Monkey Bread

Een heerlijk, zoet kaneelbrood van Amerikaanse bodem.

Soms zie ik een recept en dan wil ik het meteen maken, niet opslaan voor over een tijdje (heel gevaarlijk, dan maak ik het vaak niet meer) maar nu meteen. Toen ik dit recept las, sprintte ik halverwege al de keuken in om te kijken of ik alles in huis had. Het is een zoet kaneelbrood dat opgebouwd is uit kleine bolletje brooddeeg. Een echt Amerikaans brood, dat zijn naam waarschijnlijk te danken heeft aan de monkey puzzle tree, een boom. Dit brood is in Amerika trouwens ook bekend onder de naam African coffee cake, golden crown, pinch me cake en bubbleloaf. Het recept voor dit zoete brood komt van deze website, zij heeft haar recept gebaseerd op een recept uit Cook’s Illustrated.

Ik heb hier al vaker recepten voor gezien, maar eigenlijk werd er altijd kant-en-klaar bevroren deeg gebruikt (uit de supermarkt). Dat vond ik niet echt een uitdaging, vandaar dat ik het nog niet eerder heb gemaakt. In Amerika eten ze dit als een feestelijk ontbijt, maar je kunt het ook ‘s middags met een kop thee serveren. Snij het brood in stukken of eet hem zoals hij bedoeld is: met je handen trek je kleine stukjes van het brood af. Je kunt het brood glazuren (zoals ik heb gedaan), maar het is niet echt nodig. De Amerikanen bakken dit in een bundt pan, een soort tulbandvorm. Ik was bang dat mijn vorm te klein zou zijn, dus ik heb een dichte taartvorm van 26 cm gebruikt met een ringvorm er in. Je zou ook een dichte vorm van 24 cm kunnen gebruiken. Als je een spingvorm gebruikt, bekleed dan de binnenkant met bakpapier en de buitenkant met aluminiumfolie, anders loopt de gesmolten karamel er uit. Probeer ook eens schnecken, ricottapannenkoeken met aardbeien of Brusselse wafels.

Monkey Bread
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 - 10 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 60 gram ongezouten boter
  • 240 ml melk
  • 80 ml water
  • 50 gram kristalsuiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 425 gram bloem
  • 1 theelepel zout

Voor het kaneelmengsel

  • 220 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 115 gram ongezouten boter

Voor het glazuur

  • 110 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels melk

Bereidingswijze & foto's

  1. Voor het deeg: smelt 30 gram van de boter (de rest gebruik je om de vorm in te vetten) en meng in een maatbeker met de melk, het water en de suiker. Klop door elkaar met een garde. Meng in een grote kom de gist, de bloem en het zout door elkaar. Monkey Bread - 003 Monkey Bread - 004

  2. Gebruik een mixer met een deeghaak en zet hem op een lage stand. Schenk langzaam het melkmengsel bij het bloemmengsel terwijl je langzaam mixt. Het lijkt heel nat, maar heb even geduld, de bloem neemt het melkmengsel op. Klop, nadat het melkmengsel is toegevoegd, op een hoge stand voor 6 – 7 minuten totdat je een glanzend en soepel deeg hebt. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het in een korte tijd tot een bal. Vet een kom in met zonnebloemolie, leg de bal deeg erin en draai hem om zodat al het deeg lichtjes bedekt is met een laagje zonnebloemolie. Bedek de kom met plastic folie in laat 1 uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is. Monkey Bread - 005 Monkey Bread - 007 Monkey Bread - 009 Monkey Bread - 011 Monkey Bread - 013

  3. Voor het kaneelmengsel: meng de bruine suiker met de kaneel in een kom. Smelt de boter in een kom. Zet apart. Vet een dichte vorm van 24 cm of een ringvorm van 26 cm in met de overige 30 gram boter. Monkey Bread - 019 Monkey Bread - 018

  4. Haal het deeg, als het gerezen is, uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkblad. Vorm het in een vierkant van ongeveer 20 bij 20 cm. Verdeel het deeg nu aan allebei de kanten in 8 rijen (horizontaal en verticaal) zodat je 64 stukjes deeg hebt. Monkey Bread - 020 Monkey Bread - 022 Monkey Bread - 024

  5. Neem elk stukje deeg (je kunt elk stukje in een bal rollen, maar het is niet nodig) en doop het in de boter. Rol het vervolgens in de suiker en leg het in je ingevette bakvorm. Ga zo door totdat je deeg op is (ik had twee lagen). Monkey Bread - 028 Monkey Bread - 031 Monkey Bread - 033 Monkey Bread - 025 Monkey Bread - 038

  6. Bedek de vorm met plastic folie en zet nog een uur op een tochtvrije plek of totdat de deegballetjes weer flink gerezen zijn. Monkey Bread - 048

  7. Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de plastic folie van de vorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak voor 30 – 35 minuten of totdat de karamel aan de randen begint te bubbelen. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en draai de vorm dan om op een schaal (haal eventueel nog even een mes langs de randen). Monkey Bread - 085

  8. Maak het glazuur terwijl het brood afkoelt. Klop met een garde de poedersuiker en de melk door elkaar totdat je een dikke pasta hebt. Besprenkel het lauwwarme brood met het glazuur (gebruik de garde) en serveer warm. Monkey Bread - 086 Monkey Bread - 111 Monkey Bread - 119

Monkey Bread - 107

30 Reacties

  1. Ik had het ook gezien op tastespotting. Goed gelukt hoor, het ziet er héérlijk uit!

    Caroline Brouwer op 29 August 2010

  2. Leuk recept! Ben hem direct gaan maken. Heb alleen wel wat moeite om het zeer plakkerige deeg uit de kom te halen, of er uberhaupt een bol van te maken.

    Het lijkt qua kleur en elasticiteit op die van de gemaakte afbeeldingen.

    Tips? (Hij is nu aan het rijzen =) )

    Chris op 1 September 2010

  3. Hoi Chris, ik hoop dat ik nog op tijd ben. Het hoort wel een beetje plakkerig te zijn, maar als je er geen bol van kunt maken zou ik wel wat bloem toevoegen. Werd het beter toen je het deeg in de ingevette kom legde? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 1 September 2010

  4. Hoi Lisa,

    Het is met een beetje plakken gelukt om de bolletjes te maken =).

    Had er al wat extra bloem bijgegooid maar dit hielp niet veel. Waarschijnlijk te weinig bijgedaan (~70 gram).

    De ingevette kom heb ik overgeslagen en het laten rijzen in de kom zelf ^^.

    Hij smaakt in ieder geval erg goed! Bedankt voor het recept!

    Chris op 1 September 2010

  5. Hoi Chris, Het deeg in de ingevette kom leggen, is eigenlijk wel belangrijk. Op die manier komt er een dun laagje olie over het deeg heen en plakt het deeg niet meer. Maar ik ben blij dat het toch goed gelukt is en dat ie lekker was! Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 September 2010

  6. Hoi Lisa, Als eerst wil ik je complimenteren voor je site!Heel overzichtelijk en de foto’s zien er heerlijk uit!Keep up the yummy good work;)! Ik heb vorige week je courgette cake gebakken en iedereen hier thuis vond het overheerlijk (maar de wortel cake blijft #1).

    Mijn ouders, broers en zusjes zijn gek op de cinnamon buns/rolls die ik maak en dit recept zal geheid in de smaak vallen! Fingers crossed dat het er net zo uit gaat zien als die van jou =D

    liefs, Fatima

    Fatima op 10 November 2010

  7. Hoi Fatima, bedankt voor je reactie! Hartstikke leuk om te horen! Ik ben benieuwd of dit brood gelukt is, wij vonden het in ieder geval heerlijk. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 November 2010

  8. in 1 woord geweldige blog! Haal hier veel inspiratie uit. Ik had wel een vraag over de monkey brood, er staat bij het recept ongezouten boter, kan ik ook gezouten boter gebruiken? of verandert de smaak dan?

    Groetjes Faat

    Faat op 4 December 2010

  9. Hoi Faat,

    Je kunt ook gezouten boter gebruiken, maar dan zou ik het zout bij het deeg weglaten. We horen graag wat je ervan vindt!

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 December 2010

  10. beste lisa,

    Super! bedankt voor de snelle reactie..ik ga gelijk aan de slag..

    Faat

    Faat op 4 December 2010

  11. Even een vraagje,

    Kan je ipv droge gist ook verse gist gebruiken? En tevens heb ik ook geen kitchen aid jammer genoeg zou ik het alsnog met de hand kunnen kneden?

    Nadia op 8 January 2011

  12. Hoi Nadia,

    Je kunt ook verse gist gebruiken. Ik zou in dit geval 21 gram verse gist gebruiken (/0,33). Je kunt het deeg met de hand kneden. Kneed het dan 10 minuten tot je deeg soepel en elastisch is en leg het dan in een ingevette kom. Als het goed is zie je het deeg veranderen van structuur. Veel succes!

    Lisa op 9 January 2011

  13. Bedankt voor je antwoorden! Ik laat het je weten of ze goed gelukt zijn!

    Nadia op 10 January 2011

  14. Verslavend lekker!!Stond al langer op mijn lijstje.Nu heb ik het gemaakt en het duurt even(rijstijd) maar, wat een heerlijk smeuig perfect kaneelbrood.

    Annoesjka op 18 January 2011

  15. Hmmm…. dat ziet er goed uit. Ligt de smaak dicht bij suikerbrood overigens?

    Anna op 8 March 2011

  16. Hoi Anna, De structuur is te vergelijken met suikerbrood (ook een kleverig brood). De smaak is iets anders, voornamelijk door de kaneel en bruine basterdsuiker. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 March 2011

  17. Hai ik had nog even snel een vraagje: moet de melk en water lauwwarm zijn of gewoon koud? Wil het zo gaan maken namelijk maar zat hierover nogal erg te twijfelen??

    Nadia op 4 May 2011

  18. Hoi Nadia, op kamertemperatuur is het beste. Veel succes ermee!

    Lisa op 4 May 2011

  19. Hoi lisa,

    Hartelijk dank voor je antwoord. Het deeg is momenteel aan het rijzen, maar wat was het een gedoe zeg….het deeg was gewoon te plakkerig en heb er iedere keer een beetje bloem aan toegevoegd totdat ik er uiteindelijk een samenhangend geheel van kon maken. maar pfff wat was dat een gedoe zeg, haha!

    Ik had trouwens nog een vraagje. Dat gaat over het melk/botermengsel. Ik heb allereerst de boter gesmolten en daarbij de suiker, water en het melk aan toegevoegd. Maar omdat de gesmolten boter warm was en het water (uit de kraan) en de melk niet warm waren mengde het geheel niet goed samen de boter ging zich als het ware afscheiden van het geheel en werden allemaal spikkeltjes als je begrijpt wat ik bedoel…. Heb ik iets fout gedaan of hoort dat zo?

    Nogmaals super bedankt voor je hulp en voor al deze top recepten!

    Nadia op 4 May 2011

  20. Hoi Nadia,

    Heb je het deeg met een elektrische mixer gemaakt en het daarna in een met zonnebloemolie ingevette kom gelegd? Het deeg is inderdaad plakkerig, maar dat laagje olie doet al heel veel. Zoals je hierboven kunt lezen, is dit probleem bij meer mensen voorgekomen. Ik vraag me af of het ligt aan de mixer, want ik heb het recept nu een paar keer gemaakt, maar geen problemen gehad.

    Ik begrijp inderdaad wat je bedoelt. De boter is dan waarschijnlijk nog wat te warm geweest. Dat maakt niet echt uit voor het deeg uiteindelijk, maar dan scheidt het mengsel zich wel. Het heeft in ieder geval geen invloed op de plakkerigheid van het deeg.


    Niks te danken. Als je nog vragen hebt, gewoon stellen hoor. Ik hoop dat het brood lekker wordt!

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 May 2011

  21. Bij gebrek aan gist en instant drang om dit te maken, heb ik een pak mix voor witbrood gebruikt. In de broodbakmachine het deeg gemaakt, dat verder volgens recept bewerkt. Helaas was het grotendeels aangebrand (oven met een eigen mening…), maar de stukjes die wel gelukt waren…. zo hee wat zijn die lekker!!! Gauw een 2e poging wagen!

    Menie op 28 July 2011

  22. Hoi Menie, Dat kan natuurlijk ook gewoon. Jammer dat hij aangebrand was, maar leuk dat je hem toch nog een keer gaat proberen. Het is ook echt een heerlijk brood! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 August 2011

  23. Hoi Lisa,

    Ik ga dit recept vanavond maken!! Heb er erg veel zin in. Het lijkt heel erg op onze Surinaamse Fiado, alleen maken wij geen bolletjes maar ‘roosjes’ besprenkeld met rum, rozijnen, kaneel en suiker.

    Dank je voor je recept.

    Aartie op 25 November 2011

  24. Hoi Aartie, Hmmm dat klinkt interessant! Daar ga ik ook eens een recept voor zoeken. Veel plezier met bakken vanavond! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 November 2011

  25. Hoi Lisa,

    Dit lijkt me echt ontzettend lekker! Ik vroeg me alleen af of ik het deeg ook al ‘s avonds kon maken en het dan ‘s nachts kan laten rijzen? Of gaat het dan mis?

    Groetjes Nooe

    Noor op 5 April 2012

  26. Hoi Noor, dat kan inderdaad. Je moet het deeg dan meteen na het kneden in de koelkast zetten (afgedekt). De gist werkt dan trager en dan is het de volgende ochtend precies goed. Als je het te lang laat rijzen, gaat de lucht uit het deeg, dus je moet het wel echt in de koelkast zetten. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 April 2012

  27. vandaag heb ik voor het eerst dit brood gemaakt en het is echt overheerlijk!! m’n kinderen (5 en 6 jaar) zijn gelijk enorme fans. Morgen wordt opa 60 jaar en gaan we met z’n allen picknicken. Je raad al wat wij voor lekkers meenemen…

    Crystal op 11 August 2012

  28. Had het recept al een aantal keer bekeken en nu toch maar gemaakt. Ik heb hem ‘s avonds gemaakt en ‘s ochtends nog even in een warme oven gezet, het was heerlijk. Iedereen was erg enthousiast, dus ga hem vast vaker maken. Ik had het glazuur er niet bij gemaakt, maar miste het ook niet.

    Judith op 4 November 2012

  29. Vandaag dit recept gemaakt, in een gewone tulband. Je houdt dan inderdaad wat deeg over omdat hij anders te vol zou zitten. Ik vind het echt een heerlijk recept maar ik heb wel een vraagje, zou ik volgende keer misschien extra gesmolten boter en/of (basterd)suiker tussen de lagen kunnen doen zodat er wat meer suikersap bij komt… we zijn nogal zoetekauwen hier :-)

    Rieneke op 7 December 2012

  30. Eindelijk jullie monkey breadd ook gemaakt. Het is inderdaad een erg plakkerig deeg. Heb ook met het vormen nog bloem toegevoegd. Ik heb de tweede rijs in de oven gedaan. De vorm niet afdekken en een braadslede onder in de oven zetten met kokend water. Werkt erg goed, ook met gewone broodjes. Je deeg rijst erg goed op deze manier. Ik heb het recept met foto’s en een verwijzing naar jullie op mijn blog gezet 9http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2013/01/monkey-bread.html) Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept. groeten, Caroline

    Caroline Brouwer op 27 January 2013

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!