Home Page › Diner ›
Risotto met chorizo
Een heerlijke risotto met chorizo, erwtjes, Parmezaanse kaas en verse peterselie.
Een tijdje terug zag ik op de BBC hoe Rachel Allen deze risotto maakte. Het zag er zo lekker uit, dat ik het ook wilde proberen. Home cooking is een boek waar ik tot nu toe eigenlijk nog te weinig recepten uit geprobeerd heb, dus ik ben van plan er de komende tijd meer uit te gaan maken. Deze risotto is misschien wat onconventioneel, maar wel echt super lekker. Een beetje wat de Engelsen zo mooi comfort food noemen.
Probeer ook eens pastasalade met gerookte kip en pesto, risotto met blauwe kaas en champignons of rigatoni carbonara.
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 25 gram roomboter
- 1 ui
- 350 gram risottorijst
- 150 ml rode wijn
- 1 liter kippenbouillon
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 200 gram chorizo
- 125 gram ontdooide erwtjes
- 2 eetlepels versgehakte peterselie
- Naar smaak zout en peper
Bereidingswijze & foto's
-
Haal het velletje van de chorizo af en snij in blokjes. Pel de ui en snij in stukjes. Verwarm de boter en de olijolie in een grote hapjespan. Voeg de ui toe als de boter gesmolten is. Leg een deksel op de pan en laat 10 minuten op laag vuur bakken totdat de stukjes zacht zijn (roer tussendoor een keer).
-
Voeg de rijst toe aan de ui en roerbak voor een minuut.
-
Giet de rode wijn erbij en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat 2 – 3 minuten koken totdat de wijn opgenomen is door de rijst.
-
Schenk ondertussen de bouillon in een aparte kookpan en zet die op het vuur. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag om de bouillon goed heet te houden.
-
Laat de risotto op middelhoog vuur staan en voeg steeds één lepel bouillon toe. Blijf roeren totdat de bouillon opgenomen is en voeg dan pas opnieuw een lepel toe. Blijf dit doen totdat alle bouillon op is (dit duurt ongeveer 20 – 25 minuten).
-
Bak ondertussen de chorizo in een pan zonder boter of olie op middelhoog vuur totdat de stukjes zacht zijn en de olie in de pan zit (1 – 2 minuten). Bewaar de olie.
-
Roer de Parmezaanse kaas door de gekookte risotto. Voeg dan de chorizo en de erwtjes toe. Roer door elkaar en laat goed heet worden. Roer dan de verse peterselie door de risotto heen.
-
Besprenkel de risotto met wat van de chorizo-olie en serveer met een salade.
5 Reacties
• Lilian op 11 October 2011 ∞
• Lilian op 19 October 2011 ∞
• Lisa op 21 October 2011 ∞
• Hans van campenhout op 3 August 2012 ∞
• Lisa op 4 August 2012 ∞