Home Page › Wereld › Amerika ›
Monkey Bread
Een heerlijk, zoet kaneelbrood van Amerikaanse bodem.
Soms zie ik een recept en dan wil ik het meteen maken, niet opslaan voor over een tijdje (heel gevaarlijk, dan maak ik het vaak niet meer) maar nu meteen. Toen ik dit recept las, sprintte ik halverwege al de keuken in om te kijken of ik alles in huis had. Het is een zoet kaneelbrood dat opgebouwd is uit kleine bolletje brooddeeg. Een echt Amerikaans brood, dat zijn naam waarschijnlijk te danken heeft aan de , een boom. Dit brood is in Amerika trouwens ook bekend onder de naam African coffee cake, golden crown, pinch me cake en bubbleloaf. Het recept voor dit zoete brood komt van deze website, zij heeft haar recept gebaseerd op een recept uit .
Ik heb hier al vaker recepten voor gezien, maar eigenlijk werd er altijd kant-en-klaar bevroren deeg gebruikt (uit de supermarkt). Dat vond ik niet echt een uitdaging, vandaar dat ik het nog niet eerder heb gemaakt. In Amerika eten ze dit als een feestelijk ontbijt, maar je kunt het ook ‘s middags met een kop thee serveren. Snij het brood in stukken of eet hem zoals hij bedoeld is: met je handen trek je kleine stukjes van het brood af. Je kunt het brood glazuren (zoals ik heb gedaan), maar het is niet echt nodig. De Amerikanen bakken dit in een bundt pan, een soort tulbandvorm. Ik was bang dat mijn vorm te klein zou zijn, dus ik heb een dichte taartvorm van 26 cm gebruikt met een ringvorm er in. Je zou ook een dichte vorm van 24 cm kunnen gebruiken. Als je een spingvorm gebruikt, bekleed dan de binnenkant met bakpapier en de buitenkant met aluminiumfolie, anders loopt de gesmolten karamel er uit. Probeer ook eens schnecken, ricottapannenkoeken met aardbeien of Brusselse wafels.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 60 gram ongezouten boter
- 240 ml melk
- 80 ml water
- 50 gram kristalsuiker
- 7 gram gedroogde gist
- 425 gram bloem
- 1 theelepel zout
Voor het kaneelmengsel
- 220 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 115 gram ongezouten boter
Voor het glazuur
- 110 gram poedersuiker
- 2 eetlepels melk
Bereidingswijze & foto's
-
Voor het deeg: smelt 30 gram van de boter (de rest gebruik je om de vorm in te vetten) en meng in een maatbeker met de melk, het water en de suiker. Klop door elkaar met een garde. Meng in een grote kom de gist, de bloem en het zout door elkaar.
-
Gebruik een mixer met een deeghaak en zet hem op een lage stand. Schenk langzaam het melkmengsel bij het bloemmengsel terwijl je langzaam mixt. Het lijkt heel nat, maar heb even geduld, de bloem neemt het melkmengsel op. Klop, nadat het melkmengsel is toegevoegd, op een hoge stand voor 6 – 7 minuten totdat je een glanzend en soepel deeg hebt. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het in een korte tijd tot een bal. Vet een kom in met zonnebloemolie, leg de bal deeg erin en draai hem om zodat al het deeg lichtjes bedekt is met een laagje zonnebloemolie. Bedek de kom met plastic folie in laat 1 uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is.
-
Voor het kaneelmengsel: meng de bruine suiker met de kaneel in een kom. Smelt de boter in een kom. Zet apart. Vet een dichte vorm van 24 cm of een ringvorm van 26 cm in met de overige 30 gram boter.
-
Haal het deeg, als het gerezen is, uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkblad. Vorm het in een vierkant van ongeveer 20 bij 20 cm. Verdeel het deeg nu aan allebei de kanten in 8 rijen (horizontaal en verticaal) zodat je 64 stukjes deeg hebt.
-
Neem elk stukje deeg (je kunt elk stukje in een bal rollen, maar het is niet nodig) en doop het in de boter. Rol het vervolgens in de suiker en leg het in je ingevette bakvorm. Ga zo door totdat je deeg op is (ik had twee lagen).
-
Bedek de vorm met plastic folie en zet nog een uur op een tochtvrije plek of totdat de deegballetjes weer flink gerezen zijn.
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de plastic folie van de vorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak voor 30 – 35 minuten of totdat de karamel aan de randen begint te bubbelen. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en draai de vorm dan om op een schaal (haal eventueel nog even een mes langs de randen).
-
Maak het glazuur terwijl het brood afkoelt. Klop met een garde de poedersuiker en de melk door elkaar totdat je een dikke pasta hebt. Besprenkel het lauwwarme brood met het glazuur (gebruik de garde) en serveer warm.
30 Reacties
• Caroline Brouwer op 29 August 2010 ∞
• Chris op 1 September 2010 ∞
• Lisa op 1 September 2010 ∞
• Chris op 1 September 2010 ∞
• Lisa op 5 September 2010 ∞
• Fatima op 10 November 2010 ∞
• Lisa op 10 November 2010 ∞
• Faat op 4 December 2010 ∞
• Lisa op 4 December 2010 ∞
• Faat op 4 December 2010 ∞
• Nadia op 8 January 2011 ∞
• Lisa op 9 January 2011 ∞
• Nadia op 10 January 2011 ∞
• Annoesjka op 18 January 2011 ∞
• Anna op 8 March 2011 ∞
• Lisa op 9 March 2011 ∞
• Nadia op 4 May 2011 ∞
• Lisa op 4 May 2011 ∞
• Nadia op 4 May 2011 ∞
• Lisa op 4 May 2011 ∞
• Menie op 28 July 2011 ∞
• Lisa op 5 August 2011 ∞
• Aartie op 25 November 2011 ∞
• Lisa op 25 November 2011 ∞
• Noor op 5 April 2012 ∞
• Lisa op 5 April 2012 ∞
• Crystal op 11 August 2012 ∞
• Judith op 4 November 2012 ∞
• Rieneke op 7 December 2012 ∞
• Caroline Brouwer op 27 January 2013 ∞