Kaneelbrood met rozijnen

Een heerlijk, ringvormig brood met rozijnen en kaneel.

Ik ben dol op kaneel, rozijnen en op brood. Dit brood lijkt qua smaak op monkey bread, maar het is meer een brood (terwijl monkey bread meer een soort cake is). Het recept was voor twee broden, maar het leek me wel leuk om er één ringvormig brood van te maken. Het is dan wel belangrijk dat je de twee uiteinden goed aan elkaar vast maakt, anders loopt de vulling eruit. Het recept komt uit Martha Stewart’s Baking handbook. Het brood is het lekkerst als het warm is (ook al zegt Martha dat je hem helemaal moet laten afkoelen).

Probeer ook eens schnecken, bara brith of chelsea buns.

Kaneelbrood met rozijnen
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 ringvormig brood (30 stukken)

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 7 gram gedroogde gist
  • 480 ml warme melk
  • 815 gram bloem
  • 115 gram ongezouten boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram rozijnen (gewassen)
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • Om in te vetten zonnebloemolie

Voor de vulling

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels gemalen kaneel

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng de gist met de warme (niet hete) melk in een hoge kom. Snij de boter in blokjes en voeg samen met de bloem, de suiker, 2 eieren en het zout toe. Mix met een deeghaak voor 3 minuten op lage snelheid. Verhoog de snelheid en kneed totdat je een glad en glanzend deeg hebt dat niet meer aan de randen plakt (een extra 3 minuten). Rozijnenbrood met kaneel - 002 Rozijnenbrood met kaneel - 005 Rozijnenbrood met kaneel - 010

  2. Bestuif een werkblad met bloem. Leg het deeg erop en duw het plat. Besprenkel met de rozijnen en de kaneel. Kneed met de hand totdat de rozijnen in het deeg zijn opgenomen (niet langer). Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg erin en draai het om (op die manier zit er overal een dun laagje olie). Bedek de kom losjes met een theedoek. Zet de bak op een warme (maar niet hete) plek en laat een uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is. Rozijnenbrood met kaneel - 014 Rozijnenbrood met kaneel - 016 Rozijnenbrood met kaneel - 022

  3. Leg het deeg weer op een met bloem bestoven werkblad. Vouw het een paar keer en stop het weer terug in de kom. Stop terug in de kom en bedek weer met de theedoek, laat rijzen totdat het deeg weer verdubbeld is (ongeveer 40 minuten). Rozijnenbrood met kaneel - 024 Rozijnenbrood met kaneel - 025 Rozijnenbrood met kaneel - 026 Rozijnenbrood met kaneel - 031

  4. Maak de vulling: meng de suiker en de kaneel met twee eetlepels water in een kommetje. Klop het overige ei los.

  5. Leg het deeg weer op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit in een rechthoekige vorm. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei (zet het overige ei apart, dat heb je straks weer nodig). Besprenkel het deeg met de vulling. Rol het deeg op vanaf de lange kant, maak er een strakke rol van maar duw niet te hard. Maak je vingertoppen nat en trek de uiteindes naar elkaar toe. Duw het deeg goed samen (ook aan de onderkant), zodat je een ringvormig brood hebt. Rozijnenbrood met kaneel - 035 Rozijnenbrood met kaneel - 038 Rozijnenbrood met kaneel - 045 Rozijnenbrood met kaneel - 048 Rozijnenbrood met kaneel - 051 Rozijnenbrood met kaneel - 052 Rozijnenbrood met kaneel - 053

  6. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg het brood erop (met de naad aan de onderkant). Bedek weer met de theedoek en laat nog eens 30 minuten op een warme plek rijzen. Rozijnenbrood met kaneel - 054 Rozijnenbrood met kaneel - 056

  7. Verwarm de oven voor op 220°C.

  8. Bestrijk het deeg overal met het losgeklopte ei. Bak het brood voor ongeveer 45 minuten, als de bovenkant te hard gaat, bedek het dan met een stuk aluminiumfolie. Laat het brood afkoelen op een rek. Warm is het brood het lekkerst, maar snij het niet te vroeg, dan loopt namelijk de vulling eruit. Rozijnenbrood met kaneel - 060

Rozijnenbrood met kaneel - 071

2 Reacties

  1. Een redelijk makkelijk recept om te maken. Het brood moet langere tijd rijzen en neemt daarom veel tijd. Maar het resultaat is er naar. Een heerlijk zoet brood met sappige rozijnen. Dit maken we nog een keer!!!!!!

    Hendrika Bolhuis op 3 November 2011

  2. Hoi Hendrika, Wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 November 2011

Reactie achterlaten