staan bakken en het ging een stuk beter dan met het recept dat ik v een andere site had gehaald :-)

    Morgen heerlijke -en budget!- lunch! Echt bizar als je ziet hoe duur die dingen in de supermarkt zijn…

    Complimenten voor jullie mooie site en dito recepten!

    Joyce op 30 August 2012

  9. @ Kito sorry voor de erg late reactie. Ik zou ze niet eerder rollen en later bakken, dan droogt het deeg uit. Opwarmen kan wel, inderdaad in de magnetron, oven of gewoon in de koekenpan.

    @ Joyce wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 3 September 2012

  10. Vandaag ga ik dit recept gebruiken om voor 6 grote eters tortillas met allerlei vullingen te maken. Is het mogelijk om de tortillas gevuld en al een paar uurtjes in de koelkast te bewaren en daarna weer op te warmen in de oven?

    Jolanda op 17 December 2012

  11. Vergeten tortillas te halen dus dan maar zelf maken. Stoer gezegd maar hoe doe je dat. Ff googelen en ik kwam jullie recept tegen. Te eenvoudig om goed te zijn dacht ik. Toch maar geprobeerd. Binnen no time een hele stapel prachtige tortillas! Ik ben bang dat kantenklare tortillas nu niet meer zullen worden geaccepteerd… ;-)

    Mieke op 14 August 2014

  12. Vandaag gemaakt en gegeten, heb kruidenzout gebruikt, mensen wat is dit lekker. Eeen blijver en aanrader!

    Yvonne op 14 September 2014

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!